Kim Kardashian fia ritka bőrbetegségben szenved

Celebrity Sightings In Los Angeles - May 17, 2024
GC Images/Celebrity Sightings In Los Angeles - May 17, 2024 - The Hollywood Curtain/Bauer-Griffin
bőrbetegség Kim Kardashian vitiligo
Az egyik legismertebb valóságshow-sztár őszintén beszélt családja autoimmun bőrbetegségéről. Kiderült, hogy Kim Kardashian fia vitiligóval küzd.

A celeb a She MD podcast legutóbbi adásában mesélt őszintén arról, hogy édesanyja révén a család több tagja is autoimmun betegséggel küzd: Kim Kardashian fia vitiligós, bár azt nem árulta el, hogy melyik fia érintett.

Kim Kardashian fia
Kim Kardashian fia büszkén pózol édesanyjával
Forrás: Getty Images/Celebrities At The Los Angeles Lakers Game

Kim Kardashian fia vitiligóval küzd

A sztár elmondta, hogy édesanyjától örökölték az autoimmun betegséget, amit ő továbbadott a fiának, de szerencsére sikerült koordában tartani, így enyhék a tünetei. 

"Nem tudtam róla semmit, de meg kellett tanulnom, honnan származik és hogy örökletes, és az erről való tanulás és az információk megosztása áldás volt" - mesélte Kardashian. 

Mi az a vitiligo?

A vitiligo egy olyan gyógyíthatatlan betegség, amelynek során a bőr elveszíti a melanintartalmát, s emiatt kifehéredik. Ennek oka, hogy a melanint termelő sejtek – amelyek egyaránt felelnek a haj, a szem és a bőr színéért is – elhalnak vagy egyszerűen képtelenek lesznek festékanyagot előállítani. Leginkább a fénynek kitett területek érintettek, így gyakran fordul elő az arcon, a karokon és a lábakon, de voltaképpen bárhol megjelenhetnek a foltok, sőt akár a haj, a szemöldök, a szempillák, férfiaknál pedig az arcszőrzet is világosabbá válhat.  Az, hogy vajon mitől csökken vagy szűnik meg a melanintermelés, kész rejtély, hiszen a pontos okot az orvosok sem ismerik. A kiváltó tényezők között legtöbbször autoimmun betegséget sejtenek a szakemberek, amelynek következtében a test maga pusztítja el a melanocitákat, de szintén nagy jelentőséget tulajdonítanak a genetikának, hiszen családi halmozódás is megfigyelhető a fehérfolt-betegség előfordulásával kapcsolatban, ahogyan a stressz, a különféle traumák, de akár a napégés is szerepet játszhat a kialakulásában.

Kim nyíltan beszélt saját pikkelysömörével való küzdelméről is. A pikkelysömör egy krónikus autoimmun bőrbetegség, amely akkor fordul elő, amikor az immunrendszer túlműködik, és a bőrsejtek túl gyorsan szaporodnak. A betegség vörös, viszkető, pikkelyes foltokat okozhat a bőrön, beleértve a fejbőrt, a könyököket és a térdeket is. A Skims alapítója elmondta, hogy ő volt az egyetlen Kris Jenner gyermekei közül, aki örökölte a betegséget. Kim először 30 éves korában tapasztalta a tüneteket, amikor egy flitteres ruhát viselt unokaöccse, Mason születésnapi partiján. Miután Kris észrevette Kim kiütését, azonnal közölte lányával, hogy pikkelysömöre van. Kim elmesélte, hogy kortizon injekciót kapott, amely körülbelül öt évre "szunnyadó" állapotba hozta a betegségét, de aztán visszatért. "És soha többé nem szabadultam meg tőle, és itt marad" - mondta Kim.

A Kardashian család sztárja beszélt az évek során kipróbált kezelésekről és gyógymódokról, amelyek segítettek enyhíteni a tüneteit. "Bármit megteszek. Kipróbáltam különleges gyógynövényeket, a holisztikus utat, zellerlé diétát hat hétig, mindenféle krémet, minden szappant a természetestől a mesterségesig" - tette hozzá.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.