Nemrég lezárult a 30 éven át tartó kutatás, amely azt vizsgálta, hogy milyen hatással vannak étkezési szokásaink a kognitív teljesítményünkre. A részeredmények alapján pedig úgy tűnik, hogy
egy pár szelet csokoládé pozitívan hat a memóriánkra és az absztrakt érvelési képességünkre.
Merril Elias pszichológus 1970-es években kezdődő, „Main-Syracuse Longitudinal Study” néven ismert vizsgálatának adatait használta fel a nemrég publikált kutatáshoz - közölte a The Washington Post.
A kutatásban több mint ezer New York-i lakos vett részt, és a fő cél az volt, hogy
megvizsgálják lehet-e bármilyen összefüggés a vérnyomás és a kognitív teljesítmény között.
A pszichológus később azt is vizsgálta, hogy milyen tényezők növelhetik a szív és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Ekkor szóba jött a túlsúly, vagy a dohányzás, de a csokoládéra nem is gondoltak, míg végül az ezredforduló környékén Elias ezt is vizsgálni kezdte. Ekkor jött egy furcsa fordulat, mivel a kutatás során kimutatták, hogy azok azok,
legalább heti egyszer fogyasztanak csokoládét, jobban teljesítenek több kognitív feladatban is.
Ezt úgy mutatták ki, hogy a kísérletben részvetvőknek különböző kognitív funkciókat, - úgy mint a figyelem, megfigyelőképesség, érzékelés-észlelés, emlékezet, gondolkodási funkciók, - mérő tesztek eredményeit hasonlították össze
a csokoládét hetente legalább egyszer fogyasztók, illetve a ritkábban nassolók között.
Ráadásul ezt még olyan tényezők sem cáfolták meg, mint a képzettség, életkor, szív-és érrendszeri megbetegedésekre hajlamosító tényezők és egyéb étkezési szokások.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.