A chia mag nemcsak fontos tápanyagokban gazdag, de támogatja a szív egészségét, csökkenti a vércukorszintet és segíti az emésztést is. Ezeket az általános pozitív hatásokat azonban több élelmiszer is tudja, nézzük hát, mégis, miért emelkedik ki közülük az azték zsálya.
Tanulmányok szerint a chia mag fogyasztása hatékonyan csökkenti a szívbetegségek kiakalukásának kockázatát azzal, hogy csökkenti a magas LDL, a „rossz" koleszterin szintjét. Ugyanis ezek az apró magok oldható rostban meglehetősen gazdagok, a rostokról pedig tudjuk, hogy akadályozzák a koleszterin felszívódását az emésztőrendszerben és fokozzák annak kiválasztását, amivel csökkentik a vér koleszterinszintjét.
2021-ben 10 tanulmányt vetettek össze tudósok, és megállapították, hogy a chia mag fogyasztása hatékonyan csökkentette az összkoleszterin-, az LDL-koleszterin- és trigliceridszintet, valamint növelte a szívvédő HDL-koleszterin mennyiségét a vérben.
A chia magról azt is kimutatták, hogy segít csökkenteni a magas vérnyomást, ami a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője. Erre azért képes, mert koncentrált magnéziumforrás, a magnézium pedig egy olyan ásványi anyag, amely részt vesz a vérnyomás szabályozásában. Ugyanakkor az azték zsálya mag magas rosttartalma és a benne található hosszú láncú többszörösen telítetlen zsírsavak és fehérje szintén kedvező hatással vannak a vérnyomásra.
Egy szintén 2021-es tanulmányban 42 embert vizsgáltak, akik mindannyian 2-es típusú cukorbetegséggel és magas vérnyomássak küzdöttek. Arra a megállapításra jutottak, hogy azok a résztvevők, akik napi 40 gramm chia magot fogyasztottak 12 héten keresztül, jelentős szisztolés vérnyomáscsökkenést tapasztaltak a kontrollcsoporthoz képest.
Az Európai Unióban, így hazánkban is különszabályok vonatkoznak a chia magra
Mivel a chia mag az Európai Unióban és így Magyarországon is úgynevezett új élelmiszernek minősül, az aztékzsályamag önmagában kizárólag előre csomagolt termékként értékesíthető, a csomagoláson pedig fel kell tüntetni, hogy az ajánlott napi beviteli mennyiség maximum 15 gramm.Hosszan sorolhatnánk, mi minden bővelkedik rostokban, kezdve a gabonáktól, a lenmagon át a zöldség-gyümölcsökig, de inkább csak annyi mondunk, hogy 1 evőkanál chiamagban 5 gramm rost van, ami a napi rostszükségletünk 20 százalékát jelenti. Nem véletlenül kell odafigyelni az adagolásra!
A rostok nélkülözhetetlenek az emésztőrendszer egészségéhez, szükség van rájuk a rendszeres és kényelmes bélmozgáshoz megelőzik a székrekedést és elősegítik a hasznos baktériumok szaporodását a bélben. A chia mag extra magas rosttartalmával többek között ebben nyújt nagy segítséget.
De a chia mag antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületeket is tartalmaz, például omega-3 zsírsavakat és polifenolokat, amelyek segítenek csökkenteni a bélgyulladást. Magas az ásványi anyagtartalma, például kalciumban, szelénben és cinkben gazdag, mely bélbetegségben szenvedők számára szintén hasznos tulajdonsága.
A tanulmányok összefüggésbe hozták a chia mag fogyasztását a glikémiás kontroll és az inzulinérzékenység javulásával egészséges és magas vércukorszintű embereknél is. Egy 12 tanulmányt áttekintő, a chia mag fogyasztásának hatásait vizsgáló metaanalízis során a kutatók arra jutottak, hogy nagy dózisban a chia mag cukorbetegeknél és nem cukorbetegeknél is csökkentette a vércukor- és inzulinszintet.
Sőt, a tanulmányok azt sugallják, hogy a chia mag fogyasztása megelőzheti vagy késleltetheti a cukorbetegség kialakulását olyan emberekben, akiknél magas a diabétesz kockázata. Egy 2022-ben végzett, 32, korábban nem alkoholos zsírmájbetegséggel diagnosztizált beteg bevonásával végzett vizsgálat megállapította, hogy a 8 héten át tartó, napi 25 gramm (közel 2 evőkanál) őrölt chiával kiegészített diéta elősegítette a glükóz-anyagcsere fokozását azáltal, hogy javította a vércukorszintet.
A rostban és fehérjében gazdag ételek, mint amilyen a chia mag fogyasztása garantálja az étkezés utáni teltségérzetet és közben támogatja az egészséges fogyást is.
A fehérje és a rost lassítja az emésztést, ezzel segít megelőzni az étkezés utáni vércukorszint-ugrásokat és növeli az étkezés utáni teltségérzetet. Mivel a chia mag és az ahhoz hasonló, táplálóbb ételek csökkentik az étvágyat, ezáltal kevesebb kalóriát fogyasztunk, ami pedig a fogyást segíti elő. Ezt vizsgálattal is bizonyították, melynek résztvevői arról számoltak be, hogy amikor 7 vagy 14 gramm joghurtot tartalmazó joghurtot ettek, sokkal jóllakottabbnak érezték magukat, és aznap a kalóriabevitelük is alacsonyabb volt, mint amikor mag nélkül fogyasztották ugyanazt a joghurtot.
Már egyetlen evőkanál chia mag elfogyasztásával is rengeteg tápanyagot viszel be a szervezetedbe. Az azték zsálya apró fekete magjai az alábbi paraméterekkel bírnak 1 evőkanál (14 gramm) mennyiségnél.
Mértékkel fogyasztva a chia mag biztonságosan fogyasztható, azonban nagyon magas rosttartalma miatt nagy mennyiségnél emésztési problémákat, például gázképződést, hasmenést és puffadást okozhat. Ezért a napi 15 grammos ajánlást nem érdemes túllépni.
Ami még gondot okozhat a fogyasztásakor, hogy a szezámmagra és a mustármagra érzékenyeknél keresztallergiát okozhat.
Nyelési nehézségek esetén pedig fokozott figyelmet igényel a fogysztása, ugyanis vízzel érintkezve a chia mag meduzzad, így akár fulladást is okozhat annak, akinek nyelőcső problémái vannak.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.