A szülés utáni plusz kilókért ez a szervünk a hibás?

Reflux, beteg nő, gyomorpanaszok, gyomorbetegség, rosszullét
Forrás: AFP -
súlygyarapodás szülés után pajzsmirigy túlműködés pajzsmirigy-alulműködés
A szülés utáni plusz kilókat mielőbb szeretnénk leadni, de előfordulhat, hogy bármit teszünk, nem sikerül. Lehet, hogy a rosszul működő pajzsmirigyünk áll a háttérben!

A szülés utáni pajzsmirigy problémát postpartum thyreoditis-nek nevezzük. 

szülés utáni, plusz kilók, pajzsmirigy, Hashiomoto-betegség
Egyre több nő szenved pajzsmirigy betegségektől, a szülés utáni plusz kilóknak is ehhez lehet köze - illusztráció 
Forrás: Shutterstock

Ez tulajdonképpen nem más, mint pajzsmirigy gyulladás, amely általában túlműködésre utaló tünetekkel kezdődik, melyet felválthat az alulműködés. Ennek oka, hogy a terhesség alatt teljesen megváltozik a szervezetünk működése, és ez nem csak a hormonháztartásunkra igaz, hanem az immunrendszerünkre is. Az immunrendszerünk ugyanis hajlamos túlbuzgó lenni, és előfordulhat, hogy a magzatot idegenként azonosítja, és ezért megpróbálja kilökni a szervezetből. 

Hogy ez ne fordulhasson elő, a testünk – nagyon okosan – gyengíti az immunrendszerünk működését, ezzel megelőzve a bajt. A szülést követően azonban ez a mechanizmus megszűnik, és az immunfolyamatok újra beindulnak. Ez válthatja ki a pajzsmirigy gyulladást, amely nagyobb eséllyel alakul ki, ha a várandósság előtt is voltak pajzsmirigy zavaraink, illetve ha a családban előfordultak már pajzsmirigy problémák. Tovább növeli az esélyét az 1-es típusú cukorbetegség, ahogy az autoimmun betegségek is.

Figyeljünk a jelekre!

Ha a pajzsmirigyünk rendetlenkedik, annak olyan jelei lehetnek, mint a szülés utáni depresszió, az állandó fáradtságérzés, heves szívdobogás, amely pajzsmirigy túlműködés egyik jellegzetes tünete. Ennek oka, hogy a szervezetünk ilyenkor fokozott üzemmódra kapcsol, emiatt megemelkedik a pulzus, esetleg a vérnyomás. De ide tartozik az indokolatlan hízás vagy fogyás is.

 Ha egészségesen táplálkozunk, rendszeresen mozgunk, de mégis gyarapodik a súlyunk, akkor gyanakodhatunk a szülés utáni pajzsmirigygyulladásra. 

Ám előfordulhat az ellenkezője is, hogy egészséges, normális étrend mellett is fogyunk. Ez a pajzsmirigy túlműködés egyik jellegzetes tünete.

Mit lehet tenni?

Először is érdemes szakorvoshoz fordulni, és ellenőriztetni a pajzsmirigy működését. Ha tényleg a pajzsmirigyünk a bűnös, akkor szükséges lehet gyógyszeres kezelésre: a túlműködést béta-blokkolóval, az alulműködést a pajzsmirigyhormon pótlásával lehet orvosolni. Emellett érdemes odafigyelnünk, hogy változatosan, egészséges ételeket fogyasszunk, mozogjunk rendszeresen, és érdemes a szelént is pótolni a szervezetünkben.

Már a terhesség alatt is figyeljünk!

Nem csak a babavárást, de már a fogantatást is befolyásolhatja, ha a pajzsmirigyünk rendetlenkedik. A családtervezéskor és a terhesség alatt is érdemes rendszeresen ellenőriztetni a pajzsmirigy működését, hiszen a magzat az anya szervezetéből vonja el a fejlődéséhez szükséges tápanyagokat, így a pajzsmirigy hormonokat is. 

Ha a magzat nem jut hozzá ezekhez, akkor baja eshet, ezért a baba egészsége érdekében, fontos erre odafigyelnünk. Ha olyan tüneteket tapasztalunk, mint a fáradékonyság, álmosság, vagy hogy nehezebben viseljük a hideget, a normálisnál nagyobb mértékű a súlygyarapodásunk, ödémásodunk, székrekedésünk van, akkor mindenképpen kérjünk laborvizsgálatot. 

Ha a vérvétel eredménye pajzsmirigy-alulműködésre utal, akkor mielőbb el kell kezdeni a gyógyszeres terápiát, a pajzsmirigy hormonok pótlása céljából.

 Nem kell aggódnunk, ez nem veszélyezteti a babát!

Szöveg: Bata Kata

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.