szponzorált tartalom víz folyadékfogyasztás kánikula
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos kánikulában a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás. Ennek oka az, hogy a testünk gyorsabban veszít vizet a hőség hatására. De hogyan tudjuk rávenni magunkat az ivásra, a folyadékpótlásra úgy, hogy ne érezzük ezt egyfajta tehernek?

A nyári hónapokban a magas hőmérséklet miatt testünk több folyadékot veszít, amelyet pótolni kell az egészség fenntartása érdekében. A megfelelő hidratáltság nemcsak a közérzetünket javítja, hanem számos egészségügyi problémát segít megelőzni, mint például a hólyaghurutot. Lássuk, miért olyan fontos a nyári melegben a folyadékfogyasztás, és hogyan valósíthatjuk meg azt észrevétlenül, ízletes, házi frissítőkkel.

víz, folyadékfogyasztás
A kánikulában nagyon fontos a bőséges folyadékfogyasztás
Forrás: Shutterstock

A folyadékfogyasztás jelentősége

A víz alapvető szerepet játszik a testünk működésében. Segít szabályozni a testhőmérsékletet, támogatja az emésztést, és biztosítja a sejtek megfelelő működését. Nyáron a fokozott izzadás miatt gyorsabban veszítünk vizet, ami kiszáradáshoz vezethet, ha nem pótoljuk megfelelően. A dehidratáció olyan tünetekkel járhat, mint a fáradtság, fejfájás, szédülés és csökkent teljesítőképesség. A megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása hozzájárul a mentális éberség fenntartásához és az energiaszint növeléséhez. Egy jól hidratált szervezet jobban teljesít, akár fizikai, akár szellemi feladatokról van szó.

Hirdetés

A hólyaghurut megelőzése

A bőséges folyadékfogyasztás és ezáltal a gyakori vizeletürítés miatt a baktériumok könnyebben kiürülnek a húgyhólyagból, csökkentve a hólyaghurut kialakulásának kockázatát. Ez különösen fontos a nők esetében, akik hajlamosabbak lehetnek a húgyúti fertőzésekre, hólyaghurutra.

Hogyan növelhetjük a folyadékfogyasztást?

Fontos, hogy kialakítsuk a vízivási szokásainkat. Ne várjuk meg, míg szomjasak leszünk! Igyunk rendszeresen és kisebb adagokban a nap folyamán. Célozzuk meg legalább 2-3 liter víz elfogyasztását naponta — különösen a nyári hónapokra igaz ez. Állítsunk be óránkénti emlékeztetőket, vagy töltsünk le egy kifejezetten erre a célra készült mobilalkalmazást, amelyek figyelmeztetnek a vízfogyasztásra.

Az ízletes, házi készítésű frissítők is ösztönözhetnek bennünket a vízfogyasztásra: 

 • Készítsünk otthon uborkás vizet, amely nem csak a testet, a bőrt is nagyon jól hidratálja. Szeleteljünk fel egy uborkát, tegyük egy kancsó vízbe, és hagyjuk állni néhány órát a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek.

uborkás víz
Forrás: Shutterstock

• Használjuk a fagyasztott gyümölcsöket jégkockaként. Tegyünk a vizünkbe fagyos epret, málnát vagy áfonyát — ezek lehűtik és ízesítik is az italt. 

• Teát is készíthetünk, természetesen cukor nélkül, amelyet jól lehűtünk. Ízesítsük citrommal, mentával, vagy egy kevés mézzel.

A nyári melegben különösen fontos tehát, hogy odafigyeljünk a megfelelő folyadékfogyasztásra. Ez nemcsak a jó közérzethez és az egészséghez járul hozzá, hanem segít megelőzni a különböző egészségügyi problémákat is.


 A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

Az Urzinol tabletta medveszőlőlevél­kivonat-tartalmú, vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer.

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

https://www.urzinol.hu/

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.