A megfázás ellen gyógynövényekkel, sőt, fűszerekkel is felléphetünk – akár megelőzésről, akár kezelésről legyen szó.
Ezt a gyógynövényt évszázadok óta használja a népi gyógyászat légúti megbetegedések kezelésére. Az izlandi zuzmóban lévő hatóanyagok nyugtatják az irritált nyálkahártyát, enyhítik a torokfájdalmat, a rekedtséget, csillapítják a köhögési ingert, támogatják a könnyű légzést. Az izlandi zuzmó továbbá erősíti az immunrendszert is.
Elsősorban köhögéscsillapítóként ismert gyógynövény. Az édesgyökér remekül tisztítja a felső légutakat és a tüdőt, aminek köszönhetően könnyíti a légzést. Légzőszervi megbetegedés során képes csökkenteni a fellépő gyulladást és fájdalmat.
A nagy papsajt néven is ismert gyógynövény segíti a légúti egészség megőrzését, valamint nyugtatólag hat a torokra, a garatra és a hangszálakra. Megbetegedés esetén alkalmazható köhögéscsillapításra és a légutakban hirtelen fellépő gyulladás kezelésére is.
A kasvirág, vagyis az echinacea a felső légutak általános egészségét támogató gyógynövényként is ismert. Képes csökkenteni a megfázás kialakulásának kockázatát, valamint lerövidítheti a lefolyás idejét. Mindez a benne található hatóanyagoknak köszönhető, melyek immunrendszer erősítő, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásúak.
Ez a tibeti gyógynövény hozzájárul a keringési rendszer normál működéséhez, a sejtek oxigénnel és tápanyaggal való ellátásához, a megfelelő szellemi és fizikai erőnlét fenntartásához. A rózsagyökér ugyanakkor a megfázásos betegségek leküzdésében is hatékony segítség lehet.
Ismert gyulladáscsökkentő, baktériumölő és fertőtlenítő hatásáról, továbbá hatásos a rekedtség kezelésére, a torokgyulladás tüneteinek enyhítésére. Levelét használhatjuk sülhúsok fűszerezésére, szószok ízesítésére, de teaként is fogyaszthatjuk.
Mindenfajta fertőzést jól kezel, mivel vírus- és baktériumölő hatása is van. A fokhagymát akár magában is fogyaszthatjuk, de fűszerként való használatának tárháza szinte kifogyhatatlan.
Baktérium- és vírusölő, valamint gyulladáscsökkentő hatású. Remekül nyugtatja a gyomrot, és csillapítja a köhögést. Ezt az enyhén csípős fűszernövényt mézzel magában is fogyaszthatjuk, de kiváló teákban, vagy csupán vízben áztatva, ugyanakkor húsételekhez, süteményekhez, salátákhoz is használhatjuk.
Fertőtlenítő hatása mellett segít csökkenteni a köhögést, torokfájást is. Kitűnő fűszer a hal- és csirke ételekhez, de a mediterrán konyha ízeihez is kitűnően passzol.
Gyulladáscsökkentő, vírus- és baktériumölő tulajdonságokkal bír, ugyanakkor remekül használható a köhögés csillapítására, a hurut oldására is. Meleg italként is fogyasztható, de illik bizonyos húsételekhez és édességekhez is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.