Van, aki rajong érte, és van, aki inkább kerüli, de az biztos, hogy hazánkban a torma elmaradhatatlan része a húsvéti ünnepi asztalnak. A házi torma készítése nemcsak gyors, hanem rendkívül egyszerű is, és garantáltan frissebb, erősebb ízt ad, mint a bolti változat. Ha szereted a csípős, pikáns ízeket, próbáld ki ezt a könnyen elkészíthető egyszerű receptet!
Mielőtt bemutatnák a házi torma receptjét, íme néhány hasznos információ a tormáról. A torma a mustárfélék családjába tartozik, hasonlóan a csípős wasabihoz. A betakarított vagy vásárolt egész tormagyökér jól tárolható a hűtőben, de idővel kiszárad. A hosszabb eltarthatóságért tedd átlátszó, légáteresztő zacskóba (ha műanyag, szúrj bele pár lyukat). Mivel minden tormagyökér más és más, annak erőssége nagyon eltérő lehet a frissesség, méret, életkor és a növény egyedi jellemzőinek függvényében.
A torma könnyen nevelhető és könnyen elkészíthető! Ültess egy darab tormagyökeret a kerted napos részébe, gondoskodj róla, hogy kapjon elég vizet, és hamarosan annyi tormád lesz, amiből rengeteg házi tormát készíthetsz majd. Mivel a torma gyökerei nem lefelé, hanem oldalra nőnek, így azt nem lehet kihúzni a földből. Először lazítsd meg a földet a növény körül. Ezután folytasd az ásást, amíg az egész növényt ki nem tudod emelni. Ne felejts el pár gyökeret félretenni az újratelepítéshez.
Ha nincs kerted, ahol tormát ültethetsz, a torma gyökeret gyakran megtalálhatod a helyi piacokon is.
A friss torma reszelése vagy feldolgozása szem- és orr-irritációt okozhat. Mielőtt nekikezdenél, nyisd ki az ablakokat, és gondoskodj a jó szellőzésről a konyhában.
Ez a tormarecept egy kis tormagyökeret használ fel a fél csészényi kész tormához, ha ennél többet szeretnél készíteni, nyugodtan duplázd meg az adagot.
- Távolítsd el a friss torma leveleit, és alaposan mosd meg, öblítsd le a gyökeret, hogy eltávolítsd róla a földet. Használj zöldséghámozót a tormagyökér héjának eltávolításához, majd a megtisztított tormát aprítsd fel darabokra.
- Tedd a tormadarabokat egy konyhai aprítógépbe. Adj hozzá pár evőkanál vizet, és dolgozd el, amíg szinte teljesen pépes nem lesz. Ha szükséges, adj hozzá még egy-egy teáskanál vizet. Ezután add hozzá az ecetet és a sót, és dolgozd össze alaposan. Ha a hagyományos módszert választod, egyszerűen reszeld le a tormát kézzel egy erős reszelő kisebb lyukain.
Tipp: egy kis étkezési aprító (6 csésze kapacitású vagy kisebb) a legjobb ehhez a mennyiségű tormához. Ha nagyobb étkezési feldolgozóval dolgozol, duplázd meg a receptet.
- Ha a keverék túl híg, szűrd le a felesleges vizet.
- Ne feledd, hogy az ecet stabilizálja a torma csípősségét, így ne várj túl sokáig a hozzáadásával. Ha szükséges, adj még hozzá egy kevés ecetet és egy csipet sót, majd pörgesd újra össze.
- Használj egy szilikon, rugalmas spatulát, hogy óvatosan át tudd tenni a reszelt tormát egy jól záródó üvegbe.
A házi készítésű torma legalább egy hónapig eláll a hűtőben, de gyakran még ennél is hosszabb ideig. Ha megváltozik a színe és szürkévé válik, dobd ki. Bár valószínűleg nem lesz szükséged hosszú távú tárolásra, a tormát le is fagyaszthatod, és felolvaszthatod, amikor használni szeretnéd. Ilyenkor azonban már veszít a csípősségéből.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.