A hajkefe gusztustalan dolgok tárháza: ezért takarítsd rendszeresen

Connect Images / Harry Vorsteher/Hair care (Photo by Harry Vorsteher / Connect Images / Connect Images via AFP) - Connect Images via AFP
hajkefetisztítás szennyeződés tippek-tanácsok gyakoriság
Akár hiszed, akár nem, a rendszer fej- és hajmosás nem elég. A hajkefék tisztítására is szükség van, ugyanis arra minden a hajon és a fejbőrön található szennyeződés ráragad.

Olyan gyakran tisztítod a hajkefédet, amilyen gyakran kellene? A válasz valószínűleg egy jó nagy nem, és bár felesleges feladatnak tűnhet, ha megérted a tiszta hajkefe fontosságát, alig várod majd, hogy mielőbb megtisztíthasd.

hajkefe
A hajkefe a haszbnálat során tele lesz gusztustalannál gusztustalanabb dolgokkal
Forrás: Connect Images via AFP)

Dús fürtjeink érdekében a hajkefe tisztításának ismerete a hajápolási rutinunk elengedhetetlen része. Anabel Kingsley, a Philip Kingsley okleveles hajgyógyász elmagyarázza, miért fontos a rendszerese hajkefetisztítás: 

A hajkefékre a hajon és a fejbőrön található termékek, baktériumok, környezeti szennyeződések, izzadság, olajok és elhalt hámsejtek kerülnek.

A hajkefézés nem csak azért van, hogy a hajadat kibogozd, hanem segít a faggyú eloszlatásában is, ami segít fenntartani a fejbőr pH-egyensúlyát. Egy piszkos hajkefe azonban teljesen felboríthatja ezt az egyensúlyt. A gyulladás, az irritáció és a korpásodás megelőzése érdekében elengedhetetlen, hogy kövesse a szakértő tanácsait a kefe megfelelő karbantartásáról.

A hajkefetisztítás gyakorisága függ a hajápolásra használt termékektől is

Anabel Kingsley azt javasolja, hogy 2-4 hetente tisztítsuk meg a hajkefét. 

„Rendszeresen tisztítod a sminkkefédet, hogy eltávolítsd a szennyeződéseket, és ezt a hajkeféddel is meg kell tenned. Ha piszkos kefét használsz a hajad fésülésére vagy formázására, akkor a szennyeződéseket stb. visszaviszed a hajszálaidra és a fejbőrödre” — magyarázza el a szakember, hozzátéve, hogy aki gyakran használ hajvasalót vagy hajsütővasat, az húsz hajszárításonként mossa meg a hajkeféjét.

Hogyan tisztítsd meg a hajkefét?

A szakember lépésről-lépésre elmondja, hogyan tisztítsd meg a hajkefédet. 

  1. Fésüld át: egy széles fogú fésűvel és/vagy az ujjaiddal távolítsd el a hajszálakat a keféről.
  2. Mosd meg: keverd össze a szokásos samponodat meleg vízzel, vagy 2 evőkanál szódabikarbónát 2 csésze meleg vízzel egy edényben vagy a mosdókagylóban. Merítsd alá a kefét, és hagyd 10-15 percig ázni. Ha a hajkeféd fából készült, akkor a fogait gyorsan mártsd szappanos vízbe és vedd ki, ne áztasd.
  3. Súrold le: egy fogkefével óvatosan súrold át a fogak között.
  4. Öblítsd le: mosd ki jól, és rázd ki a felesleges vizet. Ha lapátkefét mosol, ügyeljen arra, hogy a felesleges vizet óvatosan nyomd ki az alapból.
  5. Hagyd levegőn száradni (ne hajszárítózd): hagyd az ecsetet teljesen megszáradni egy kéztörlőn vagy az edénytartón. A hajszárítótól megvetemedhet a tüskéknél és károsíthatja a formát. A légszárítás 12-24 órát is igénybe vehet.

Ha hengeres kefét használsz, Douglas azt javasolja, hogy használj vékony fésűt, azzal fésüld a sörtéket a henger hossza mentén, és egyetlen hosszú mozdulattal húzd fel a szálakat. Ez felszedi és eltávolítja azokat a hajszálakat, amelyek szorosan a hajkefe hengere köré tekeredtek.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.