A kialvatlanság az egész szervezetünkre végzetes hatással lehet

Woman,In,Bed,Late,Trying,To,Sleep,Suffering,Insomnia,,Sleepless
Shutterstock/Copyright (c) 2024 shisu_ka/Shutterstock. No use without permission. - shisu_ka
levertség fáradtság álmatlanság elalvás kialvatlanság
Felgyorsult mindennapjaink miatt rengetegen szenvednek alvászavaroktól. A kialvatlanság azonban nemcsak annyiban ártalmas, hogy másnap kóválygunk egész nap: hosszú távon az egész szervezetünket leamortizálja.

Az álmatlanság olyan állapot, amely az elalvás, vagy az alvás fenntartásának zavarát, a korai ébredést vagy a rendszeresen nem pihentető, gyenge minőségű alvást foglalja magában. A kialvatlanság azért is súlyos probléma, mert a minőségi alvás alapvető létszükségletünk, szervezetünk, idegrendszerünk regenerálódásához nélkülözhetetlen élettani folyamat. A hátterében állhat fizikai egészségügyi probléma, akut stressz, szorongás, de egyes gyógyszerek mellékhatásaként is előfordulhat. A tartós alvászavar nemcsak az életminőséget rontja, de a mentális és fizikai egészségünket is veszélyezteti.

A kialvatlanság hatásait nemcsak másnap érezzük.
A kialvatlanság súlyos problémákat okozhat, és ezek közül a kimerültség csak egy
Forrás: Shutterstock

Krónikus fáradtság lehet a kialvatlanság vége

A krónikus fáradtság tüneteit nem lehet összekeverni a hagyományos értelemben vett fáradtsággal. Vezető oka az állandó kimerültség, azonban számos más kísérőtünet is megfigyelhető. A krónikus fáradtságban szenvedők állandó levertséggel küzdenek, romlik a teljesítőképességük, továbbá annyira legyengülnek, hogy a szindróma a mozgásszervi panaszoktól a látászavarig terjedően számos fizikai panasz előidézője is lehet.

Hangulatzavarok

A tartós kialvatlanság vagy a rossz minőségű alvás hangulatingadozáshoz, ingerlékenységhez, depresszióhoz vagy szorongáshoz vezethet. A hangulatzavarok általános tünetei levertség, szomorúság, energiahiány, megváltozott étvágy, érdeklődés elvesztése. Ha a stressz, a tartós lelki túlterhelés az alvászavar alapja, úgy életmódbeli változtatások mellett egyéb hangulatjavító terápiára is szükség lehet, mely segít az alváselégtelenség megszüntetésében.

Feszültség

Alváshiány miatt az agy fokozottan érzékeny a szorongásra és a stresszre. Az American Psychological Association szerint azok az emberek, akik kevesebb, mint hat órát alszanak éjszakánként, sokkal stresszesebbnek érzik magukat, nehezebben kezelik a mindennapi kihívásokat. Így a rossz alvás hosszú távon krónikus magas vérnyomáshoz, szív- érrendszeri problémák kialakulásához vezethet, valamint nő az infarktus és a stroke kialakulásának kockázata. 

Romlik az agy teljesítménye

A megfelelő alvás kihatással van a fizikai egészségre, az idegrendszer működésére, a megszakított alvás ellenben rontja az emlékezőképességet, ami megnehezíti az összpontosítást, a koncentrációt. Amikor alszunk, az agy azon munkálkodik, hogy az úgynevezett glimfatikus rendszer segítségével eltávolítsa a salakanyagokat az agyból, megakadályozva az olyan káros anyagok felhalmozódását, mint az amiloid-béta fehérjék – az Alzheimer-kór egyik fő okozója.

Tippek a jó alváshoz:

  • célszerű rendszeres alvás-ébrenlét ciklust tartani
  • a lefekvés előtti 4-6 órában javasolt kerülni a koffeint és a nikotint
  • lefekvés előtt 2 órán belül ne fogyasszunk ételt nagy mennyiségben
  • érdemes kerülni a délutáni alvást
  • csökkentsük a képernyőidőt
  • a hálószobánk legyen csendes, sötét és ideális hőmérsékletű
  • végezzünk rendszeres testmozgást
  • lefekvés előtt vegyünk egy kellemes, meleg fürdőt
  • az ágyat csak alvásra és szexre használjuk

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.