Finom, egészséges és még fogyaszt is - 5 étel, ami segít felpörgetni az anyagcseréd

Portrait,Of,Beauty,Body,Slim,Healthy,Asian,Woman,Big,Smile
Shutterstock/Copyright (c) 2024 Art_Photo/Shutterstock. No use without permission. - Art_Photo
egészség anyagcsere diéta
Fogyni csak úgy lehet, ha turbó fokozatra kapcsolsz és többet mozogsz. De mégis, hogyan tudod még ennél is jobban felpörgetni az anyagcserédet? Ehhez hoztunk 5 szuper tippet. Próbáld ki akár már ma!

Szeretnéd felpörgetni az anyagcseréd, ezért diétázol, mindennap tornázol, egészségesen étkezel, de valahogy mégsem mennek le rólad azok a fránya plusz kilók? Előfordul, hogy úgy érzed mindent jól csinálsz, mégsem vezet eredményre a kőkemény munka. Pánikra semmi ok! Nem kell mindjárt a legrosszabbra gondolni, egyszerű dolgok is gátolhatják a fogyást. Íme 5 étel, ami a segítségedre lehet.

étel, fogyás, diéta
5 étel, ami segít – A jól megválasztott reggeli segít felpörgetni az anyagcseréd
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2024 Your Hand Please/Shutterstock.  No use without permission.

Ideje felpörgetni az anyagcseréd!

Az életkorral, a mozgásszegény életmóddal, a hosszú, órákig tartó ülőmunkával és a nem megfelelő étkezéssel lassulhat az anyagcsere. De a helyes táplálkozás esetén sem hanyagolható el a rendszeres testmozgás. A fizikai aktivitás összekapcsolása az egészséges táplálkozással egy dinamikus párost alkot az egészség és jó közérzet hosszú távú fenntartásához.

Divatdiéták helyett egészség finomságok

Szerencsére vannak olyan ételek, amelyek amellett, hogy kifejezetten finomak és egészségesek, az anyagcserét is felpörgeti, így könnyebb velük a fogyás, érdemes rendszeresen fogyasztani őket. Ráadásul ezek az ételek sok olyan tulajdonsággal bírnak, melyek miatt azon túl, hogy a kívánt testsúlyt is segítenek elérni, egyéb módon is jó hatást gyakorolnak a szervezetedre.

A csípős ételek megfűszerezik az életed

A csípős ételek az anyagcserét is fokozó természetes vegyületeket tartalmaznak. Az ételeket éppen ezért érdemes piros fűszerpaprikával vagy friss zöld paprikával ízesíteni. Igaz, a hatása csupán átmeneti, de ha gyakran fogyasztod csípősen az ételeidet, az egészen biztosan felpörgeti az anyagcseréd, ezzel együtt pedig a fogyást.

Chili,Pepper,Flakes,And,Pods,On,Wooden,Table,,Closeup
A csípős paprika hatékony zsírégető, ami serkenti az anyagcserét, csökkenti az étvágyat
Forrás: Shutterstock

A tojás a tökéletes reggeli

A tojás hosszú időre teltségérzetet biztosít, így délig nem leszünk éhesek. Más reggelik esetében a délelőtti éhségrohamok során hajlamosak vagyunk üres kalóriákat fogyasztani, amik rettentően hizlalnak; ez különösen akkor igaz, ha szénhidrátban, cukorban gazdag reggelit fogyasztunk, hiszen a kezdeti energialöket után gyorsan kiürülnek a szervezetünk raktárai. A tojás a teltségérzet mellett értékes tápanyagokat is nyújt a szervezet számára, hiszen bőségesen található benne A-, D-, E- és B-vitamin, valamint kalcium, vas, magnézium, kálium, cink és szelén.

A finom fehérjék nélkülözhetetlenek

Testünk jóval több kalóriát éget a fehérjék emésztésével, mint a zsírokkal és szénhidrátokkal. A kiegyensúlyozott étrend fehérjékben gazdag fogásokat tartalmaz, amelyek a megfelelő anyagcserét is támogatják. Kiváló fehérjeforrás például a sovány marhahús (például a grillezett steak), a csirke, a pulyka, a hal, tofu, dió, bab, tojás, a sovány sajtok, natúr joghurtok.

Shot,Of,Beautiful,Sporty,Woman,Eating,Yogurt,While,Looking,Forwards
A natúr joghurt segítségével hozzájuthatsz a napi ajánlott kalcium-mennyiségedhez
Forrás: Shutterstock

Kedvenc feketédről sem kell lemondj

A kávé nemcsak élénkít, de az anyagcserét is támogatja. Megfelelő mennyiségben fogyasztva a koffein jótékonyan hat a szervezetre. Miközben egy csésze fekete felfrissít, az állóképességet próbára tevő edzésformákat is jobban bírjuk.

Örülhetnek a zöld tea szerelmesei

Ha szeretnéd felpörgetni az anyagcseréd, nem mindegy milyen fajta teát iszol. A zöld vagy oolong tea fogyasztása ötvözi a koffein és a katechinek előnyeit. Ez utóbbiak olyan anyagok, amelyek felpörgetik az anyagcserét néhány órára. Napi 2-4 csésze zöldtea akár 17 százalékkal több kalóriát segíthet elégetni közepes intenzitású edzés mellett. Érdemes tehát rendszeresen kortyolgatni.

Az egészségi állapotodra is érdemes odafigyelni

A megfelelő étkezés, az elegendő testmozgás és alvás sem biztos, hogy elegendő a fogyáshoz: számos betegség ugyanis megnehezítheti, hogy megszabaduljunk a súlyfeleslegedtől. Ilyen például a pajzsmirigy alulműködése vagy a PCOS. Érdemes hát kivizsgáltatni magunkat, ha úgy érezzük, megfeneklett a diétánk.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.