9 dolog, amit sohase tegyél a szemeddel a szemorvosok szerint

szem, szemorvosok
Shutterstock/Master1305 -
szemvédelem szemorvos egészség szem
Ha szeretnéd megóvni szemed egészségét, akkor jobb, ha az alábbi viselkedéseket elkerülöd. Szemorvosok osztották meg, milyen dolgokra ügyeljünk szemük egészségének megőrzése érdekében.

Szemünk egészségét sokszor természetesnek vesszük, mindaddig, amíg valamilyen probléma fel nem merül. A látás romlása, fertőzések, sérülések és egyéb szemészeti problémák meglehetősen gyakoriak, különösen az életkor előrehaladtával. És bár számos kezelés és műtét létezik a szem egészségi problémáinak orvoslására, a szemorvosok szerint érdemes inkább elkerülni, hogy elérjük ezt a pontot. A jó hír az, hogy kis odafigyeléssel megelőzhetjük a fertőzéseket és a károsodásokat és megőrizzük szemünk egészségét, ahogy öregszünk. Tudd meg cikkünkből, hogy melyek azok a helyzetek, amelyeket jobb, ha elkerülsz.

szemorvosok
szemorvosok
Forrás: Shutterstock/Monkey Business Images

Szemorvosok elárulták, mit kerüljünk el szemük egészségéért 

1. Ne aludj kontaktlencsében

Soha ne aludj kontaktlencsében, kivéve ha olyan speciális a lencséd, hogy alkalmas a hosszan tartó viselésre. Ha a kontaktlencsédet éjszakára is bent hagyod, akkor fennáll a fájdalmas szemfertőzések esélye és a szaruhártya és károsodhat. Hogy miért? Mert a kontaktlencsében való alvás lehetővé teszi a mikrobák és baktériumok elszaporodását az éjszaka folyamán. Ez további szövődményekhez vezethet, például szaruhártyafekélyhez, amely még a látásodat is veszélyeztetheti. De ez nem csak az éjszakai alvásra igaz. Ha egy hétvégi délutánon szunyókálnál egyet, akkor is jobban teszed, ha kiveszed a lencsédet előtte.

2. Mindig mosd le a sminkedet

Az életkor előrehaladtával bekövetkező jelentős változás az, hogy szemünk nem állít elő megfelelő minőségű könnycseppet. Ez különösen problémás azok számára, akik közvetlenül a szaruhártya felszínére helyezik a kontaktlencsét, vagy a szemhéjon bizonyos sminket használnak. Hiszen ezek gyakran megzavarhatják a könnytermelést. Szaruhártyánk folyamatos kenést igényel a hatékony működéshez, és mind az öregedési folyamat, mind a kontaktlencsék és a smink használata csökkentheti a szervezet természetes kenőképességét. Tehát amellett, hogy elkerüljük a kontaktlencsében alvást, a sminket is ajánlott lefekvés előtt alaposan lemosnunk egy arra megfelelő sminkeltávolító készítménnyel. A smink eltávolításának elmulasztása szemfertőzéshez vezethet, és hátrányosan befolyásolhatja a szem megfelelő kenését. Ha úgy érezzük, hogy szükséges, használjunk tartósítószer-mentes műkönnyet. Ezek a műkönny készítmények olyan anyagokkal készülnek, amelyek segítik a szem felületének kenését. Fontos azonban, hogy nem tartalmaznak tartósítószert, ami néha mellékhatásokat okozhat. Ezeket a műkönny készítményeket akár naponta három-négyszer is használhatjuk.

3. Ne öblítsd le a kontaktlencsédet csapvízzel

Soha nem használj csapvizet a kontaktlencsék öblítésére. Nagy a kockázata a szaruhártyafekély kialakulásának, amely tartós vaksághoz és bizonyos esetekben szaruhártya-átültetéshez vezethet. Ehelyett mindig öblítsd le és tárold lencsédet kontaktlencse-oldatban, rendszeresen cseréld ki a tokot, és a lencséket is a szemészeti szakember utasításai, vagy a dobozon feltüntetett információk szerint. A kontaktlencsék nem megfelelő tárolásán és kenésén túl, ha ugyanazt a lencsét az ajánlottnál hosszabb ideig használjuk, az további szem problémákhoz vezethet.

