Receptre kellene felírni a kertészkedést

Young,Happy,Gardener,Enjoys,Blooming,Roses,Flowers,In,Summer,Garden.
Shutterstock/Copyright (c) 2023 Mariia Boiko/Shutterstock. - Mariia Boiko
kertészkedés stresszoldó természet mozgás
Szerencsés, akinek van saját kertje, és nem csak a finom, zamatos termés miatt. Ugyanis a rendszeres kertészkedés egészséges; csokorba szedtük, milyen előnyei vannak a szervezetünk számára.

Szakemberek már régen felismerték, hogy a természetben végzett munka feszültségcsökkentő és stresszoldó hatású, fejleszti a mozgáskoordinációt, az egyensúlyérzékünket, emellett alvászavarokra is kitűnő alternatív megoldás, hisz a mozgás önmagában is segíti az alvást. Nem túlzás tehát kijelenteni, hogy a kertészkedés egészséges, és bárki, bármikor belevághat. Akinek nincs kertje, érdemes utánajárnia, hogy közösségi kert van-e a lakóhelye közelében, de rengeteg az önkéntes program is, ahol egy jót kertészkedhetünk szállás és ellátás fejében. A szervezetünk mindenképpen hálás lesz érte!

Rengeteg örömet az, és emellett a kertészkedés egészséges is.
Míg a növények között vagyunk, keveset gondolunk arra, hogy a kertészkedés egészséges.
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2022 nieriss/Shutterstock.

Csökkenti az agyvérzés kockázatát

A tiszta levegőn végzett kertészkedés egy mérsékelt intenzitású testedzésnek felel meg, amivel óránként akár 300 kalóriát is el tudunk égetni. Heti 3-5 órás mozgás kedvező hatással van a szív- és érrendszerre, javítja a koleszterinszintet, hozzájárul a vérerek rugalmasságához, jelentősen csökkenti a túlsúlyt, a magas vérnyomást és a stroke kialakulásának esélyét.

Erősíti a csontokat

Immunrendszerünk megfelelő működéshez nélkülözhetetlen a D-vitamin, amit pusztán étkezés útján nem tudunk a szervezetbe juttatni. A kielégítő vitaminellátottság feltétele a napfényen való tartózkodás naponta úgy 15-20 percig, ez pedig bőven megvan, ha van lehetőségünk a kertet művelni. A D-vitamin hozzájárul a kalcium és foszfort normál felszívódásához, illetve az erős, egészséges csontozat fenntartásához.

A kertészkedés egészséges, és fejleszti a kézügyességet

Az életkor előrehaladtával a kézügyesség romlása és a kéz erejének csökkenése fokozatosan beszűkítheti és negatívan befolyásolhatja a mindennapi élet, illetve az igazán élvezhető tevékenységek körét. A kertészkedés azonban fitten és mozgékonyan tartja a kéz izmait. De azért legyünk óvatosak, az ismétlődő mozdulatsorok ínhüvelygyulladáshoz is vezethetnek.

Enyhíti a depressziós tüneteket

A kertben való ténykedés során az adott kerti munkálatokra koncentrálunk, ami feltölti a lelkünket, és eltereli figyelmünket a negatív gondolatokról. A virágaink gondozása során agyunkban dopamin és szerotonin szabadul fel, melynek hatására csökken a bennünk lévő feszültség, szorongás, javul a közérzetünk, több energiánk lesz és sokkal boldogabbnak érezhetjük magunkat a testünkben. Amellett tehát, hogy a kertészkedés egészséges, a lelkünknek is jót tesz, stresszoldó hatása pedig segít, hogy a mindennapok nehézségeit könnyebben vegyük.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.