Sebkezelés otthon: mutatjuk, hogyan gyógyul szépen!

Woman,Apply,Aid,Plaster,On,Finger.
Shutterstock/Copyright (c) 2015 B-D-S Piotr Marcinski/Shutterstock. No use without permission. - B-D-S Piotr Marcinski
sebtapasz kötszer sérülések baleset
Ahogy beindulnak a kerti munkák, többet járunk a természetben, több a sérülés is. A sebkezelés otthon egyszerűnek tűnik, de ha nem jól látjuk el őket, a kisebb sérülések is csúnyán gyógyulhatnak, maradandó heget képezhetnek.

A seb fajtájától, keletkezésének körülményeitől és a megfelelő ápolástól is nagyban függ, hogy mennyire jól gyógyul, és milyen heg marad utána. Ezért nem mindegy, hogyan történik a sebkezelés otthon. A leghétköznapibb (akut) sebek esetén a sebszélek jól illeszkednek, nem áll fenn fertőzés, nincs vagy elhanyagolható a szövethiány, így a seb környéke újra összeforr anélkül hogy plusz szövet, ún. sarjszövet képződne. Gyógyításuk viszonylag egyszerű, az esetek döntő többségében nem igényelnek orvosi beavatkozást. Azonban az alábbi tippek és javaslatok egyike sem helyettesíti az orvosi szaktanácsadást!

A sebkezelés otthon nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik!
A sebkezelés otthon a tavaszi-nyári időszakban a legaktuálisabb.
Forrás: Shutterstock

Gondos fertőtlenítés

Ne felejtsünk el alaposan kezet mosni a sebgyógyítás előtt! Amennyiben nincs otthon sebtisztító oldat, az öblítéshez tiszta folyó vizet használjunk. A szemmel látható szennyeződések eltávolításához segíthetnek a puha, nagy nedvszívó képességű sebtisztító párnák, amik a hagyományos gézzel szemben nem foszlanak. Mindig belülről kifelé irányuló mozdulatokkal tisztítsuk ki a szennyeződéseket a sebből. A sebtisztítás során eltávolítjuk a szennyeződéseket, a baktériumokat és az elhalt szöveteket a sebből, és előkészítjük a sebet a kötszer felhelyezésére.

Fedjük le a sérülést

Soha ne hagyjuk szabadon a sebet a mielőbbi gyógyulás reményében. A vágást vagy horzsolást minden esetben fedjük le sebtapasszal. Cél a fertőzés megelőzése. A sebtapasz védi a sérült területet a súrlódástól, baktériumoktól és szennyeződéstől, felszívja a sebnedvet, és olyan feltételeket teremt, amelyek mellett a seb zavartalanul gyógyulhat. A sérülést célszerű olyan anyaggal, ragtapasszal leragasztani, amely nem ragad bele a sebbe. Ha a seb olyan helyen van, amit nem lehet bekötni, akkor ügyeljünk a seb tisztán tartására. A kötést higiéniai okokból naponta cseréljük.

Kell-e antibiotikumos kenőcs?

A sebkezelés otthon sokkal hatékonyabb, ha használjuk, hiszen a sebek és vágások ajtót nyitnak a kórokozóknak, baktériumoknak. Az így kezelt sebek gyorsabban gyógyulnak, a sebkezelő krém ugyanis nedvesen tartja a sebeket, csökkenti a fertőzések kockázatát, és minimálisan csökkenti a hegképződést.

A konyhasó használata nem javasolt

A sérülések kezelése során gyakran akarják ezt a módszert használni, és tény, hogy kisebb sebek fertőtlenítésére gyógyszertári forgalomban is kapható többek között steril sóoldat, spray kiszerelésben. Ennek ellenére a tiszta, tömény konyhasó sebre történő alkalmazása egyáltalán nem ajánlott. A sókristályok a sebbe kerülve igen kellemetlen, fájdalmas érzést, akár súlyos szövődményeket is okozhatnak.

Mielőbb forduljunk orvoshoz, amennyiben:

  • A seb mély (lehet, hogy össze kell varrni)
  • Megharapott egy állat bennünket.
  • Méreggel való érintkezés történt.
  • A seb a kezelés után is vérzik.
  • Az érintett terület kipirosodik, begyullad vagy elveszíti természetes színét.
  • Mélyen beágyazódott idegentest van benne (üveg, szög).
  • A seb nagyon fáj, és a fájdalom nem csökken néhány órán belül sem.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.