Egy Németországban végzett 2002-es vizsgálat során megállapították, hogy maga a sütési folyamat hatására egy olyan antioxidáns keletkezik a kenyérben, amely a héjában nyolcszor nagyobb mennyiségben fordul elő, mint a belsejében.
A szakértők szerint azonban ennél jóval fontosabb az, hogy teljes kiőrlésű lisztből készüljön az adott pékáru, mivel ezeknek a termékeknek a tápértéke és a rosttartalma jóval magasabb, mint a fehér lisztes társaiké.
Attól, hogy fázol, még nem leszel beteg. Egy Angliában végzett felmérésben egy önkéntes csoport minden tagját vírusos fertőzésnek tettek ki, ám míg a csapat egyik fele egy meleg szobában maradhatott, addig a másiknak frissen fürödve, vizes zokniban kellett állniuk a folyosón fél órát. Az eredmények szerint nem lettek többen és jobban betegek a vizes csoportban, mint a másikban.
Az angol mondás csak félig-meddig igaz: azon a megfigyelésen és hiten alapszik, hogy az influenza esetén a jó táplálkozás gyorsítja a betegség lefolyását, ezzel szemben, ha valakinek magas a láza, a koplalás mérsékli a testhőmérsékletet. Az igazság az, hogy
a kiegyensúlyozott táplálkozás a betegség idején is nagyon fontos,
hiszen megfelelő mennyiségű energia nélkül nem tud a szervezet működni, ezáltal gyógyulni sem.
Szakértők szerint teljesen ártalmatlan, ha a vicc vagy bármi más kedvéért önként határozva kancsalítasz. Ha azonban a gyerekednél észleled a kancsalítást (és éppen nem egy rajzfilmfigurát utánoz), érdemes mihamarabb orvoshoz fordulnod vele, mert látási problémákra utalhat.
Benned is tisztán él még szüleid intő szava, miszerint, ha lenyeled a rágógumit, fájni fog a hasad? Mi több, évekig ott marad a gyomrodban? Ha már arra készültél, hogy mindezt továbbadod a te gyerekednek is, szólunk, hogy ez nem igaz.
Mint bármelyik másik élelmiszeripari termék, a rágógumi is először a gyomorba, majd onnan a belekbe kerül. Bő folyadékkal
napok alatt átjut a bélrendszeren, majd minden gond nélkül távozik a szervezetből.
A szakértők szerint egy marék áfonyára inkább igaz a fenti állítás. Ez a nagyon finom bogyós gyümölcs igazi szuperélelmiszernek számít a benne lévő sok-sok antioxidánsnak, rostnak és vitaminnak köszönhetően.
Természetesen a többi zöldség és gyümölcs is nagy szerepet játszik a különféle megbetegedések – például a szív- és érrendszeri rendellenességek, a daganatok vagy a cukorbetegség – elkerülésében. Tehát akár almát, akár áfonyát fogyasztasz, tudd, hogy csak jót teszel vele a szervezetednek, a kulcs mégis a változatosság.
Akárcsak a víz kortyolgatásáról vagy a lélegzet visszatartásáról, úgy a rémisztgetésről sincs tudományosan bizonyítva, hogy használ a csuklás ellen. Egy 1971-ben, a The New England Journal of Medicine című szaklapban megjelent írás szerint jó megoldás lehet a kellemetlenség leküzdésére egy teáskanál kristálycukor lenyelése. A tanulmány szerint 20 emberből 19-nél ennek hatására megszűnt a csuklás.
Evés után a vér nagyobb része az emésztőrendszerbe áramlik. Ebből született az az elgondolás, hogy közvetlenül étkezés után nem szabad vízbe menni, mert
sokkal könnyebben görcsöl be a láb, ami mélyebb víz esetén akár fulladáshoz is vezethet.
Ez azonban nem igaz: lehet, hogy sokkal kevesebb energiád van az úszáshoz, ugyanakkor nem gátol meg abban, hogy biztonságosan mozogj vagy játssz a vízben evés után.
Az iránymutatás szerint a gyermekek első évében az ideális táplálék az anyatej, amely minden szükséges tápanyagot biztosít a kicsinek. Ezt követően lehet szedni multivitamint, ami természetesen nem árt, a szakértők mégis azt vallják, hogy inkább a táplálkozás útján kapják meg a szervezetük működéséhez és fejlődéséhez szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat. A multivitaminok viszont jó szolgálatot tehetnek akkor, ha a pici éppen a válogatósabb korszakát éli.
A tej kis mennyiségben tartalmazza a pulykahúsban is megtalálható triptofán nevű aminosavat, amely nyugtató hatása révén valóban segíthet az álomba szenderülésben – ehhez a hatáshoz azonban
jóval többet kellene inni, mint egyetlen pohár vagy bögre.
Az alvászavarok enyhítésében sokkal jobb valamilyen rutin kialakítása, amelynek része lehet az ágyba bújás előtti meleg tej, ám az elfogyasztását követő fáradtságérzet inkább csak a placebóhatásnak tudható be.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.