Egy gazdag, gőzölgő leves az igazi téli álom – Így készítsd egészségesen!

Forrás: Thinkstock -
egészséges étkezés leves egészség tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nincs is annál szívmelengetőbb, mint amikor odakint mínusz fokokat hoz a tél, a konyhában pedig a tűz melege mellett az ember megfőz egy nagy adag gőzölgő levest, és azzal a tudattal kanalazgatja, hogy milyen okos ötlet volt még azt a gombát is beletenni, ráadásul egyszerre ekkora adagot készíteni belőle. 

Számtalan érvünk van arra, miért a leves a legjobb étel télen. Egyrészt rengeteg egészséges elkészítési módja van, laktató, könnyű elkészíteni, és persze hozzávalóktól függően akár öt napig is eláll a hűtőben, míg az ízek csak egyre jobban összeérnek.

Egy gőzölgő gazdag leves az igazi téli álom Forrás: Thinkstock

A leves azért is ideális választás, mert gazdagon elkészítve ehetjük főételként, de előételként is, egy salátával párosítva pedig könnyű vacsorát hozhatunk össze. A leves azoknak is ideális választás, akik fogyni szeretnének, mivel hamar eltelíti a gyomrot, ezáltal csökkenti az éhségérzetet, ráadásul egy igazi zöldségleves tele van hasznos tápanyagokkal, például B-vitaminokkal (niacinnal, folsavval) és számos ásványi anyaggal, melyek mind vízben oldódóak, így a levessel együtt a szervezetünkbe jutnak, és ott hasznosulnak. A főzés során a zöldségek megpuhulnak, és a szervezetben sokkal könnyebben felszívódnak a belőlük kinyert tápanyagok – például a rákellenes hatással bíró lutein és a likopin – mintha nyersen ennénk őket.

Kedvenc zöldséglevesünk

Hozzávalók:

  • 20 dkg fehérbab
  • 1 csomó leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, paszternák, karalábé)
  • néhány szem erdei gomba
  • 5 ek karfiolrizs vagy hajdina
  • 1 póréhagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • friss fűszerek
  • olívaolaj
Zöldségleves gazdagon Forrás: Thinkstock

A babot áztasd be néhány órára, majd szűrd le, és tedd fel főni. Közben készítsd elő a zöldségeket és a karfiolrizst, amiről már korábban részletesen írtunk. Egy kevés olívaolajon pirítsd le a zöldségeket a fűszerekkel együtt. Két gerezd fokhagymát nyomóval törj át, a többit rakd bele csak úgy egészben. Ami a fűszereket illeti, mindenképpen friss zöldfűszerekkel dolgozz. Rozmaringot, petrezselymet télen is be lehet szerezni. Amikor lepirultak a zöldségek, öntsd fel vízzel. Ezután mehet bele a bab is, ami egyébként szuper fogyókúrás étel: rendkívül alacsony kalóriatartalma mellett bőségesen tartalmaz fehérjét és rostokat. Végül rakd bele az árpát vagy a karfiolrizst. Főzés közben azért érdemes kóstolgatni, hogy megfelelő legyen a fűszerezés. Főzd addig, amíg a zöldségek megpuhulnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.