A fogamzásgátlás világnapja: ezeknek a hibáknak nemi betegség lesz a vége

fogamzásgátlás, óvszer, tabletta
Shutterstock -
szex óvszer fogamzásgátlás hiba
Sokan azt hiszik, hogy mindent tudnak a fogamzásgátlásról. Ám előfordul, hogy olyan gyakori hibákat követünk el, amelyek fertőzésekhez és gyermekáldáshoz vezetnek. Nem mindegy, hogyan használjuk az óvszert és a fogamzásgátlót!

Sokan szeretik azt hinni, hogy szakértők, ha szexről van szó, ám nem biztos, hogy a fogamzásgátlás apró, de fontos részleteivel is tisztában vannak. Azt gondolnánk, hogy az óvszerhasználatot könnyű elsajátítani, de vannak olyan gyakori hibák, amelyek miatt nemi betegségeket kaphatunk el.

fogamzásgátlás, óvszer, tabletta
Forrás: Shutterstock

A TikTok tele van olyan videókkal, amelyekben orvosok magyarázzák el, mit kell tennünk ahhoz, hogy a lehető legnagyobb biztonságban legyünk szex közben. És mivel ma van a fogamzásgátlás világnapja van (szeptember 26.), a videómegosztókon aktív szakemberek úgy gondolták, tökélete nap ez arra, hogy felfrissítsék követőik tudását. Dr. Melissa Cook szexterapeuta kifejtette, hogy a világnap célja az, hogy felhívja a figyelmet a különböző fogamzásgátló módszerekre, és arra, hogyan lehet hatékonyan használni őket.

Nemcsak a fogamzásgátlás különböző típusait fontos ismerni, hanem a legnagyobb hibákat is, amelyeket az emberek elkövetnek ezzel kapcsolatban.

Dr. Cook elmondta: „Az egyik legnagyobb hiba a fogamzásgátlással kapcsolatban az, hogy a nők nem minden nap ugyanabban az időpontban veszik be a tablettát. A hormonális fogamzásgátló gyógyszerek megfelelő működéséhez arra van szükség, hogy a véráramban lévő hormonok szinte egyenletes legyen. Ha valaki ugyanazon a háromórás időablakon kívül veszi be a tablettát, az a hormonszint változását okozhatja - különösen a csak progesztin tartalmú tabletták esetében. Ez a hormonszint-változás növelheti a peteérés kockázatát, és terhességhez vezethet. Ezért az orális fogamzásgátlót szedőknek érdemes napi emlékeztetőt beállítaniuk, hogy minden nap ugyanabban az időpontban tudják bevenni a tablettát”.

Azt is elmondta, hogy egy másik gyakori hiba az, hogy az emberek rossz helyen tárolják az óvszert - például a pénztárcában, zsebben vagy akár az autó kesztyűtartójában. Ahhoz, hogy az óvszer megőrizze hatékonyságát, óvni kell a hőtől, a napfénytől és a sérülésektől. Ha nem tároljuk megfelelő módon a kondomot, a latex vagy a poliuretán meggyengülhet, ami azt jelenti, hogy elszakadhat használat közben. Az óvszernek a fürdőszobában sincs jó helye. A magas páratartalom árthat az óvszer felületén lévő síkosítónak, ez pedig megint csak csökkenti a hatékonyságot.

Dr. Cook hozzátette: „Rendkívül fontos, hogy ellenőrizzük a fogamzásgátló szavatossági idejét. Az óvszerek és a tabletták lejárhatnak, és amikor ez megtörténik, elveszítik hatékonyságukat. A sérült csomagolás azt is jelentheti, hogy a gyógyszer vagy az óvszer károsodott, ezért mindig ellenőrizni kell, nincsenek-e rajta lyukak és szakadások."


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.