A-vitamin
Bőrünk üdeségét, egészségét is az A-vitaminnak köszönhetjük, emellett a szem egészségéért is felel. Az immunrendszer megfelelő működésében is fontos szerepe van, ráadásul antioxidánsként is működik, vagyis megköti a szabad gyököket, amelyek daganatos betegségek kialakulásának okozói lehetnek.
Állati (retinol) és növényi (karotin) eredetű táplálkozással is beviheted a megfelelő mennyiséget. Ami a húst illeti a halban, májban, de az állati eredetű tejtermékekben is megtalálod az A-vitamint, a zöldségek, gyümölcsök közül a répát, paradicsomot, sütőtököt, sárgabarackot éri meg előnyben részesíteni.
B6-vitamin
Naponta nagyjából százféle feladatot lát el szervezetünkben a B6-vitamin. Hogy csak néhányat említsünk: a vörösvértestek képződésében, a fehérjeszintézisben és az ingerületátvitelben is szerepet játszik, ezért az idegrendszer és az immunrendszer megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen. Segíti a magnézium felszívódását is, ami elengedhetetlen ásványi anyag az egészségünk megtartásához.
Természetes formában tejtermékekben és hüvelyesekben, zöldségekben találjuk meg nagy arányban. Bizonyos fogyókúrák komoly B6-vitamin-hiányt idézhetnek elő, úgyhogy ilyenkor is mindenképpen érdemes vitaminokkal pótolni.
C-vitamin
Támogatja az immunrendszer működését, növeli a fehérvérsejtek számát, amelyek szembeszállnak a testet megtámadó kórokozókkal, így nem véletlen, hogy megfázás esetén is ajánlják a C-vitamin pótlását. De a bőr kollagéntermelését is serkenti, illetve segíti a sebgyógyulást.
Az emberi szervezet nem állítja elő, így nagyon fontos a pótlása. Természetes formában például citrom, narancs, grépfrút, bogyós gyümölcsök, paprika, paradicsom formájában tudjátok bevinni a szervezetbe.
D-vitamin
A többi nélkülözhetetlen vitaminhoz hasonlóan ez is szerepet játszik az immunfolyamatokban, csökkenti a gyulladásos folyamatokat és az oxidatív stresszt. Ezen túl a kalcium felszívódásában és a csontok egészségében van még nagyon fontos szerepe.
Ismert, hogy a napfény hatására D-vitamin termelődik a szervezetünkben, de nem ez az egyetlen lehetőség a felvételére, ugyanis tejtermékekben, tojásban, halakban is megtalálható. Ennek ellenére télen fokozottan érdemes odafigyelni a pótlására.
E-vitamin
Antioxidáns hatású, vagyis a daganatos betegségek megelőzésében fontos szerepe van, és a bőr korai öregedését is megakadályozza. Részt vesz a szervezet anyagcsere-folyamataiban, segíti a sejtek regenerálódását, növeli az állóképességet, nagy segítség kimerültség esetén.
Az olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonák, leveles zöldségek, növényi olajok, de a tojás és a tej is nagy arányban tartalmaz E-vitamint.
Támogatott tartalom.
Ezért nélkülözhetetlen a szervezetünknek a magnézium
Szervezetünk megfelelő működéséhez nemcsak vitaminokra, hanem különböző ásványi anyagokra is szükségünk van. Ezek közül az egyik legfontosabb a magnézium, amire azért is kell különösen odafigyelni, mert szervezetünk nem állítja elő. Íme, jó néhány ok, amiért gondoskodnunk kell a magnéziumbevitelről!Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.