Használjuk ki a napfény gyógyító erejét!

A,Day,On,The,Beach.,A,Young,Girls,Are,Lying
Shutterstock/Copyright (c) 2023 Lucky Business/Shutterstock. No use without permission. - Lucky Business
D-vitamin UV-B sugárzás napozás
Legtöbbször a napozás kapcsán a káros UV-sugárzás kerül szóba. Pedig a napfény jótékony hatásai mellett sem szabad elmenni. Ha betartunk néhány szabályt, igenis érdemes kimenni a napra, még nyáron is!

A meleg hónapokban a megfelelő folyadékbevitel mellett nem feledkezhetünk meg a vitaminok pótlásáról sem. Igaz, nyáron sokkal könnyebb hozzáférnünk a szezonális friss zöldségekhez és gyümölcsökhöz, de bizonyos mértékig napfényre is szükségünk van. Természetesen nem a legerősebb UV-sugárzás idején kell kifeküdnünk a napra, de fontos, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű napfény érje a bőrünket, hiszen a napfény jótékony hatásai nélkül a szervezetünkben negatív folyamatok indulhatnak be. Ugyanakkor mint mindenben, itt is az arany középút a legjobb megoldás. Ne feledjük, hogy a napfény csodálatos ajándék a természettől, amely számos pozitív hatással bír a szervezetünkre.

A napfény jótékony hatásai nem vehetők félvállról!
A napfény jótékony hatásai csak akkor érvényesülnek, ha figyelünk a fényvédelemre, és arra, mikor napfürdőzünk.
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2020 PhotoJuli86/Shutterstock.

Megelőzi a csontritkulást

A szervezetünknek nélkülözhetetlen D-vitamint a bőrünk megfelelő mennyiségű napfény hatására állítja elő. Ez a vitamin bizonyítottan hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, valamint elősegíti a kalcium beépülését a csontokba és a fogakba, ily módon szabályozza a szervezet kalciumszintjét. A D-vitamin-hiány gyenge és törékeny csontokhoz vezethet.

A napfény jótékony hatásai az alvást is segítik

A természetes napfény, különösen a reggeli napfény, fontos szerepet játszik abban, hogy megfelelően aludjunk el a megfelelő időben. A reggeli fény segíti az agyat abban, hogy ébren maradjon és felkészüljön az előttünk álló feladatokra, míg a sötétben termelt melatonin az alvási ciklus optimális működéséért felel, elősegíti a könnyű elalvást és a zavartalan éjszakai pihenést.

Erősíti az immunrendszert

A napfény jótékony hatásai segítenek, hogy meg tudjunk birkózni a fertőzésekkel és a betegségekkel. A D-vitamin antioxidáns, vagyis gyulladásgátló hatása révén támogatja az immunrendszer optimális működését. Hiányában szervezetünk kevésbé tudja felvenni a harcot a különböző fertőzésekkel szemben.

Észrevétlenül segít a fogyásban

A legfrissebb kutatások szerint a napfény hatására termelődő D-vitamin nemcsak csontjainkat erősíti, hanem a fogyást is elősegíti. Egészséges táplálkozás és rendszeres testedzés mellett a közismert „napfényvitamin” meggátolja a testben az újabb zsírsejtek kialakulását, így a makacs zsírpárnák kialakulását. Mindemellett még étvágycsökkentő hatása is ismert.

Boldoggá tesz, jókedvre derít 

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely kulcsfontosságú az egészséges szerotoninszint fenntartásában, amely fontos szerepet játszik a szexualitás, a pihentető alvás, valamint az étvágy szabályozásában. Emellett fontos szerepet tölt be a hangulat szabályozásában. Alacsony szintje fokozott depresszióhoz és más pszichiátriai problémákhoz vezethet.

Mennyi az elég?

A bőrrák komoly dolog, nem szabad félvállról vennünk. Nyáron nagyon gyorsan, akár 10 perc alatt is leéghetünk. Ezért 11 és 15 óra között ne feküdjünk ki órákra a napra, ha ez mégis elkerülhetetlen, akkor intenzíven védjük szemünket, és legalább 15-ös faktorszámú napvédő krémmel kenjük be a bőrünket! Negyedóra napozás viszont jót tesz, hogy beinduljon a D-vitamin termelés bőrünkben.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.