Haj nőtt a férfi torkában: a dohányzás sokkoló mellékhatása

Doctor,Breaks,A,Cigarette,,Rejection,Of,Tobacco,,Stop,Smoking
Shutterstock - Yta23
mellékhatás haj torok dohányzás
A dohányzás káros hatásai mindenki számára jól ismertek, beleértve a rákot, szívbetegséget, tüdőbetegségeket, cukorbetegséget és a bőr idő előtti öregedését. Azonban itt egy újabb és meglehetősen furcsa mellékhatás: egy osztrák férfi torkában a rendszeres dohányzás hatására haj kezdett nőni.

Az 52 éves férfi 2007-ben kereste fel az orvosát, körülbelül 17 évvel azután, hogy elkezdett dohányozni. Rekedt hangra, nehéz légzésre és krónikus köhögésre panaszkodott. A bronchoszkópia gyulladást és több szőrszálat mutatott ki a férfi torkában egy korábban operált területen. A férfi diagnózisa endotracheális szőrnövekedés volt, vagyis a dohányzás hatására haj nőtt a torkában.

dohányzás
A dohányzás furcsa mellékhatása: haj nőtt a férfi torkában
Forrás: Shutterstockock

A dohányzás furcsa mellékhatása

10 éves korában a férfi majdnem megfulladt, és tracheosztómiával kezelték, hogy stabilizálják a légzését. A sebet később a füléből származó bőrrel és porccal zárták le. Később, amikor kezelésre szorult köhögés és nehéz légzés miatt, haj növekedését észlelték a műtött területen. Az orvosoknak sikerült eltávolítani a szőrszálakat, ami ugyan enyhítette a tüneteket, de nem jelentett végleges megoldást. A szőrszálak újra nőttek, és a betegnek évente vissza kellett mennie a kórházba, mindezt 14 éven keresztül. Általában hat-tíz darab, 5 centiméter hosszú szőrszál volt a férfi torkában, amelyek közül néhány áthaladt a hangszálain és belenőtt a szájába.

Az eltávolítás mellett a férfit antibiotikumokkal is kezelték, mivel a szőrszálak tele voltak baktériumokkal. A szőrös helyzet csak 2022-ben oldódott meg, amikor a férfi abbahagyta a dohányzást, és az orvosok egy operáció során elégették a hajszálak gyökereit. Ezt a következő évben megismételték, ami teljesen megszüntette a szőrszálak újbóli megjelenését.

 

 

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.