Egészséges ételek, amelyeket bizonyos kor felett jobb, ha nem eszel

egészséges ételek, zöldségek
Shutterstock - Andrew Mohamed
egészség szív-és érrendszeri betegségek koleszterin gyógyszer K-vitamin
Ahogy öregszik az ember, a táplálkozási szükségletei is változnak. Egyes tápanyagokból többre van szüksége, másokból kevesebbre, lehet, hogy vissza kell vennie az edzés intenzitásából, és előbb-utóbb a legtöbben megkezdik „gyógyszeres karrierjüket” is.

Testünk és egészségünk folyamatosan változó állapota miatt nem könnyű kitalálni, hogyan táplálkozzunk megfelelően a különböző életszakaszokban. Bizonyos egészséges ételek bármennyire vitamindúsak és finomak, egy idő után akár árthatnak is, ahelyett, hogy segítenének, különösen azért, mert egy idő után a legtöbb ember azzal szembesül, hogy egészsége megőrzése érdekében az orvosa gyógyszereket ír fel neki, legtöbbször szív-és érrendszeri problémákra. Egyes élelmiszertípusok önmagában sem használnak, ha túlzásba viszed a fogyasztásukat, mások gyógyszerekkel kölcsönhatásba lépve okozhatnak bajt. 

grapefruit, egészséges ételek
A grapefruit egészséges étel, de bizonyos gyógyszerekkel együtt nem fogyasztható
Forrás: Shutterstock

A grapefruit az egészséges ételek közé tartozik, de bizonyos gyógyszerek szedése mellett jobb kerülni

Hiába a rengeteg C-vitamin, a kánikulában frissítő íz, a lédús gyümölcs befolyásolja a koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek hatását. A grapefruitban található furanokumarin nevű vegyület verseng azzal az enzimmel, amelyet a máj a sztatintartalmú gyógyszerek metabolizálására használ. Ha magas koleszterinszint ellen szedsz gyógyszert, de nem akarsz lemondani a grapefruitról, beszéld meg az orvosoddal, mekkora az a mennyiség, amelyik még nem okoz gondot. Kutatások szerint már egy pohár grapefruitlé is elég ahhoz, hogy a negatív kölcsönhatás kialakuljon. Ám nem ez az egyetlen gyógyszertípus, amelynek szedése esetén kerülni kell a grapefruit fogyasztását: szintén negatívan befolyásolja bizonyos vérhigítók, vérnyomáscsökkentők és szívritmus-szabályozók hatását is. 

Full,Frame,Fresh,Broccoli,Sprouts,For,Background
A brokkoli is az egészséges ételek közé tartozik, de nagy mennyiségben tartalmaz K-vitamint
Forrás: Shutterstock

Csak óvatosan a K-vitaminban gazdag ételekkel!

Ki hinné, hogy a magas K-vitamintartalmú ételek, mint például a kelkáposzta, a spenót, sóska vagy a zöldfűszerek akár árthatnak is. Pedig így van: a K-vitamin a véralvadásban segít, így akinek vérhígítót kell szednie például a trombózis elkerülésének érdekében, az csak óvatosan fogyaszthatja ezeket az élelmiszereket. Szakemberek szerint a K-vitaminban gazdag ételek teljes kiiktatása az étrendből ennek ellenére sem szükséges, de odafigyelést igényel, hogy minden nap körülbelül ugyanakkora adag jusson belőle a szervezetbe, a gyógyszer könnyebb beállításának érdekében. Nem csak a vérhígítók szedése esetén okozhatnak a K-vitamintartalmú ételek galibát. A savlekötők, az antibiotikumok, az aszpirint és egyes rák elleni gyógyszerek, valamint a görcsrohamokra és a magas koleszterinszint csökkentésére szedett készítmények esetén is óvatosnak kell lenni a fogyasztásukkal. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.