Csorbítja az önbizalmat a bikinialak kifejezés: eláruljuk, miért ártalmas

pszichológia testkép bikinialak önbizalom
Hiába tudjuk, hogy nem kell tökéletesnek lenni ahhoz, hogy élvezzük a nyarat, a közösségi média által megjelenített ideálok, és a bikinitest elérésére buzdító címszavak mégis napról napra csorbítják az önbizalmunkat.

A bikini body szófordulatot a Slenderella International nevű fogyókúraszalon használta először 1961-ben, méghozzá egy reklámkampány hirdetésében, ami a Washington Post és a New York Times magazinokban került közlésre. Így szólt: „A nyár csodálatos szórakozása azoknak szól, akik fiatalnak látszanak! Feszes mell, karcsú derék, kecses láb – ez a bikinitest!” Ma már valószínűleg elképzelhetetlen, hogy ilyen lelki egészséget károsító szlogenek nyomdapapírra kerüljenek vagy elhangozzanak. Mégis görcsbe rándul a gyomrunk, ha szóba jön a bikinialak, és nem is ok nélkül. Fotók, videók és reklámok tucatjai közvetítenek irreális testképpel kapcsolatos elvárásokat, és mindkét nemre nyomást helyeznek azzal, hogy rejtett módon próbálják megmondani, hogyan is kellene kinéznünk. Ez nemcsak az általános közérzetünkre, önértékelésünkre, és a mentális egészségünkre hat negatívan, de testkép- és étkezési zavarok, akár depresszió kialakulását is előidézheti.

bikinialak
Bikinialak: nincs olyan nő, aki ne tűzte volna ki célul valamikor az életet folyamán
Forrás: Shutterstock

Testszégyenítő reklámok

Napjainkban túl nagy szerepet kapnak a külsőségek, a vonzó idomokat, karcsúságot, kockás hasat és feszes feneket idealizáló tartalmak. Miközben ha jobban belegondolunk, nemcsak az emberiség nagy része, de még a modellek sem ilyenek a valóságban. Mégis elhisszük, amit látunk, és szégyent élünk meg a testünkkel kapcsolatban, amikor belenézünk a tükörbe, napozni, strandolni megyünk, ha egyáltalán megtesszük mindezt. A valódi értékek azonban nem a kinézetben mutatkoznak meg, és ez az, amit erősíteni érdemes, hogy elejét vegyük a káros következményeknek.

Az irreális elvárásokon túl

A médiában látottak még ha burkoltan is, de súlyos üzenetet hordoznak: mielőtt kimerészkedünk a strandra, hozzuk formába a megjelenésünket időt, energiát, pénzt nem kímélve, sőt akár az egészségünk árán is. Nem szabad azonban engednünk, hogy a tökéletességet istenítő és gyakran kifejezetten mérgező tartalmak határozzák meg testi és lelki egészségünk. Attól, hogy nem rendelkezünk kifogástalan külalakkal, még nem vagyunk kevésbé vonzóak, elfogadhatóak, szerethetők. Ahelyett tehát, hogy bedőlnénk, húzzuk meg a határt, és döntsük el, mit fogadunk be (és mit nem). Kövessünk például olyan közösségi médiás oldalakat, ahol testpozitív szemlélettel találkozunk, illetve azokat az ismert és civil személyeket, akik jó példát mutatnak az önelfogadásban. Érdemes azt is észben tartani, hogy az óriásplakátokról visszaköszönő bikinis modellek jelentős retusáláson esnek át, és a lehető legideálisabb szögben és pózban kapják lencsevégre őket. Ilyen szemmel nézzük őket!

bikinialak
Az óriásplakátokról visszaköszönő bikinis modellek jelentős retusáláson esnek át
Forrás: Shutterstock

Bikinialak helyett önbizalom-erősítés

Nagymértékben befolyásolja az önbizalmunkat, és azt, hogy mit gondolunk magunkról, ha önszeretet helyett a külvilág által felerősített elvárásoknak és normáknak igyekszünk megfelelni. Ha egy elérhetetlen ideált követünk, folyton csalódás fog érni. Ha viszont megtanuljuk meglátni a személyiségünkben a szépet, képessé válunk kapcsolódni a testünkhöz, és olyan ruhákat viselünk, amikben feszengés nélkül is jól érezzük magunkat, azzal sokat tehetünk a magabiztosságunkért.

Esztétika vagy egészség

Egy kívül-belül egészséges ember mindenki számára vonzó, még ha némi súlyfelesleg is van rajta. A kifogástalan külső elérése és az extrém diéták helyett ezért a testi-lelki épséget kellene célul kitűzni. A kiegyensúlyozott táplálkozás és megfelelő folyadékfogyasztás mellett a legjobb módja annak, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, a rendszeres mozgás. Ennek nemcsak fizikai, de pszichológiai (stresszcsökkentő, önbizalom-növelő, hangulatjavító) előnyei is vannak. Kutatások bizonyítják, hogy azok a személyek, akik az egészségük érdekében mozognak, sokkal motiváltabbak és kitartóbbak a sportolásban, mint azok, akik a sanyargatás módszereivel, a fogyás és a tökéletes alak elérése miatt mennek edzőterembe. A rendszeres mozgás ráadásul fejleszti az önismeretet, segít megszeretni a saját adottságainkat, hozzájárul ahhoz, hogy egészséges és pozitív kapcsolatot alakítsunk ki a testünkkel, és erősíti egyediségünket.

Megküzdési stratégiák

Az ilyen szokásokkal sokat tehetünk a mentális jólétünkért. Ha viszont úgy érezzük, a testképünkkel összefüggő szorongás akkora mértékű, hogy az már a mindennapokat is megkeseríti, ne habozzunk szakemberhez fordulni, aki segíthet az egészséges megküzdési stratégiák kidolgozásában. Emellett erősítsünk azt a hozzáállást, miszerint tökéletes kinézet nélkül is lehetünk magabiztosak, és érezhetjük magunkat kényelmesen a strandon.

Önelfogadás 4 lépésben 

1. Fogalmazzuk meg az értékeinket!

Ahelyett, hogy csakis a külsőségekre koncentrálunk, írjuk le az erényeinket! Szedjük össze azokat a tulajdonságainkat, amiket szeretünk, amikre büszkék vagyunk.

2. Engedjük el a tökéletesség vágyát! 

A világon szinte semmi és senki nem tökéletes, miért várjuk el mégis önmagunktól folyton ezt? Ebből az energiából inkább koncentráljunk a létező erősségeinkre, és tanuljunk meg tökéletlennek lenni. Felszabadítóan hat!

3. Gondoskodjunk a jóllétünkről!

Figyeljünk a szervezetünk jelzéseire, foglalkozzunk a számunkra fontos dolgokkal, és ne hajszoljuk magunkat a fizikai és mentális kiégés állapotába! Törekedjünk a mindennapokban az egyensúlyra megfelelő pihenéssel, kiegyensúlyozott táplálkozással, a szeretteinkkel való minőségi időtöltéssel, digitális detox-szal és hobbikkal.

4. Legyünk kedvesek!

Ahogyan a családtagjainkat, barátainkat sem illetnénk negatív és bántó jelzőkkel, úgy magunkkal se tegyük ezt! Bánjunk és beszéljünk jóindulatúan, megértően, dicsérjük meg minden nap a tükörképünket, és értékeljük a testünk apró részleteit is.


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.