Prolaktin – Minden, amit erről a hormonról tudni kell

Concept,Maternity,And,Pregnant,,Prenatal,Care,And,Pregnancy.,Love,Of
Shutterstock/Copyright (c) 2023 Day Of Victory Studio/Shutterstock. No use without permission. - Day Of Victory Studio
hormon terhesség hormonszint változás
Az agyalapi mirigyben termelődő fehérjehormon számtalan, a szervezet számára fontos funkcióval bír. Szerepe van például a növekedésben, az anyagcserében és azokban a folyamatokban, amelyek szabályozzák az immunrendszer működését. Magas vagy éppen alacsony prolaktin szint is okozhat problémát.

A prolaktin egy fehérjehormon, ami nőknél és férfiaknál egyaránt termelődik. Szerepe előbbi nem esetén igazán lényeges. Legfontosabb feladata ugyanis a terhesség alatt felkészíteni a szervezetet a szoptatásra, majd a szülés után beindítani és fenntartani a tejválasztást. Nemcsak ez az állapot befolyásolja azonban a hormon termelődését, ami hatással van a reproduktív rendszerre és a szexuális vágyra is.

Prolaktin a terhesség alatt
Prolaktin a terhesség alatt
Forrás: Shutterstock

A prolaktin szervezetre gyakorolt jótékony hatásai

  • Amikor túltermelődik…

Szervezetünk prolaktin szintjét a stressz, az étrend, a testsúly, a menstruációs ciklus, a szedett gyógyszerek, illetve a különféle betegségek is alakítják. Míg a nőknél jellemzően 20 és 50 éves kor között gyakori a hormon megemelkedése, a férfiaknál inkább 50 év felett jellemző, habár egyre fiatalabb korban érinti őket is.

Hiperprolaktinémiának hívjuk, ha a normál értéknél magasabb a prolaktinszint a szervezetben, ami leggyakrabban a terhesség és szoptatás idején emelkedik meg a magas ösztrogénszint miatt. Ez egy teljesen természetes folyamat, ellentétben azokkal az okokkal, amelyek kóros egészségügyi problémákat idézhetnek elő:

Az olyan gyógyszerek, mint az antidepresszánsok, fogamzásgátlók, vérnyomáscsökkentők, hányáscsillapítók vagy antipszichotikumok képesek megemelni a prolaktin szintjét. Ugyanez igaz a pajzsmirigy-alulműködésre, aminek kezelésével viszont a hormon is képes normalizálódni.

Túltermelődést idézhet elő még az agyalapi mirigy fertőzése vagy gyulladása, megnagyobbodása, illetve jóindulatú daganata, de a veseelégtelenség és májzsugor is.

A stressz is említésre méltó faktor, ami mindennapjainkban szinte mindenkit érint, és olyan következményekkel is járhat a prolaktinszint tekintetében, mint a meddőség. Ez gyakran egy ördögi kör: minél feszültebb valaki amiatt, hogy (még) nem sikerült teherbe esnie, annál nagyobb valószínűséggel növekedik meg a szervezetében a prolaktinszint, ami viszont akadályozhatja a fogamzóképességet. A túl magas hormonszint ugyanis befolyásolja a peteérést és a megtermékenyült sejt beágyazódását. Ezzel együtt a nemi vágy is csökkenhet, ami szintén negatív tényező családtervezés idején. A stressz ezen kívül a testsúlyra is hatással van. A prolaktin egyrészt hat a zsíranyagcserére, másrészt a tartós feszültség energiát igényel a szervezetünktől, ami így egyfajta raktározó üzemmódra áll be. Gyakori, hogy valaki képtelen megszabadulni a súlyfeleslegtől, és ennek kivizsgálása során derül ki, hogy magas a prolaktinszintje.

Prolaktin hajhullás ellen
Prolaktin hajhullás ellen
Forrás: Shutterstock

Túltermelődés esetén hajhullás, hízás, rendszertelen menstruáció, tejcsorgás, látásromlás is megjelenhet, mivel az agyalapi mirigy a látóideg mögött helyezkedik el. Ezeken kívül mellfeszülést, ösztrogéndominanciát, vetélést, meddőséget, és olyan tüneteket is okozhat, mint a fáradtság, fejfájás, hízás, akár depresszió. Nőknél és férfiaknál is jelentkezhet szexuális zavar a hormon túl magas szintje miatt, ami az ösztrogén és tesztoszteron csökkenését vonja maga után, és ami libidóvesztéssel jár. Nőknél hüvelyszárazság, férfiaknál akár erekciós gondok is jelentkezhetnek.

  • ...és amikor hiányzik

Fontos beszélni a hipoprolaktinémiáról, vagyis a prolaktin alacsony értékéről is. Ezt ugyancsak előidézheti az agyalapi mirigy fertőzése és gyulladása, egyéb sérülése, egy fejsérülés, komolyabb fizikai megerőltetés, műtéti beavatkozás, valamint ha eltávolítják magát az agyalapi mirigyet. Az alacsony szint olyan panaszokat indukál a nőknél, mint a tejtermelődés elmaradása, a férfiaknál pedig súlyosabb esetben az impotencia. A prolaktinhiány egyébként ritkább, mint a túltermelődés, és inkább a nőket érinti. Ha mégis kialakul férfiaknál, gyakran nem is derül rá fény.

  • Kivizsgálás és kezelés

A prolaktinszintet egyszerű vérvétellel ellenőrizhetjük, ugyanakkor lényeges feltérképezni, hogy pontosan mi okozza a hormon emelkedését, mert ez a további kivizsgálás módját is meghatározhatja. Indokolt lehet például az agyalapi mirigy CT-s vagy MRI-s vizsgálata is.

A magas prolaktinszint gyógyszeres kezeléssel ellensúlyozható, a terápiát nőgyógyász vagy endokrinológus szakember rendelheti el. Az agyalapi mirigy jóindulatú daganata esetén pedig idegsebészeti műtéti beavatkozásra is szükség lehet. Az alacsony szint leginkább hormonpótlással, és az agyalapi mirigy problémáinak kezelésével normalizálható.

A megelőzés kapcsán csupán egy dolgot tehetünk: igyekezzünk kezelni életünk különféle stresszhelyzeteit. Ehhez akár pszichológus vagy egyéb segítő szakember segítségét is kérhetjük, főleg, hogy a feszültség oldása kimutathatóan jó hatással van a prolaktinszintre. Természetes módszerekhez is folyamodhatunk: a levendula és citromfű hasznos gyógynövények a stresszcsökkentésben, a barátcserje pedig fitohormon-tartalmának köszönhetően mérsékli a prolaktin-, és szabályozza a progeszteronszintet.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.