A húsvéti sonkáról elsőre talán nem a vegán életmód jut eszedbe, pedig a húsmentes ünnepi asztalnak is megvan a maga varázsa! Ez az egyszerű, mégis ízekben gazdag vegán sonka tökéletes választás lehet, ha növényi alapú étkezést követsz, vagy csak szeretnél valami újat kipróbálni. Ez a vegán sonka az édeskés ízvilágot idézi, amit a mézes sült sonka nyújt, és egy enyhe füstös aromával is rendelkezik, akárcsak a füstölt húsok. Készítsd el te is, mutatjuk a receptet!
Íme a vegán sonka receptje, amiből két adagnyi vegán sonka készül. Ha szeretnél maradékot is, nyugodtan duplázd vagy triplázd meg az adagot.
Tipp, ha előre dolgoznál: előző nap készíts el minden lépést addig, amíg a tofuszeleteket be nem csomagolod egy konyharuhába. Ezután tedd a becsomagolt tofut a hűtőbe éjszakára. A sütés és tálalás napján folytasd a maradék lépésekkel. A vegán sonka frissen, melegen a legfinomabb!
- Melegítsd elő a sütőt 190 °C-ra.
- Állítsd a tofut a keskeny oldalára, majd készíts kis vágásokat egy éles késsel – mindegyik vágás körülbelül 1–2 cm mély legyen, tehát ne vágd át teljesen.
(Megjegyzés: ha nem magas fehérjetartalmú tofut használsz, lehet, hogy csak 5 szeletet tudsz belőle vágni.) Vágd fel a tofut 6 szeletre az előzőleg bemetszett vonalak mentén. Ezek segítenek, hogy egyenletes darabokat kapj. Ezután rétegezd a szeleteket egy konyharuhába, és tedd félre, amíg elkészíted a fűszerpácot.
Fontos: a konyharuha egy teljesen tiszta, pamut anyagból készült, szöszmentes törlőruha legyen!
Mivel magas fehérjetartalmú tofut használsz, eleve elég száraz az állaga, de minél több nedvességet tudsz kiszívni belőle, annál jobban magába szívja majd a fűszereket és a pácot. Minél ízesebb lesz a tofu, annál finomabb lesz a sütés után is. Ha van egy kis extra időd, hagyd a tofuszeleteket hosszabb ideig a konyharuhában, hogy még több nedvességet eltávolíthass belőlük.
- Keverd össze a vegán sonka fűszerkeverék hozzávalóit egy tálban: juharszirup, folyékony füst, almaecet, napraforgóolaj, só, bors, hagymapor, fokhagymapor, sörélesztőpehely és fűszerpaprika. Ha sósabb sonkát szeretsz, adj hozzá még egy teáskanállal a sóból, így akár 1½ teáskanál sóval is elkészítheted.
- Olajozz ki egy sütőálló tálat, ami elég nagy ahhoz, hogy minden tofuszeletet elhelyezz benne anélkül, hogy egymásra kellene fektetni őket.
- Óvatosan csomagold ki a tofuszeleteket a konyharuhából, majd fektesd őket az olajozott tálba.
- Fedd be a tofut a fűszerpác felével. Ha van szilikonos ecseted, ezzel is felviheted, ha nincs, egy kanállal vagy kézzel is eloszthatod. Ha van egy kis időd, hagyd, hogy a pác hosszabb ideig beszívódjon, mielőtt sütőbe tennéd.
- Tedd a tálat a sütő középső rácsára. Süsd 20 percig, ha a sütő már elérte a 190°C hőmérsékletet, vagy 30 percig, ha még melegszik.
- 30 perc után vedd ki a tálat a sütőből és fordítsd meg minden egyes tofuszeletet egy spatulával. Kenj meg minden szelet tofut a fűszerpác maradékával, hogy a másik oldalukra is felkerüljön a glazúr. Süsd további 20 percig, amíg a vegán sonka teljesen elkészül.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.