5 tipp a helyes futáshoz, hogy elkerüld a sérüléseket

sport, futás, park, nő,
Pixel-Shot/Shutterstock -
futás aranyszabály megfelelő futócipő tippek
Te is unod már, hogy folyton lesérülsz sport közben, vagy hamar elmegy a kedved? Ne aggódj, néha csak a helytelen technika a probléma okozója. Alábbi cikkünkben 5 tippet olvashatsz, hogy a futás neked is öröm legyen!

A futás az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módja a fizikai kondíció javításának, de ahhoz, hogy igazán élvezetes és hasznos legyen, néhány alapvető szabályt érdemes betartani, hogy elkerüld a kellemetlenségeket.

futás
A legtöbb kocogó azt mondja, a zenéről nem tud lemondani futás közben, mert extra adag motivációt ad
Forrás: Drazen Zigic/Shutterstock

1. A futás aranyszabálya: válassz megfelelő futócipőt 

Az egyik legfontosabb lépés a helyes futás megkezdése előtt a megfelelő futócipő kiválasztása. A jó cipő támogatja a lábat, csökkenti a sérülések kockázatát, és kényelmesebbé teszi a futást. Ügyelj arra, hogy olyan cipőt válassz, amely illeszkedik a lábad formájához és futási tempódhoz. Érdemes olyan üzletben vásárolni, ahol szakértők segíthetnek a legjobb választásban.

2. Melegíts be!

A megfelelő bemelegítés és nyújtás elengedhetetlen a sérülések megelőzése érdekében. Bemelegítéskor fokozatosan növeld a pulzusodat könnyű kocogással vagy dinamikus nyújtó gyakorlatokkal. A sport után ne feledkezz meg a statikus nyújtásról sem, amely segít az izmok ellazításában és a regenerációban.

3. Figyelj a megfelelő testtartásra és lélegezz

A helyes testtartás kulcsfontosságú a hatékony és sérülésmentes futáshoz. A vállaidat lazán engedd le, zárd a lapockáid, fejedet emeld felfelé, álladat pedig enyhén húzd be. Karjaid a tested mellett derékszögben legyenek hajlítva és futás közben így mozogjanak előre-hátra. Próbálj meg ne görcsösen futni, és figyelj a légzésed ritmusára. Ügyelj arra, hogy a lépéseid ne legyenek túl hosszúak, és a talajra érkezéskor a láb középső részével érkezz, nem pedig a sarkaddal.

4. Ne akarj elsőre futóbajnok lenni!

Ne próbálj meg túl gyorsan túl sokat futni! A futást kezdőknek érdemes lassan, fokozatosan növelni a megtett távot és az intenzitást. Az aranyszabály az, hogy hetente legfeljebb 10%-kal növeld a távot, így az izmaidnak és ízületeidnek lesz idejük alkalmazkodni.

5. Hallgass a testedre

A futás közben figyelj a tested jelzéseire. Ha fájdalmat vagy szokatlan kényelmetlenséget érzel, állj meg és pihenj. Ne erőltesd a futást, mert könnyen lesérülhetsz. Ha teheted menj csoportban futni, így együtt tapasztalhatjátok ki a sportág csínját-bínját.

+1. Pihenj is:

Az izmoknak érdemes időt hagyni a regenerációra, ezért építsünk be pihenőnapot az edzések közt, s így megelőzhetjük a túlterhelésből fakadó sérüléseket. Gyorsíthatjuk a regenerációt masszázzsal, nyújtással, hengerezéssel, vagy jegeléssel. Mindemellett figyeljünk az elegendő energia bevitelre és a folyadékpótlásra.

A helyes futástechnika és a megfelelő előkészületek betartásával nemcsak a sérülések kockázatát csökkentheted, de élvezetesebb és hatékonyabb is lesz az edzés. Ne feledd, a futás nemcsak a testet, hanem a lelket is erősíti, így a lényeg, hogy próbáld meg élvezni is!

Ha pedig tovább mélyülnél a futás technikájában, nézd meg az alábbi videót:

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.