Hogyan csillapítható a fogfájás házilag?

Forrás: moriczdental.hu -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fogfájás sosem jó jel, és könnyedén megkeserítheti az ember hétköznapjait. De mi okozhat fogfájást, és mit tehetünk ilyenkor a kínok enyhítése érdekében? Az alábbiakban erről lesz szó.

A fogfájás gyakran (habár nem minden esetben) valamilyen fogászati probléma tüneteként jelentkezik. Bármilyen jellegű (tompa, éles stb.) vagy intenzitású fogfájást is tapasztal, minél előbb forduljon vele fogorvoshoz!

A Móricz Dental Fogászatán pedig sürgős esetben, - ahogyan fogfájás esetén - minél előbbi időpontot kaphat. Ha szeretne jó kezekbe kerülni és minél előbb megszüntetni fogfájását, amely magától nem múlik el, akkor kérjen időpontot rendelőjükbe most az alábbi linkre kattintva: fogorvos Budapesten!

A fogak és a fogíny egészsége közvetlen és közvetett kapcsolatban áll szervezete általános egészségével. A szájban fellépő egészségügyi problémák a test más részeire is átterjedhetnek, és váratlan, súlyos szövődményekkel járhatnak.

A szájhigiénia megőrzéséhez egy egészséges fog- és fogínyápolási rutinra van szükség. Ez napi két fogmosást és legalább egy fogselymezést jelent. Fontos továbbá legalább évente kétszer ellátogatnia egy általános vizsgálatra fogorvosához, még akkor is, ha nincsenek panaszai, hiszen sok kezdődő, tünetmentes probléma is könnyebben kezelhető, ha időben észreveszik.

Forrás: moriczdental.hu

Persze nincs mindig mindenkinek lehetősége arra, hogy azonnal fogorvos segítségét kérje. Amíg tehát időpontjára vár, néhány otthoni megoldással is enyhítheti a fogfájását.

Mi okozza a fogfájást?

Habár a legtöbben úgy gondolják, hogy a fogfájás a fogszuvasodás tünete, valójában ennél összetettebb jelenségről van szó. A fogfájásnak többféle oka is lehet, úgymint:

  • lyukak
  • fogínybetegség
  • arcüreggyulladás
  • tályog
  • törött, repedt fog
  • fogcsikorgatás
  • visszahúzódó fogíny

A házi praktikák csupán ritkán képesek enyhíteni, vagy megszüntetni a tüneteket. Ha például a fájdalmat arcüreggyulladás vagy megfázás okozza, akkor általában magától elmúlik majd, ahogy a betegség is távozik a szervezetből.

Ha azonban a fogfájás nem enyhül 1-2 nap elteltével, akkor valamilyen súlyosabb probléma állhat a háttérben. Ilyen esetben minél előbb kérjen időpontot fogorvosától.

A fogfájás enyhítése házilag

Attól függően, hogy mi okozza a fogfájást, az alábbi módszerek némi átmeneti enyhülést biztosíthatnak a várakozás során. Ritka esetekben egy-egy itt felsorolt megoldás véglegesen megszüntetheti a fájdalmakat, habár ilyenkor sem árt rövid időn belül fogorvoshoz fordulni az esetleges további problémák felfedezése érdekében.

Szegfűszegolaj

A szegfűszegolaj a legjobb házi fájdalomcsillapító a fogak számára. Ez az olaj egy eugenol nevű természetes vegyületet tartalmaz, amelynek antibakteriális tulajdonságai vannak. Szegfűszegolajos oldatokat a legtöbb gyógyszertárban lehet kapni, és még házilag is elkészíthető némi szegfű esszenciális olaj és olívaolaj összekeverésével.

Fokhagyma

A fokhagyma természetes fertőtlenítő hatással bír, és ennek köszönhetően képes meggátolni a baktériumok elszaporodását. Amennyiben arra gyanakszik, hogy a fogfájást baktériumok okozzák, vágjon félbe egy gerezd fokhagymát, és óvatosan rágja el a fájó fogával.

Borsmenta tea

A borsmenta szintén segíthet a fogfájás csillapításában. Mikrobaölő hatásának köszönhetően kifejezetten a baktériumok okozta panaszokat segít enyhítheti.

Forró vagy hidegvizes borogatás

Próbálja meg forró vagy hidegvizes borogatással enyhíteni fogfájását. Áztasson forró vagy hideg vízbe egy tiszta konyharuhát vagy törölközőt és helyezze azt a fájó részre. A borogatás a duzzadást is segíti csökkenteni.

Vaníliakivonat

A vaníliakivonat egy népszerű házi megoldás a fogfájásra, ugyanis nem csak fertőtlenítő, hanem fájdalomcsillapító hatású is egyben. Szintén megtalálható benne az eugenol nevű természetes vegyület, akárcsak a szegfűszegolajban.

Öblögetés sós vízzel

A só szintén egy természetes fertőtlenítőszer, ezért segíthet enyhíteni a fogfájást. Keverjen egy teáskanál sót néhány korty sós vízbe, majd kezdjen el öblögetni azzal a fájó területen legalább 30 másodpercig. Végül köpje ki a vizet – vigyázzon, nehogy lenyelje!

Recept nélkül kapható fájdalomcsillapítók

A fogfájást gyakran duzzadás okozza, ami többféle probléma tünete is lehet. Habár a recept nélkül kapható, fájdalomcsillapító hatású (például ibuprofént tartalmazó) gyógyszerek nem tüntetik el a probléma forrását, segíthetnek enyhíteni ezeket a kellemetlen tüneteket, míg meg nem látogatja fogorvosát.

Mit nem érdemes enni fájó foggal (és mit igen)?

Érdemes kerülnie továbbá az olyan élelmiszerek fogyasztását, amelyek súlyosbíthatják a fájdalmakat:

  • forró élelmiszerek
  • hideg élelmiszerek
  • csípős, fűszeres élelmiszerek
  • savas élelmiszerek

Amíg a tünetek nem enyhülnek, válasszon inkább az alábbi élelmiszerek közül, amelyek fogyasztása kíméletesebb a fogakkal:

  • banán
  • levesek (keményebb hozzávalók nélkül)
  • tejturmixok, joghurt
  • krumplipüré
  • tojásrántotta

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.