A legbizarrabb alvási zavarok: alvási részegség, szexszomnia, alvási bénulás

Shutterstock/New Africa -
alváshiány alvásminőség egészség alvás
Az alvás életünk egyik legfontosabb része, mégis sokan küzdünk különböző alvási problémákkal, amelyek meggátolják az éjszakai pihenést. Ismerd meg a három legbizarrabb alvási zavart..

Az éjszaka csendje alatt a pihentető alvás ígérete vár ránk, ám sokunk számára a valóság nem ilyen egyszerű. Ebben a cikkben bemutatunk hármat a legbizarrabb alvási zavarok közül, amitől sok ember számára a nyugodt alvás csak egy vágyálom.

legbizarrabb alvási zavarok
A legbizarrabb alvási zavarok: vannak, akik álmodni sem mernek az éjszakai békés szunyókálásról. Forrás: Shutterstock/George Rudy

A legbizarrabb alvási zavarok 

Az alvászavarok olyan jelenségek, amelyek  jelentősen rontják az alvás minőségét. 

Statisztikák szerint a föld lakosságának egyharmada küzd a számos egészségi kockázatot rejtő alvászavarok valamelyik fajtájával.

 Az alvászavarnak sokféle oka lehet, például helytelen táplálkozás, magas stressz szint, vagy rossz alváskörülmények. Bármi is váltja ki, a tartós alváshiány vagy a rossz minőségű alvás hosszú távon pszichés problémákhoz, valamint szív- és érrendszeri betegségekhez is vezethet.

Alvási részegség 

Az alvási részegség tünetei közé tartozik, ha éjjel felkelünk és dezorientáltan, furcsán viselkedünk, például lassan beszélünk, vagy zavaros válaszokat adunk.

 Ilyenkor van, hogy legalább fél óra kell ahhoz, hogy észhez térjünk. Ezt a jelenséget általában hangos zajok, alvási apnoe (olyan alvászavar, amely során a légzés időszakosan leáll vagy jelentősen lelassul alvás közben) vagy az alkoholfogyasztás válthatja ki. A legtöbb esetben nem is tudunk róla, csak a párunk meséli el nekünk. Ha gyakran előfordul, érdemes változtatnunk az életmódunkon, és csendes, nyugodt környezetet biztosítani az alváshoz.

Szexszomnia

Szexszomnia esetén alvás közben együttlétet kezdeményezhetünk a párunkkal vagy akár saját magunkkal, anélkül, hogy felébrednénk. A kutatók nem egészen biztosak abban, hogy ezt mi okozza, de a legtöbb esetben ez a jelenség más alvászavarokkal párosul. Hogy ezt elkerüljük, érdemes természetes gyógynövényekből készült nyugtató teát inni lefekvés előtt.

Alvási bénulás

Alvási bénulás esetén arra ébredünk, hogy a szemünket ki tudjuk nyitni, de a testünket képtelenek vagyunk megmozdítani. Bár általában csak néhány másodpercig tart, nagyon ijesztő érzés. Ilyenkor gyakran borzalmas képeket látunk, vagy olyan érzésünk van, mintha egy természetfeletti erő támadott volna meg minket. Az alváshiány jelentősen növelheti az alvásbénulás kockázatát, de stressz is kiválthatja, vagy olyan mentális egészségi állapotokhoz kapcsolódhat, mint a bipoláris depresszió. Ha többször előfordul, mindenképpen forduljunk orvoshoz.

Lidérces álom

A rémisztő álom általában az alvás második felében jelentkezik. Gyakran kíséri felriadás és intenzív pánikroham. A leggyakrabban 3-6 éves korban jelentkező alvászavar később spontán megszűnik, de felnőtteknél is előfordul. Ilyenkor nem ritka, hogy kiabálunk. A rémálomból gyakran felébredünk, és nem tudunk visszaaludni. Jellemzően másnap is emlékszünk rá, vagy csak a rossz érzés marad meg bennünk. Szorongás, depresszió, egyes pszichiátriai betegségek, alvásmegvonás és bizonyos gyógyszerek – például béta-blokkolók, antidepresszánsok –, illetve az alkohol hirtelen megvonása idézheti elő. Ha gyakran előfordul, mindenképpen kérjük szakember segítségét.

REM magatartászavar

A REM magatartászavar az elalvás után általában másfél órával jelentkezik. Az izmok ebben a szakaszban még nem ernyednek el, ezért képesek vagyunk bármit megtenni, ami éppen az álmunkhoz kapcsolódik. Mivel nem tudjuk irányítani az izmainkat, kontrollálatlanul mozgunk, csapkodunk, rugdosunk, akár még az ágyból is kipattanunk, futkosunk, kapálózunk. Kiváltó oka sok esetben ismeretlen, azonban megfigyelték, hogy idős emberek esetében a Parkinson-kór előjele lehet, de kiválthatja antidepresszánsok szedése is. Mindenképpen kérjük alvásszakértő segítségét.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.