Veszélyes lehet az egészségünkre, ha többször sütünk ugyanabban az olajban

étolaj sütés-főzés egészség
Aki tudatosan készíti az ételeit, a konyhában is igyekszik kerülni a pazarlást. Ezért logikusnak tűnhet a megmaradt olajban többször sütni, de annyi mindent lehet erről hallani, hogy ember legyen a talpán, aki kiigazodik a sok információ között.

Az egészséges életmód része a megfelelő táplálkozás is, és ebben benne van a sütés-főzés, a konyha tudatos használata is. Szerencsére egyre többen gyűjtik a használt étolajat, hogy leadják a gyűjtőpontokon, de sokan vannak úgy vele, hogy pazarlásnak és környezetszennyezésnek érzik, ha pár adag sült krumpli után ki kell dobni az étolajat. Ezért lehet, hogy benned is felmerült már a kérdés: jó ötlet-e a látszólag tiszta, de használt olajban többször sütni, okozhat-e valami egészségi problémát, ha így teszel? Ennek jártunk utána.

Nem jó ötlet használt olajban többször sütni.
Ugyanabban az olajban többször sütni rosszat tesz az egészséggel?
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2024 Your Hand Please/Shutterstock.

Egészségügyi kockázatot jelent az olajban többször sütni

A használt sütőolaj ilyen formájú újrahasznosítására egy új kutatás hívta fel újra a figyelmet: a Journal of Biological Chemistry-ben publikált tanulmány szerint egy patkányokon végzett kísérlet során kiderült, hogy a többször felhasznált sütőolaj fogyasztása összefügg a neurodegeneratív betegségek kialakulásával (ezek közé tartozik például az Alzheimer-kór, demencia, Parkinson kór). A patkányok koleszterinszintje is megnőtt, illetve némelyik állatnál májgyulladást is tapasztaltak. Korábbi tanulmányok során a használt olaj fogyasztását összefüggésbe hozták szív- és érrendszeri, valamint emésztőrendszeri betegségek kialakulásának kockázatával, és bizonyos daganattípusok esetében a rákkeltő hatásra is fény derült; de a hosszú távú hatásokról ez az első kutatás. Emellett azért se jó ötlet az olajban többször sütni, mert megnöveli a „rossz” (LDL) koleszterin szintjét, és rendszeres használata reflux kialakulásához is vezethet.

A spórolásról és a környezettudatosságról nem kell lemondani

Ha csak lehet, érdemes kerülni a megmaradt olajban való sütést, helyette inkább próbáljunk máshogy spórolni, és védeni a környezetet, és természetesen az egészségünket is. Az egyik legjobb módja ennek, ha nem is keletkezik nagy mennyiségű használt étolaj a háztartásban: rengeteg, bő olajban sült ételt elkészíthetünk a sütőben vagy az egyre divatosabb air fryerekben, legyen szó akár rántott húsról, akár fasírtról, akár sült krumpliról. Ha tudatosak vagyunk, és ha csak lehet, nem sütünk bő olajban, azért nemcsak a környezet és a pénztárcánk, hanem az egészségünk is hálás lesz, és az eredmény a derékbőségünkön is hamar látszódni fog.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.