Ortorexia: 8 jel, hogy az agyadra ment az egészséges táplálkozás

Funny,Woman,Eating,Healthy,Restaurant,Food,At,A,Party,-
Nicoleta Ionescu/Shutterstock - Nicoleta Ionescu
evészavar egészséges táplálkozás félelem
Az ortorexiában szenvedeő emberek betegesen sokat foglalkoznak azzal, hogy kizárólag az általuk egészségesnek gondolt ételek kerüljenek a tányérjukra. A bulimiás és anorexiás betegektől az különbözteti meg az ortorexiást, hogy a mennyiség nem érdekli, csakis a minőség.

Sokan vannak, akik egészséges életmódra váltva annak pozitív hatásairól számolhatnak be, ám nem mindegy, miért vált az ember és mit gondol egészségesnek. Ha az egészséges ételek fogyasztása nem válik mániává, kényszerré, és más pszichés jelenségek sem állnak mögötte, akkor az egészséges táplálkozás kiváló választás. Ám az ortorexia nervosánál nem ilyen egyszerű a helyzet, az ortorexiások evészvarral küzdenek, mint az anorexiás vagy bulimiás betegek, csak másképp. Míg utóbbiak az ételek mennyiségére koncentrálnak, addig az ortorexiások a vél vagy valós minőségére.

ortorexia
Ortorexia az, ha valaki betegesen ragaszkodik az egészséges vagy annak vélt ételekhez
Forrás: Shutterstock

Az ortorexia 8 leggyakoribb jele

 

1. Beteges ragaszkodás az egészségesnek hitt ételekhez

A gyártási körülmények és az összetevők listájának megszállottja, nagyító alá kerül nála minden élelmiszer címke, és ami a saját rostáján nem megy át, azt elutasítja. Ez akár egy családi ebédnél is megtörténhet. Az ortorexiás úgymond lenézi a nem egészségesen táplálkozót, legyen az bárki, és ha valami olyat tesz elé, ami nem üti meg a saját minőségi mércéjét, azt elutasítja.

2. Rugalmatlan étkezési minták

Kerüli azokat az ételeket, amelyeket egészségtelennek gondol, akkor is, ha nem ismeri az adott élelmiszertípust. Ha egy lakatlan szigetre kerül, ahol olyasmit kellene ennie, ami nem szerepel a listáján, akkor inkább éhen hal, szó szerint.

3. Mentális tünetek a legapróbb szabályszegés miatt is

A maga állította szabályokra hagyatkozik, amelyeket soha nem szeg meg. Ha mégis, súlyos szorongás, szégyenérzet, bűntudat lesz úrrá rajta, akár depresszióba is eshet egy apró étkezési kihágástól.

4. Teljes élelmiszercsoportok kiiktatása 

Manapság nem ritka jelenség, rengeteg ember veszi szó szerint a mondást, hogy „az vagy, amit megeszel”. Nem fogyaszt feldolgozott élelmiszereket, cukrot, húst, tejtermékeket, szénhidrátokat és laktózt, glutén stb., mert minden baja okozójának ezeket az élelmiszercsoportokat tartja. Ezen a ponton sokan magunkra ismerhetünk...

Funny,Food,Critic,Checking,The,Restaurant,Dish,With,A,Magnifying
Az ortorexiás kis túlzással nagyítóval vizsgálja az ételek minőségét
Forrás: Shutterstock

5. Folyamatos aggodalom a betegségek miatt

Sok ortorexiás gondolja úgy, hogy megbetegszik, ha nem „tiszta” ételeket fogyaszt, sőt, ami nem bio, az szerinte méreg. Fogyasztásukat kockázatosnak tartják, annak ellenére, hogy semmi nem támasztja alá, hogy károsak lennének az egészség(ük)re.

6. Elszigetelődés

Annak érdekében, hogy még csak a közelébe se kerüljön az egészségtelennek vélt ételekhez, az ortorexiás gyakran hagy ki baráti eseményeket, találkozókat. Sokan közülük szándékosan választják az elkerülés módjának az elszigetelődést, ami viszont gondolkodási zavarokhoz, depresszióhoz is vezethet.

7. Nincs testképzavar, nem számít a testsúly

Más evészavarokkal ellentétben az ortorexiást nem érdekli a súlya, nem célja a fogyás, rendben van magával, a testével. Számára kizárólag az egészség a fontos, amit a szerinte egészségesnek gondolt életmóddal akar elérni. Jellemzően minden új program érdekli, kutatja az újabb és újabb módszereket, amelyeket beépíthet a saját rendszerébe.

8. Fogyás

Bár nem cél a fogyás, az ortorexiásoknál gyakran tapasztalható súlyvesztés, és a kiegyensúlyozatlan étkezés következményeként alultápláltság. Valójában pont annak az ellenkezőjét érik el, amiért mániákusan küzdenek. 

Noha az ortorexia hivatalosan egyelőre nem számít betegségnek, súlyos testi és/vagy mentális egészségügyi következményekkel járhat.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.