Kemoterápia nélkül győzte le a mellrákot Elle Macpherson: figyelmen kívül hagyta a orvosok tanácsát

integratív orvoslás mellrák Elle MacPherson kemoterápia
Az egykori szupermodell elárulta, hogy 2017-ben mellrákot diagnosztizáltak nála, amiből sikerült kigyógyulnia. Elle Macphersont a környezete teljesen bolondnak nézte, amikor az orvos javaslata ellenére sem vállalta a kemoterápiát.

Elle Macphersont számtalanszor láthattuk a magazinok címlapján, fehérneműben és fürdőruhában is megmutatta magát. Tökéletes idomai miatt csak úgy hívták: A Test. Az egykori szupermodell mindig is óvta a magánéletét, így azt sem osztotta meg a nyilvánossággal, hogy 2017-ben mellrákot diagnosztizáltak nála.

Gala for the presentation of the Best Brands Awards 2024, Elle Macpherson
Elle Macpherson kamoterápia nélkül győzte le a mellrákot
Forrás: AFP

Macphersonnak novemberben jelenik meg az életrajzi könyve Elle címmel, ebben ír először a betegségéről, a gyógyulásáról, és arról, miért utasította vissza 32 orvos javaslatát is, akik kemoterápiára akarták küldeni.

„Sokkoló volt, váratlan, és sok szempontból ijesztő” - mondta a 60 éves Elle Macpherson.

De a betegség tényleg lehetőséget adott arra, hogy mélyre ássak az érzelmeimben, hogy megtaláljam a számomra megfelelő megoldást... Rájöttem, hogy szükségem lesz a saját igazságomra, a hitrendszeremre, hogy kijöjjek ebből. És ezt tettem.

A szövettan alapján kiderült, hogy Macpherson szervezetét HER2+ ösztrogénreceptív intraduktális karcinóma támadta meg. Az orvosa masztektómiát javasolt kemoterápiával, sugárkezeléssel, hormonterápiával, majd helyreállító műtéttel. Ám hetekig tartó mérlegelés után a modell úgy döntött, hogy számára „az intuitív, szívvezérelt, holisztikus megközelítés” lesz a legjobb módszer.

„Ez egy csodálatos módja volt annak, hogy hű legyek önmagamhoz, bízzak magamban, bízzak a testem természetében és a választott útvonalban” - mesélte.

Macpherson az integratív orvoslást választotta, az alternatív terápiákra és az életmódváltásra összpontosítva természetgyógyász felügyelete mellett. Járt oszteopatához, csontkovácshoz, holisztikus fogorvoshoz és terapeutához is.

A családja vegyesen reagált arra, hogy nem a hagyományos orvoslást választotta. Elle gyerekei 19 illetve 14 évesek voltak. Cy, a kisebbik fia támogatta édesanyja döntését, hiszen úgy gondolta, a kemoterápia a halál csókja. A nagyobbik, Flynn viszont egyáltalán nem értett egyet az anyja által választott kezelési móddal, ennek ellenére mindenben a segítségére volt. Macpherson tudta, hogy mindketten nagyon félnek.

Elle Macpherson párja is az orvosokkal értett egyet

„Arki (André Arpad Busson üzletember, Uma Thurman színésznő exe - a szerk.) támogatott ugyan, de nem értett egyet azzal, amit csináltam... Mégis írt nekem, hogy elmondja, mennyire büszke arra a bátorságra, amit mutattam. Persze félt, mert úgy döntöttem, hogy nem a hagyományos orvoslást választom - ezt szélsőségesnek tartotta. Én viszont a kemoterápiás és műtéti utat éreztem extrémnek.”

Elle Macpherson azonban elismerte azt, hogy az ő kezelési terve nagyon egyedi volt.

„Megértettem, hogy semmire sincs garancia, hogy nincs helyes út, csak számomra megfelelő út" - írta könyvében. 

Én a holisztikus megközelítést választottam. Nemet mondani a hagyományos orvosi megoldásokra volt a legnehezebb dolog, amit valaha is tettem az életemben. De nemet mondani a saját megérzésemre még nehezebb lett volna. Néha egy ilyen szívből jövő döntésnek mások számára nincs értelme... de nem is kell, hogy értsék. Az emberek őrültnek tartottak, de tudtam, hogy olyan döntést kell hoznom, amely valóban rezonál velem. Számomra ez azt jelentette, hogy a mellrákkal kapcsolatos érzelmi és fizikai tényezőkkel is foglalkoznom kellett. Itt volt az ideje a mély, belső elmélkedésnek. És ehhez bátorság kellett.

Több mint fél évtizeddel a diagnózis után Macpherson elmondta, mostanra már jól van.

„Orvosi értelemben klinikai remisszióban vagyok, teljesen jól érzem magam" - árulta el. „Valóban, minden szempontból, minden vérvizsgálat, minden képalkotó vizsgálat jó, de érzelmileg, lelkileg és mentálisan is rendben vagyok. Nem csak az számít, hogy mit mondanak a vérvizsgálatok, hanem az is, hogy hogyan és miért éled az életed.”

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.