UV-para: így teszi tönkre a bőrünket a túlzásba vitt napozás

leégés fényvédelem barnulás
Egyre több kutatás igazolja, mennyire kulcsfontosságú, hogy komolyan vegyük az UV-sugárzás káros egészségügyi hatásai. A leégésről mindenki tud, de a napozás ártalmai ennél sokkal súlyosabbak is lehetnek. Az UV-para teljesen jogos, fontos, hogy védekezzünk a sugárzás ellen.

Nincs is annál jobb érzés, mint egy homokos parton heverészni a napsütésben. Azt a legtöbben már tudjuk, hogy a napsugárzás elősegíti a D-vitamin-képződést, ezáltal erősíti a csontokat, megvédi az agyat, felturbózza az immunrendszert, enyhíti a fejfájást és javítja a hangulatunkat. Sajnos azonban nem feledkezhetünk meg arról, hogy a napozás ártalmai gyorsan jelentkeznek, ha túlzásba visszük. Az UVA-sugárzás mélyen behatol a bőrbe és hozzájárul a ráncok, a pigmentfoltok és az öregedés jeleinek kialakulásához. Az UVB-sugárzás pedig a felsőbb rétegeket éri, felelős a leégésért és a napégés okozta bőrpírért. Mindkét sugárzás hozzájárulhat a bőrrák kialakulásához, így az UV-para egyáltalán nem eltúlzott.

UV-para: fényvédővel és ruházatunkkal is védekezzünk
UV-para: fényvédővel és ruházatunkkal is védekezzünk
Forrás: Shutterstock

 

A barna bőr szép, de veszélyes - jogos az UV-para

Mindenki hosszan tartó, csodás barna bőrre vágyik. Viszont azt kevesen tudják, hogy a barnulás valójában a bőr védekező mechanizmusa, amely a káros UV-sugarak távoltartását szolgálja. A barnaság mindig annak a jele, hogy a bőr megsérült. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ha süt a nap, nem mozdulhatunk ki a szabadba. A megfelelő védelem érdekében fontos, hogy széles spektrumú fényvédő krémet használjunk minden nap, hogy ne keserítsék meg a nyarunkat a napozás ártalmai.

 

Komoly égési sérüléseket is okozhat

Sokunknak a nyár továbbra is csak napozással lehet teljes. Ha azonban túlzásba visszük a napfürdőzést, az bizony számos kellemetlenséggel járhat, ilyen például a napégés. A legjellegzetesebb tünet a bőr vörössége, melyet gyakran fájdalom is kísér. Súlyosabb esetben a bőr felhólyagosodik, és vizenyőképződés miatt megduzzad. A leégés tüneteinek enyhítéséhez vegyünk be gyulladáscsökkentő, fájdalom- és lázcsillapító gyógyszert: aszpirint vagy ibuprofént. De a hideg borogatás is hatékonyan csillapítja a tüneteket.

Kevésbé ismert a napozás ártalmai közül a bőr korai öregedése

A bőr öregedésének számos oka teljesen természetes és kikerülhetetlen – ilyenek azok, amelyeket genetikai adottságaink és a hormonok határoznak meg. Azonban vannak külső tényezők – például ha túl sok napsütésnek tesszük ki bőrünket –, melyek miatt idő előtt beindulhat a ráncosodás. Az UVA- és UVB-sugarak szabadgyököket szabadítanak fel a szervezetben, amelyek károsíthatják a bőrünkben található kollagént és elasztint.

 

Napfoltokat, öregségi foltokat okoz

Az öregségi foltok elsősorban az érett bőrre jellemzőek, és a bőr természetes öregedésének részét képezik. Viszont a védelem nélküli napozás egyik nemkívánatos mellékhatása is lehet a  hiperpigmentáció. A barna foltok leggyakrabban az arcon, a kézen és a test azon részén jelennek meg, amelyeket szabadon ér a nap. A leghatékonyabb fegyver az ilyen bőrproblémák ellen a megfelelő fényvédelem. Ideális esetben már reggel érdemes egy magas fényvédelemmel ellátott, gazdag nappali krémet felvinni a bőrünkre. A pigmentfoltok általában ártalmatlanok, de ha megváltozik a formájuk, méretük vagy színük, esetleg viszketni vagy vérezni kezdenek, fontos, hogy felkeressük vele bőrgyógyászunkat.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.