8 jel, hogy a párodnak alacsony a tesztoszteronszintje

Depression,,Anxiety,,Mental,Health,,Burnout,Sad,Man,,Thinking,And,Depressed
Shutterstock/Copyright (c) 2022 PeopleImages.com - Yuri A/Shutterstock. No use without permission. - PeopleImages.com - Yuri A
nemi hormon tesztoszteronszint tesztoszteron tünetek
A szexuális vágy hiánya csak az egyik jele a férfi nemi hormon alacsony szintjének. Önmagában a csökkent libidónak számos más oka is lehet, ám ha a következő tüneteket is tapasztalod a párodon, gyanakodhatsz, hogy a tesztoszteronszintjével lehet a gond.

Az izomépítésben és a nemi vágy táplálásában betöltött szerepét mindenki ismeri. Ám a tesztoszteron a csonttömeg fenntartásához, a vörösvértestek előállításához és más testi funkciókhoz is elengedhetetlen. A hormon receptorai az egész testben megtalálhatóak, az agytól a csontokon át az erekig. Tehát, az alacsony tesztoszteronszint egészségügyi következményei messze túlmutathatnak az edzőtermen és a hálószobán. Ha a következő 8 jelet vagy közülük többet is tapasztalsz a párodon, elképzelhető, hogy túlságosan alacsony a tesztoszteronszintje.

Laptop,,Migraine,And,Man,In,Office,,Night,And,Tired,Of, tesztoszteronhiány
Nemcsak az alacsony libidó utal tesztoszteronhiányra
Forrás: Shutterstock

Tesztoszteronhiányra utaló jelek

 

1. merevedési zavar

A libidócsökkenés vagy a nemi vágy hiánya mellett, még annak megléte esetén is lehetnek problémák a férfi erekciójával. A tesztoszteron segít elérni és fenntartani a merevedést úgy, hogy jelzi az agynak, hogy indítsa be azt a kémiai reakciót, amely abban segít, hogy a pénisz kemény legyen és az is maradjon. Az alacsony tesztoszteronszint megnehezítheti az erekciót, vagy akár spontán erekciókat is okozhat. A férfi nemi hormon és a merevedési funkció közötti kapcsolat azonban bonyolult. Vannak férfiak, akiknek alacsony tesztoszteronszint mellett sem okoz gondot az erekció, viszont az orgazmus minősége vagy elérése már igen.

2. csökken a pénisz mérete

A tesztoszteron folyamatos áramlása nélkül a pénisz, a herezacskó és a herék szövetei sorvadhatnak vagy összezsugorodhatnak. Ennek eredményeként a pénisz veszíthet a hosszából és a kerületéből is. A heregolyók is összezsugorodhatnak, akár az eredeti méret felére, az addig feszes herezacskó lógóvá válik.

3.hasi zsírpárnák

Micsoda igazságtalanság: a hímvessző kisebb lesz, a has meg nagyobb! Az elhízás és az alacsony tesztoszteronszint közötti kapcsolat egy igazi ördögi kör: az alacsony hormonszint miatt a férfi kevésbé motivált, csökken az aktivitása, emiatt meghízik, majd a magas testzsírszázalék miatt, a hormonok és enzimek összetett kölcsönhatása révén csökkenhet a tesztoszteronszint.

4. agyi köd

Az amygdala mellett az agy memória és figyelem szempontjából fontos területei, például a nagyagy is rendelkezik tesztoszteronreceptorokkal. Ha a receptorok számára nem áll rendelkezésre elegendő hormon, azt az agysejtek működése sínyli meg.

5. állandó rossz hangulat

Önmagában a libidócsökkenés, erekciós problémák stb. is okozhatnak rosszkedvet, letargikus hangulatot, ám egyes kutatások közvetlen kapcsolatot is találtak a depresszió és a tesztoszteronhiány között: valószínűleg a hangulatért felelős agyi területek „üres tesztoszteronreceptorai” miatt alakul ki a depresszív hangulat.

6. hajhullás, kopaszodás

Ahogy a magas, úgy az alacsony tesztoszteronszint is okozhat kopaszságot. De nemcsak a haj hullik, hanem a testszőrzet is, lassabbá válik a szőrnövekedés, kevesebbet kell borotválkozni. A tesztoszteron az arc- és testszőrzet növekedése szempontjából kulcsfontosságú hormon, így ha kevés van belőle, az megzavarja a szőrnövekedési folyamatot.

7. vérszegénység

A fentieknél ritkábban fordul elő, de alacsony hemoglobinszintet is okozhat a tesztoszteron hiánya. A vérszegénységet csak laborvizsgálattal lehet kimutatni, de vannak észlelhető jelei. Ilyen a légszomj, a szédülés, a szabálytalan szívverés, a zúgó hang a fülben, a fejfájás és a mellkasi fájdalom.

8. alacsony energiaszint

Itt nem egyszerűen arról van szó, hogy a férfi nem akar kimozdulni. Inkább arról, hogy kevés fizikai terhelés után is nagyon elfárad, a szokásos napi tevékenységeit is nehezen tudja elvégezni, lassabban regenerálódik, szüksége van napközbeni szundikálásokra, olyannyira, hogy bárhova leteszi a fejét, lecsukja a szemét, el is alszik.

+1 A férfimellek kialakakulása

Alacsony tesztoszteronszint mellett nőhet az ösztrogén mennyisége a szervezetben. Elhízás esetén emelkedik az aromatáz enzim mennyisége a szervezetben, ami elősegíti a tesztoszteron ösztrogénné alakulását. A duzzadt mellszövet fájdalma, érzékenysége is jelezheti a férfi nemi hormon hiányát.

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.