Fogyókúra kolbásszal és szalonnával: nem kell éhezned a súlycsökkenésért

Diet,Concept,And,Weight,Loss.,Woman,In,Oversize,Jeans,On
Shutterstock/Copyright (c) 2018 Dmytro Flisak/Shutterstock. No use without permission. - Dmytro Flisak
fogyás zsíros étel sport
Kolbász, szalonna és hasonló zsíros étel minden mennyiségben, és közben mégis fogysz? Ezt ígéri az a módszer, amely szerint fogyókúra nem feltétlenül a kalóriaszegény ételekről szól.

A skóciai Aberdeeni Egyetem tanulmányában arra jutott, hogy a fogyókúra nem kell, hogy a koplalásról szóljon, heti 5 óra edzés mellett akár zsíros húsokat és tejtermékeket is fogyaszthatunk, a fogyás úgy is garantált. 

fogyás, diéta, fogyókúra, fogyasztószer, nő
Fogyókúra zsírokkal is lehetséges, ha eleget mozogsz
Forrás: Shutterstock

A tanulmány nem egy személy étrendjét vizsgálta, hanem azt, hogy a különböző típusú zsírok hogyan metabolizálódnak az ember általános egészségi állapotától és fizikai erőnlététől függően. A tanulmány két férficsoportot vizsgált, az egyikben 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek voltak, akik keveset sportoltak, a másikban pedig olyan férfiak, akik sokat edzenek. 

A két csoport tagjainak megszokott életmódját megváltoztatták, a sportolók heti kilenc óra testedzést nullára redukálták, a cukorbetegek pedig heti öt óra mozgást végeztek. A rutin megváltoztatása után a résztvevők szervezetébe kis mennyiségben különféle zsírokat juttattak, majd MRI-n figyelték, mit okoz a zsír az izomsejtjeikben.

A tanulmány kimutatta, hogy a sportolóknál a telített zsírok energiaként égnek el, a 2-es típusú cukorbetegeknél pedig a telített zsírok raktározódnak a szervezetben.  A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél azt is kimutatták, hogy az állóképességi edzés növeli a telített zsírok tárolását és felhasználását: a 8 hetes program végére az átmenetileg mozgást nem végző sportolók és az edzést végző cukorbetegek a zsírokat hasonlóképpen metabolizálták.

A tudósok arra jutottak, hogy nem mindenkinek ugyanaz a diétás program a megfelelő, a szív-anyagcsere egészsége határozza meg, hogy milyen hatékonyan tudja felhasználni a különböző zsírokat üzemanyagként a szervezet. Az eredmények rávilágítanak, hogy a fittség és az aktivitás hogyan javítja a telített zsírok anyagcseréjét, és hogy a testmozgás milyen közvetlen előnyökkel jár. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.