Így lesz egészségesebb a grillezés
![](https://cdn.life.hu/2023/12/yf6jqUm5sG5iWCCVV6aYKeynqqWNXi9srO2Qb06tn0Q/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2IwMTBkYTA0NWQ5NDQ2N2U5Zjk3MmUxMTZhMTViMzc3.jpg)
Kutatások szerint a húsok grillezés előtti pácolásával csökkenthető a káros anyagok termelődése, ha pedig nagy hússzeleteket használunk, érdemes részlegesen elősütni azokat a mikrohullámú sütőben, a sütőben vagy a tűzhelyen közvetlenül az előtt, hogy a grillrácsra tennénk. Bender szerint ezzel csökkenteni lehet azt az időtartamot, amíg a húsok ki vannak téve a lángoknak.
A grillezés időtartama azzal is csökkenthető, hogy a húsokat kisebb adagokra szeleteljük fel. Érdemes levágni a zsíros részeket a húsokról, hogy megelőzzük a fellángolásokat és a szenesedést. A húsokat helyezzük el a grillsütő középső részén, és gyakran forgassuk a szeleteket. Grillezzünk zöldségeket és gyümölcsöket is, mert ezekben nem képződnek heterociklusos aminok.
A szekember ugyanakkor azt is hangsúlyozta, nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a sütés módjától függetlenül a túl sok vörös és feldolgozott hús fogyasztása növeli a vastagbél- és gyomordaganatok kialakulását.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.