4. Ne bámuld közelről a képernyőt túl sokáig szünet nélkül

Ha hosszú ideig közelről nézzük a telefont, laptopot, vagy akár egy könyvet, az növeli a rövidlátás kockázatát a fiataloknál, de minden korosztály számára megerőlteti a szemet.

 A szemorvosok a 20-20-20 szabály betartását javasolják a szem megerőltetésének megelőzésére és enyhítésére. A módszer abból áll, hogy 20 percenként ajánlott 20 másodperces szünetet tartani, ilyenkor próbáljunk meg a távolba, legalább 20 méterre, agy annál messzebb nézni.

A szem megerőltetésének enyhítése javíthatja a szem egészségét az életkor előrehaladtával.

5. Ne halogasd a szemvizsgálatot

Legalább évente érdemes elmenni megvizsgáltatni szemünket. Ez különösen fontos akkor, ha olyan betegségünk van, például cukorbetegség, ami veszélyeztetheti szemük egészségét. Lehet, hogy nem érzékelünk látásproblémát, vagy látásromlást és úgy ítéljük meg, hogy a szemünkkel minden rendben van, de a speciális gépekkel folytatott szemvizsgálatok során a szemorvosok olyan problémákat is észrevehetnek, amelyek szabad szemmel nem láthatók. És mint minden betegségnél a megelőzés itt is kulcsfontosságú lehet. 

6. Ne hagyd figyelmen kívül a hirtelen látásváltozást

Villogó fények, hirtelen fellépő foltok? Ha a látásunkban valamilyen furcsát tapasztalunk, ha még csak átmenetileg is, ezek mindegyike figyelmeztető jel lehet arra, hogy valami nem stimmel. Okozhatja retinaszakadás, törés, vagy egy lyuk a szemünkön, ami akár retinaleváláshoz is vezethet. Ha azonban mihamarabb elmegyünk egy szemvizsgálatra, akkor ez a probléma még a retina leválása előtt kezelhető. Ha a retina leválik, akkor sebészeti kezelést igényel, és a helyreállítható látás szintje attól függ, hogy mennyi ideig volt leválva a retina.

7. Ne nézz közvetlenül a napba

Ha megfelelő szemvédelem nélkül akár csak rövid ideig is a napba nézünk az rendkívül káros lehet a szemre.

 Véglegesen károsíthatja a retinát, a szem hátsó részén található szövetréteget, amely a fényt elektromos jelekké alakítja az agy számára. Napfogyatkozás esetén javasolt a megfelelő védelem használata, hogy elkerüljük a retina égését és más súlyos szemkárosodást.

8. Kerüld a dohányzást

A dohányzás az egyik legrosszabb tevékenység, amelyet az ember általános egészségi állapotával, különösen a szemével tehet. Vannak nagyon súlyos betegségek, amelyek tönkreteszik a szemnek azokat a részeit, amelyek pótolhatatlanok, mint például a retina, amely sokkal gyakrabban fordul elő dohányzó embereknél. 

A dohányzás a szürke hályog kialakulásának megnövekedett arányával is összefüggésbe hozható, ami a lencse elhomályosulásához vezet, és gyakran műtéttel kell eltávolítani. Emellett a füstök maguk is károsíthatják a szem felszínét, szaruhártya horzsolásokat és rendkívül fájdalmas szemszárazságot okozhatnak, ami gyakran egész életen át tartó kezelést igényelhet.

9. Fogyassz egészségesebb ételeket

A magas cukor- és zsírtartalmú étrend magától értetődő lehet, hogy káros az egészségre, de aránytalanul negatív hatással van a szemre is. Bizonyos betegségek, például a cukorbetegség felelősek a visszafordíthatatlan vakság leggyakoribb formáiért, ami gyakran összefügg a kiegyensúlyozatlan, magas szénhidrát- és zsírtartalmú étrenddel. A szemszélütés kockázata pedig nagyobb azoknál az embereknél, akik ellenőrizetlen magas vérnyomásban szenvednek. A kiegyensúlyozott étrend nemcsak a test más részein segít, hanem drasztikusan csökkenti az ilyen típusú szembetegségek előfordulásának esélyét.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.