Párizsi olimpia 2024: ismerd meg az olimpiai játékok legizgalmasabb új sportágait

AFP - ODD ANDERSEN
extrém sportok Olimpia 2024 olimpia
A hagyományos sportversenyek mellett olyan újdonság is bemutatkozik, mint a breaktánc, ami izgalmas színt ad az eseménynek. Összegyűjtöttük a 2024-es Párizsi Olimpia legújabb sportágait.

A 2024-es Párizsi Olimpia, amely július 26. és augusztus 11. között zajlik, számos izgalmas új sportággal várja a nézőket. A jól ismert klasszikus sportágak, mint az atlétika, úszás és kerékpározás mellett, új és innovatív sportágak is helyet kaptak az eseményen. A fiatalok körében népszerű gördeszkázás és szörfözés mellett a breaktánc, mint újdonság, szintén bemutatkozik.

Párizsi Olimpia
A 2024-es Párizsi Olimpia július 26. és augusztus 11. között zajlik
Forrás: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Újdonságok a Párizsi Olimpia sportágai között

A világ minden tájáról érkező sportolók különféle hagyományos és kortárs sportágakban mérkőznek meg. Az új sportágak friss színt és izgalmat hoznak a 2024-es Olimpiai Játékokra, bővítve ezzel a játékok vonzerejét. A breaktánc és a kajak-keresztezés idén nyáron debütálnak Párizsban, míg olyan sportágak, mint a szörfözés, gördeszkázás és sportmászás, visszatérnek az olimpiai programba. A szervezők célja, hogy olyan sportágakat mutassanak be, amelyek „szorosan kapcsolódnak a fiatalsághoz, és jutalmazzák a kreativitást és a sportteljesítményt” – olvasható a Párizs 2024 hivatalos honlapján. Ugyanakkor néhány sportág, mint a baseball, softball és karate, amelyek a 2020-as tokiói olimpián szerepeltek, idén nem lesznek jelen Párizsban. Ismerd meg az új sportágakat, és készülj fel a 2024-es nyári játékok izgalmas újdonságaira!

1. Breaktánc

A Breaking, közismert nevén breaktánc, 2024-ben először szerepel az olimpián Párizsban. Ez a városi táncstílus az 1970-es évek new york-i hip-hop kultúrájából indult, és azóta rendkívül versenyképes, művészi formává fejlődött. A férfiak és nők számára egyaránt nyitott olimpiai verseny során a táncosok DJ által kevert zenére improvizálnak, bemutatva egyedi tudásukat. A bírák az előadások technikai színvonalát, kreativitást, személyiséget és zenei érzéket értékelik. A breaking olimpiai bemutatkozása kiemeli a modern sportok kulturális sokszínűségét, dinamikus és energikus élményt nyújtva a nézőknek. A breakinget először a 2018-as Buenos Aires-i Ifjúsági Olimpián mutatták be, de ez lesz az első alkalom, hogy a sportág a fő olimpiai program része lesz. Victor Montalvo volt az első amerikai, aki kvalifikálta magát a breaking versenyre a párizsi olimpián. A breaking versenyt augusztus 9-10-én rendezik, és a versenyzőket öt kategóriában bírálják el: technika, szókincs, kivitelezés, zenei érzék és eredetiség.

FRANCE - SERIAL KICKERZ - BREAKDANCE COMPETITION
Breaktánc
Forrás: Hans Lucas via AFP/Claude Clin / Hans Lucas

2. Gördeszkázás

A 2024-es párizsi olimpia gördeszkázás versenye két kategóriában zajlik, akárcsak Tokióban. A park gördeszkázás során a sportolók trükköket mutatnak be egy ívelt arénában, hasonlóan egy skateparkhoz, míg a street gördeszkázás egy útszerű pályán történik, ahol lépcsők, korlátok és egyéb akadályok nehezítik a feladatot. A versenyzőket egyebek között trükkjeik kivitelezése, nehézségi fok és eredetiségük alapján értékelik. A gördeszkázás olimpiai jelenléte hangsúlyozza az Olimpiai Játékok elkötelezettségét a kortárs és fiatalokat célzó sportágak iránt, izgalmas látványt nyújtva a közönségnek.

/Olympic gold medallist Sakura Yosozumi conducting a skate clinic at Trifecta, 28 October 2023.  She became the world’s first skateboarding Olympic gold medallist when she won the women's park at the Tokyo Games
Az olimpiai aranyérmes Sakura Yosozumi
Forrás:  Azmi Athni / ST / SPH Media via AFP

3. Sportmászás

A sportmászás a párizsi olimpián új formátumban tér vissza, eltérően a tokiói versenytől. Az előző olimpián a versenyzők három szakág teljesítménye alapján kaptak kombinált pontszámot:

  • vezetés (kötelekkel való falmászás), 
  • boulder (alacsony falak mászása kevés próbálkozással), 
  • és gyorsasági mászás (fal gyors megmászása). 

2024-ben a sportmászás két versenyszámra egyszerűsödik: kombinált vezetés és boulder eseményre, valamint külön gyorsasági versenyre. A boulder és vezetés kategóriákban a sportolók pontokat szereznek a falak bizonyos részeinek eléréséért; minden fordulóban maximum 100 pontot lehet gyűjteni. Ezeket a pontszámokat összesítik és rangsorolják a győztes meghatározásához. Ez az új formátum a falmászók sokoldalúságát és alkalmazkodóképességét teszteli, izgalmas kiegészítője lesz az olimpiai programnak.

Slovenia's Mia Krampl competes during the Boulder final event of the Sport Climbing Women's Boulder and Lead competition during the Olympic Qualifier Series 2024 in Budapest, Hungary
A szlovén Mia Krampl a sportmászó női boulder és ólomverseny boulder döntőjén
Forrás: Attila KISBENEDEK / AFP

4. Szörfözés

A 2024-es párizsi olimpián a szörfözés izgalmas újdonságként szerepel, ahol a versenyeket természetes hullámokon rendezik. A sportág a polinéz kultúrából ered, és célja, hogy a versenyzők lenyűgöző manőverekkel és technikával bizonyítsanak a bírák előtt. A szörfözés értékelése öt bíró által történik, egy 0,1-től 10,0-ig terjedő skálán. A nézőknek érdemes felkészülniük arra, hogy a legjobb teljesítmény sem mindig garancia a győzelemre. Néha a hullámok választanak, és ez frusztrálhatja a nézőket, akik úgy érezhetik, hogy egy sportoló bár jobban teljesített, mégsem ő kapta a több pontszámot. A sportolók teljesítményét a hullámválasztás, a manőverek nehézsége és az általános stílus alapján értékelik. A szörfözés dinamikus és kiszámíthatatlan jellege izgalmas látványt ígér.

Brazil's Gabriel Medina takes part in a surfing training session in Teahupo'o, on the French Polynesian Island of Tahiti, on July 22, 2024, ahead of the Paris 2024 Olympic Games.
A brazil Gabriel Medina szörf edzésen készül az olimpiára
Forrás:  Ed Sloane / POOL / AFP

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.