Menstruációs mítoszok: a tampontól a terhességig

Shutterstock - Doucefleur
menstruáció mítosz tévhit valóság
Annyi mítosz kering a női ciklus körül, hogy néha egy magát tájékozottnak tartó nőnek is nehéz eldönteni, hogy mi a mese és mi a valóság. Hát még annak a fiatal lánynak, aki még abban sem biztos, hogy a saját menstruációjával hányadán áll.

A menstruáció a nő életének természetes része és velejárója, ám nagyon sok tévhit és mítosz kering körülötte, amelyek épp annyira hihetőek, mint amennyire nem igazak. Nehéz eldönteni, ki mondja a valóságot, a közösségi média és az influenszerek világában gyakran elvesznek a fontos és pontos infók, és előtérbe kerülnek a tévhitek. Ugyanakkor, a menstruáció még ma is tabutémának számít, amiről senki nem beszél szívesen, legalábbis, ha a sajátjáról van szó, de miért is állna elő vele egy olyan világban, ahol 2017-ig a televízióban csak kék folyadékkal lehetett illusztrálni a tamponok és egészségügyi betétek reklámjait?!

Menstruáció
Menstruáció
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2024 Halfpoint/Shutterstock.  No use without permission.

Itt az ideje, hogy leromboljuk a menstruáció körüli mítoszokat és tévhiteket!

Először is, térjünk vissza az alapokhoz. Egy nő menstruációs ciklusa nem azonos a menstruációval. 

A nő vérzésének időtartamát menstruációnak nevezzük, de a menstruációs ciklus az egyik menstruáció befejezésétől a következő kezdetéig tartó teljes időtartam. 

 A ciklus hossza átlagosan 28 nap, de 23 és 35 nap között normál ciklusról beszélhetünk. Változó tényezők módosíthatják a ciklus hosszát, például a testsúly, az utazás, az érzelmek és egyes gyógyszerek is.

A menstruációs vér nem koszos, nem fertőző és nem mindig piros

A menstruációs vér nem a szervezetben felhalmozódott méreganyagok kiöblítésének vagy a testnedvek kilökődésének a módja, és nagyon különbözik a vénákban folyamatosan mozgó vértől. Annál jóval kevesebb vérsejtje van, mint a közönséges vérnek”. Van benne egy kis vér, méhszövet, nyálkahártya és baktériumok. A színe nem mindig piros, és a sötétebb színek sem jelentenek problémát. A véráramlás a menstruáció elején és végén általában lassabb, ami azt jelenti, hogy hosszabb időbe telik, amíg átjut a szervezeteden és távozik, így minél tovább tart, annál több ideje van oxidálódni, barnává válni. Fontos azonban, hogy a barna vér sok mást is jelezhet, többek között PCOS-t is.

Menstruációs mítoszok
Menstruációs mítoszok
Forrás: Shutterstock

A tampon, ha jól használod, nem okoz fertőzést

Bár a tamponokat elméleti síkon akár 8 órán is bent lehet hagyni, a gyártók is a 4-6 óránkénti cserét javasolják, tehát az éjszakai tamponhasználat, ha ennél több időt töltesz alvással, nem javasolt. Helyette válassz éjszakai egészségügyi betétet. A túl gyakori tamponcsere sem egészséges, mivel, ha még nincs nedvességgel átitatva, a kivétele irritációt, dörzsölődést okozhat. A legjobb betartani a használati utasításban leírtakat, annál is inkább, mert a tampon túl hosszú bent hagyása az intim terület irritációjának és fertőzésének kockázatával jár. Gyulladás kialakulása gennyes váladékkal, kellemetlen szag, viszketés, égés, fájdalom és akár láz is lehet a hosszú ideig nem cserélt tampon következménye. Ritka, de súlyos szövődmény a toxikus sokk szindróma. 

Bizony, a menstruáció alatt is teherbe lehet esni

Kevésbé valószínű, de nem lehetetlen, hogy menstruáció idején ess teherbe. Normál esetben a peteérés körüli időszak a legalkalmasabb a megtermékenyülésre, és tény, hogy a petesejted csak 24 órán át él, a spermiumok viszont akár öt napig is életképesek. Tehát, képzelj el egy olyan forgatókönyvet, amelyben a menstruációd vége felé szexelsz, miközben a megszokottnál korábban ovulálsz...

Menstruáció alatt is szabad szexelni: ha nem zavar a vér, hasznos is lehet

A menstruációd idején történő (biztonságos) szex enyhítheti a görcsöket. A menstruációs szex körüli mítoszok gyakoriak, de szakértők szerint a szex segíthet a görcsökön, feltéve, hogy a nő számára is orgazmussal végződik. Az orgazmus hatására a méh összehúzódik, majd ellazul, ami enyhülést okozhat, nem beszélve arról, hogy a szex endorfinokat is felszabadít, ami természetes fájdalomcsillapítóként hat, ha fájdalmas menstruációval küzdesz.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.