Kerti grillezés: könnyen rémálom lehet a sütögetés vége

Happy,Friends,Cooking,Meat,And,Vegetables,On,Barbecue,Grill,In
Shutterstock/Copyright (c) 2021 New Africa/Shutterstock. No use without permission. - New Africa
ételmérgezés grillezés szalmonella
Itt a nyár, a szabadban történő étkezések és a kerti grillpartik szezonja. A finom falatok és a jó társaság közepette nem jutnak eszünkbe a grillezés veszélyei, pedig érdemes jobban betartani a higiéniai szabályokat, mint a konyhában.

Kevesebb helyünk van az előkészítésre, nincs meg a megszokott konyhai rutin a kerti grillezés alatt. A szabadtéri sütögetés veszélyei között a legsúlyosabb az esetleges esetleges ételfertőzés, ételmérgezés. 

A kerti grillezés során fokozottan figyeljünk a higiéniára
A kerti grillezés során fokozottan figyeljünk a higiéniára
Forrás: Shutterstock

A kerti grillezés megbetegíthet

A leggyakoribb tünetek a hányinger, hányás, hasmenés, hasi görcsök, általános rosszullét, esetenként láz. Ételmérgezés tünetei lehetnek ritka esetekben az eszméletvesztés, kettős látás, nyálfolyás, görcsök, izombénulások, tudatzavar is. A tünetek általában az étel elfogyasztását követően fél órától 48 óráig jelentkeznek, de néha ennél hosszabb lappangási idő is előfordul. Egyes esetekben egy hét, vagy még több idő is eltelhet a tünetek jelentkezéséig. A NÉBIH lakossági tájékoztató anyagában összefoglalja a grillezés során felmerülő élelmiszer-biztonsági veszélyek megelőzését szolgáló, megszívlelendő jótanácsokat annak érdekében, hogy a kerti partikkal összekötött családi, baráti összejövetel valóban örömteli esemény legyen.

Mire figyeljünk, hogy elkerüljenek a kerti grillezés veszélyei?

  • Az első lépés, hogy mindig megbízható helyen, megfelelő minőségű alapanyagokat vásároljunk
  • Frissen vásárolt, jó minőségű húst használjunk. Ha mégis mélyhűtöttel dolgoznánk, előtte olvasszuk ki a hűtőszekrényben, hogy a belseje is alaposan át tudjon sülni; így elkerülhetők a grillezés veszélyei.
  • A nyers alapanyagokat és a további hőkezelés nélkül fogyasztandó élelmiszereket (pl. felvágott, sütemény, gyümölcs) tároljuk elkülönítetten, hogy elkerülhessük a keresztszennyeződéseket.
  • Csak tiszta edényeket és eszközöket használjunk.
  • A pácolás alatt tároljuk a húst hűtőszekrényben. A grillezni kívánt alapanyagot közvetlenül azelőtt vegyük ki a hűtőszekrényből, hogy a grillre helyeznénk, így jelentősen csökkenthető az ételmérgezés veszélye.
  • Az alapanyagok előkészítését (pl. zöldségek mosása, szeletelése) lehetőleg a konyhában, és ne a szabadban végezzük, hiszen ott sokkal több szennyeződés kerülhet az ételre.
  • A kézmosásról se feledkezzünk meg! Különösen fontos az alapos kézmosás nyers hús érintése, előkészítése után.

Tálaláskor is legyünk résen

  • A bográcsban készült ételek a hosszú főzési idő és az alapos hőkezelés miatt biztonságosak, akárcsak a a friss alapanyagból, frissen készült, jól átsült grillétel is; feltéve, hogy nem követtünk el hibát az előkészítéskor.
  • Mindig tiszta tányéron tálaljuk ki az elkészült ételeket úgy, hogy ne érintkezhessenek a nyers alapanyagokhoz használt edényekkel és eszközökkel.
  • Védjük a feltálalt ételeket a rovaroktól úgy, hogy letakarjuk őket a fogyasztásig.
  • Minél előbb tegyük a hűtőszekrénybe a fel nem használt alapanyagokat. A megmaradt kész ételeket gyorsan hűtsük le, hiszen egy-két óra, szobahőmérsékleten való tárolás is veszélyes lehet.

Mi a teendő ételmérgezés gyanúja esetén?

Az enyhe hasmenéses tünetek egy-két nap alatt általában maguktól rendeződnek. Gyógyszer szedése nem szükséges, azonban a folyadékpótlásról gondoskodni kell. Súlyosabb tünetek (hányás, láz, gyakori, vagy véres hasmenés) esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulni, hiszen felmerülhet a szalmonella fertőzés gyanúja is.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.