Futni mennél? Tippek, hogy mit NE egyél előtte!

Young,Girl,Eating,A,Oatmeal,With,Berries,After,A,Workout
Shutterstock/Rasulov -
testmozgás étkezés életmód
Sportolás előtt fontos odafigyelni arra, mit eszel, hogy elkerüld a kellemetlenségeket és maximalizáld a teljesítményedet. Ha futni mennél, íme néhány élelmiszer és ital, amelyeket érdemes elkerülni futás előtt:

A futás előtti helyes étkezés különösen fontos a nyári melegben, hogy elkerüld a kellemetlen gyomorpanaszokat és a az olyan váratlan helyzeteket, mint az ájulást, vagy a túlzott kiszáradást. Alábbi cikkünkben összefoglaljuk, hogy mit, mikor és hogyan egyél, annak érdekében, hogy a sportolásodat semmilyen kellemetlen helyzet ne árnyékozza be, ha futni készülnél!

futni
Mindig figyelj oda a kellő energiabevitelre, ha futni mész, ugyanis számos veszélyt rejt magában a nem megfelelő étkezés sportolás előtt!
Forrás: Shutterstock/Prostock-studio

Futni akarsz? Ezeket az ételeket kerüld el!

Zsíros ételek: Ne egyél sajtburgert, sült krumplit, olajban kisütött húst, kolbászt, mert lassítják az emésztést, ami azt jelenti, hogy hosszabb ideig maradnak a gyomorban, ezért nehéz, telített érzést okozhat és gátolhatja a mozgást.  Mivel a zsírok emésztése hosszabb ideig tart, az energiához való hozzáférés is késleltetett lehet. Az edzés során a szervezetnek gyorsan hozzáférhető energiára van szüksége, amit elsősorban a szénhidrátok biztosítanak. A zsírok nem nyújtanak azonnali energiát, ami csökkent teljesítményhez vezethet. Veszély: A zsíros ételek túlzott fogyasztása hányingert és akár hányást is okozhat edzés közben, különösen intenzív fizikai aktivitás esetén.

Tejtermékek: A tej és a tejtermékek puffadást és kényelmetlenséget okozhatnak. Lassabban emésztődnek, ami teltségérzetet és kényelmetlenséget okozhat edzés közben. Ez csökkentheti az edzés hatékonyságát és kellemetlen érzéseket idézhet elő.

Magas rosttartalmú ételek: A rostok emésztése hosszabb időt vesz igénybe, ami azt jelenti, hogy az ilyen ételek hosszabb ideig maradnak a gyomorban. Ez súlyos teltségérzetet okozhat, és kényelmetlenséget eredményezhet edzés közben, valamit a túlzott fogyasztása hasi görcsökhöz és fájdalomhoz is vezethetnek, különösen az intenzív fizikai aktivitás során.

Cukros ételek és italok: A magas cukortartalmú ételek és italok gyors energialöketet adhatnak, de utána hamar kifáradhatsz.

Fűszeres, csípős ételek: A fűszeres ételek valóban serkentik az anyagcseréd, és akár boldogsághormonokat is felszabadíthatnak. A probléma: A fűszeres ételek serkentik a gyomor motoros készségeit is, és a gyomorsav szintje megemelkedik. Ez alapvetően nem rossz dolog, de ha egy tál chilis bab után egyenesen futni mész, akkor többek között gyomorégésre is számolnod kell, mivel a mozgás miatt a gyomornedv visszafolyik a nyelőcsövedbe.

És amit ehetsz:

Edzés előtt érdemes olyan ételeket választani, amelyek alacsonyabb rosttartalmúak, de mégis biztosítják a szükséges energiát:

  •  Banán
  •  Barna rizs
  • Teljes kiőrlésű kenyér
  • Zabpehely (kis mennyiségben)
  • Energiagélek vagy sportitalok
  • Alacsony rosttartalmú energiaszeletek
  • Csirke
  • Fehérjeszelet/fehérjeturmixok.
  • Hidratálás: Igyál elegendő vizet már a futás előtti órákban, de ne közvetlenül futás előtt, hogy elkerüld a kellemetlen teltségérzetet.
    Ezek az ételek könnyebben emészthetők és gyors energiát biztosítanak, ami segít a jobb teljesítmény elérésében és a kellemetlenségek elkerülésében edzés közben. 

Teli gyomorral nem jó mozogni

A futás esetében nem csak az számít, hogy mit és hogyan eszel, hanem még ennél is fontosabb az, hogy mikor. Közvetlenül futás előtt meg kell próbálnod, hogy semmit se egyél, hogy a gyomor-bél traktusnak elegendő ideje legyen az emésztésre.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.