A diétádat és az edzéstervedet is tönkreteheti, ha rendszeresen iszol alkoholt

Young,Sports,Woman,Working,Out,,Running,And,Feeling,Tired,On
Shutterstock/Copyright (c) 2022 Mangkorn Danggura/Shutterstock. No use without permission. - Mangkorn Danggura
alkoholfogyasztás fogyás zsírégetés edzés
Rengetegen gondolják úgy, hogy a heti egy-két alkalommal történő italozás nem okozhat komoly problémákat. Ám edzés és alkohol nem fér meg egymás mellett, már kis mennyiség is érezhetően hátráltatja a fejlődést.

Szinte mindenki fogyaszt időnként egy kevés alkoholt, legyen szó egy pohár minőségi borról, vagy egy nyár esti fröccsözésről. Egy-egy ital még nem zavar be a diétába és az edzésbe, de ha valaki rendszeresen fogyaszt alkoholt, például heti több alkalommal, akkor már lehetnek érezhető hatásai. Évek óta megosztó kérdés a fitnesz-szakmában, vajon edzés és alkohol mennyire fér meg egymás mellett, milyen hatása van a fejlődésre és az általános fizikai állapotra.

Edzés és alkohol? Nem jó ötlet!
Néha- néha egy-egy ital még nem veti vissza a fejlődést, de az edzés és alkohol nem jó párosítás.
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2024 wedmoments.stock/Shutterstock.

Az izomfejlődésnek nem tesz jót

Egy kutatás azt vizsgálta, hogyan hat a rendszeres alkoholfogyasztás az izmok fehérjeszintézisére, és kiderült, hogy az alkohol gátolja a szénhidrát- és a fehérjelebontást, valamint korlátozza az izmok növekedését elősegítő hormonok termelődését.

Belassul a fogyás

Sokszor hiába a kitartó edzés, nem akar lemenni a súlyfelesleg. Ha valaki rendszeresen iszik alkoholt, lelassul az anyagcseréje, és csökken a zsírégetés mértéke. A testünk ugyanis méregként azonosítja az alkoholt, és azt az energiát, amit a zsírégetésre fordítana, arra használja fel, hogy megszabaduljon az alkohol lebontása során keletkező acetáttól és acetaldehidtől. Így sokszor a helyesen összeállított diéta és edzésterv mellett is túlságosan lassú a fogyás.

Edzés és alkohol vonatkozásában az alvás is fontos kérdés

Az alkohol nemcsak közvetlenül hat az erőnlétre, izomépítésre és zsírégetésre, hanem az alváson keresztül közvetetten is. Ahhoz, hogy sikeres legyen az edzésterv, a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás elengedhetetlen. Sokan gondolják úgy, hogy az alkohol segít az alvásban, hiszen gyorsan elálmosít, de ez csak illúzió. Az alkohol megzavarja az alvási ciklust, így hiába van meg a szükséges mennyiség, fáradtan, kimerülten ébredünk.

Hazavágja az állóképességet

Alkohol és edzés azért sem jó párosítás, mert az erőnlét sem lesz az igazi. Persze ez függ attól is, mennyit és milyen rendszerességgel iszunk, de általában elmondható, hogy ha valaki szeretne fejlődni az edzésben, akkor érdemes minél inkább kerülnie az alkoholt. Hogy mi a kevés és a sok, arról régebben a szakemberek azt mondták, hogy nők esetében napi két, férfiaknál három italnál kevesebb az a mennyiség, ami még nem okoz egészségi problémákat. Nemrégiben azonban a WHO megjelentetett egy állásfoglalást, mely szerint a kisebb alkoholmennyiség nem egészséges, és kis mértékben is árt a szervezetnek. Az biztos, hogy ha valaki időnkét italozik, és úgy érzi, kezd csökkenni a teljesítménye az edzésben, annak érdemes leállni vele egy időre.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.