Rémisztő veszély: ebből az italból már egyetlen pohár is kómába taszíthatja a gyereket

A glicerin (E422) nevű adalékanyag, amelyet a jégkásában használnak a fagyás megakadályozására, bizonyos esetekben vészes folyadékvesztést és alacsony vércukorszintet idézhet elő. Az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy ez az állapot különösen kisgyermekeknél válhat életveszélyessé. A glicerin ugyanis gyorsan felszívódik a szervezetben, vizet von el a véráramból, és a kisgyermekek még nem képesek hatékonyan lebontani. A következmény súlyos kiszáradás, remegés, szédülés, görcsrohamok, vagy akár kóma is lehet. Az elmúlt években több olyan eset is történt, amikor gyermekek szorultak kórházi ellátásra egyetlen pohár jégkása elfogyasztása után.
A glicerin egy természetesen előforduló anyag, amelyet az élelmiszeriparban cukorpótlóként és állagjavítóként használnak. A jégkásában azért van jelen, hogy megakadályozza a teljes megfagyást, így az ital könnyen fogyasztható marad. Korábban ezt a hatást cukorral érték el, ám a cukoradó bevezetése után a gyártók áttértek a glicerin használatára. A probléma abból adódik, hogy a glicerin a szervezetben folyadékot és cukrot von el a véráramból, ami a kisgyermekeknél gyors és súlyos tüneteket idézhet elő.
Az orvosok szerint egyetlen 350 ml-es jégkása már elegendő lehet ahhoz, hogy egy négy év alatti gyermek veszélyes állapotba kerüljön. Az öt és tíz év közötti korosztály esetében másfél adag elfogyasztása lehet kockázatos, ha gyorsan isszák meg.
A glicerin fogyasztása után néhány percen vagy órán belül a következő tünetek jelentkezhetnek:
Egyes gyermekeknél a glicerin okozta folyadék- és cukorvesztés olyan sokkot idézhet elő, amely életveszélyes állapothoz vezet. A sokk miatt a keringési rendszer nem tud elegendő oxigént szállítani a szervekhez, ami szervi elégtelenséget okozhat.
Az elmúlt években több szülő is megosztotta döbbenetes tapasztalatait a jégkása fogyasztása után jelentkező súlyos tünetekről.
Beth Green, egy fiatal brit édesanya elmondta, hogy négyéves fia, Albie egy jégkása elfogyasztása után először hallucinálni kezdett, az arcát kaparta, majd összeesett. Azonnal kórházba vitték, ahol az orvosok közölték: ha később érkeznek, a kisfiú nem biztos, hogy túléli.
Egy másik anya, Victoria Anderson hároméves fia, Angus is hasonlóan járt. Miután megitta a málnás ízesítésű jégkását, alig fél órán belül eszméletlen lett, és mentőhelikopterrel kellett kórházba szállítani. Angus végül felépült, de az orvosok szerint az állapota életveszélyes volt.
A brit Élelmiszerbiztonsági Hatóság (FSA) már figyelmeztette a szülőket, hogy a glicerint tartalmazó jégkása négy év alatti gyermekek számára nem ajánlott, és az 5-10 éveseknek is legfeljebb napi egy adagot szabadna fogyasztaniuk. Ennek ellenére nincs törvényben rögzített felső határ arra, hogy ezek az italok mennyi glicerint tartalmazhatnak. A legtöbb jégkása akár 16 grammot is tartalmazhat, de a gyártóknak nem kötelező feltüntetni a pontos mennyiséget a címkén.
A szakértők szerint a legbiztonságosabb megoldás az, ha a kisgyermekek egyáltalán nem fogyasztanak jégkását. Ha mégis megengedik nekik, érdemes figyelni az összetevőket, és kerülni a glicerin (E422) tartalmú változatokat.
Ha egy gyermek jégkása fogyasztása után szédül, remeg vagy hányingere van, azonnal orvoshoz kell fordulni. Súlyos tünetek – például eszméletvesztés vagy görcsrohamok – esetén azonnali sürgősségi ellátásra van szükség.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.