Annyi bizonyos, hogy őseinknek indokolt volt sok szalonnát fogyasztaniuk. Egyrészt volt belőle bőven, gyakran szinte csak ez került kenyérrel, hagymával a tányérukra, de magas kalóriatartalma miatt nagyon jót tett a földeken és a hidegben is az immunrendszernek.
Ma már kevesebbet eszünk belőle, de akik szalonnapártiak, azzal érvelnek, hogy hasznos omega-6 zsírtartalma van és arachidonsavat tartalmaz. Ez - bár különösen hangozhat - elősegíti a koleszterinszint csökkenését, és javítja a szervezet ellenálló képességét. A népi gyógyászat már nagyon régóta használja a szalonnát. Kis mennyiségben fogyasztva támogatja a szervezet működését. Szabályozza a belső szervek izmainak összehúzódását. Szeléntartalma miatt dohányzóknak is jót tesz, mert erősíti az immunrendszert és megakadályozza az oxidációt. Alkoholfogyasztás esetén segít, hogy az ital lassan szívódjn fel a szervezetbe. De ízületi problémákra is gyógyír lehet - írja a Ripost.
Ugyanekkor a WHO rákkutató szervezete aggasztó tanulmányt hozott nyilvánosságra, amely szerint, akár ötven gramm feldolgozott (és itt a hangsúly a feldolgozotton lehet) kolbász- és szalonnaféle napi szintű fogyasztása 18 százalékkal növelheti a vastag- és végbélrák kockázatát. Természetesen ehhez az is kell, hogy az adott szervezet hajlamos legyen erre a fajta megbetegedésre.
Összegezve valószínűleg nyugodtan ehetjük a szalonnát: mértékkel, mint minden egyebet.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.