Házi reszelttorma-recept, ami mindössze 10 perc alatt elkészíthető!

húsvét húsvét 2025 reszelt torma torma recept
Ha te sem tudsz ellenállni a torma intenzív ízének, próbáld ki a házi torma készítését, ami mindössze 10 percet vesz igénybe! A friss torma gyökérből elkészített házi torma ráadásul erősebb és ízesebb, mint a bolti változat.

Van, aki rajong érte, és van, aki inkább kerüli, de az biztos, hogy hazánkban a torma elmaradhatatlan része a húsvéti ünnepi asztalnak. A házi torma készítése nemcsak gyors, hanem rendkívül egyszerű is, és garantáltan frissebb, erősebb ízt ad, mint a bolti változat. Ha szereted a csípős, pikáns ízeket, próbáld ki ezt a könnyen elkészíthető egyszerű receptet!

Házi reszelt torma recept
Friss torma gyökérből készült, erőteljes ízű házi torma, amely mindössze 10 perc alatt elkészíthető.
Forrás: Getty Images/DebbiSmirnoff

Így készül a házi torma 

Mielőtt bemutatnák a házi torma receptjét, íme néhány hasznos információ a tormáról. A torma a mustárfélék családjába tartozik, hasonlóan a csípős wasabihoz. A betakarított vagy vásárolt egész tormagyökér jól tárolható a hűtőben, de idővel kiszárad. A hosszabb eltarthatóságért tedd átlátszó, légáteresztő zacskóba (ha műanyag, szúrj bele pár lyukat). Mivel minden tormagyökér más és más, annak erőssége nagyon eltérő lehet a frissesség, méret, életkor és a növény egyedi jellemzőinek függvényében.

Hogyan neveljünk tormát?

A torma könnyen nevelhető és könnyen elkészíthető! Ültess egy darab tormagyökeret a kerted napos részébe, gondoskodj róla, hogy kapjon elég vizet, és hamarosan annyi tormád lesz, amiből rengeteg házi tormát készíthetsz majd. Mivel a torma gyökerei nem lefelé, hanem oldalra nőnek, így azt nem lehet kihúzni a földből. Először lazítsd meg a földet a növény körül. Ezután folytasd az ásást, amíg az egész növényt ki nem tudod emelni. Ne felejts el pár gyökeret félretenni az újratelepítéshez.

Hol vásárolhatsz tormagyökeret?

Ha nincs kerted, ahol tormát ültethetsz, a torma gyökeret gyakran megtalálhatod a helyi piacokon is.

A friss torma reszelése vagy feldolgozása szem- és orr-irritációt okozhat. Mielőtt nekikezdenél, nyisd ki az ablakokat, és gondoskodj a jó szellőzésről a konyhában.

Házi torma hozzávalói (1/2 csészényi mennyiséghez)

Ez a tormarecept egy kis tormagyökeret használ fel a fél csészényi kész tormához, ha ennél többet szeretnél készíteni, nyugodtan duplázd meg az adagot.

  • 1 db (20-25 cm hosszú) tormagyökér (kb. 115-140 g)
  • 2 evőkanál víz
  • 1 evőkanál fehér ecet
  • csipetnyi só

Elkészítés

- Távolítsd el a friss torma leveleit, és alaposan mosd meg, öblítsd le a gyökeret, hogy eltávolítsd róla a földet. Használj zöldséghámozót a tormagyökér héjának eltávolításához, majd a megtisztított tormát aprítsd fel darabokra.
- Tedd a tormadarabokat egy konyhai aprítógépbe. Adj hozzá pár evőkanál vizet, és dolgozd el, amíg szinte teljesen pépes nem lesz. Ha szükséges, adj hozzá még egy-egy teáskanál vizet. Ezután add hozzá az ecetet és a sót, és dolgozd össze alaposan. Ha a hagyományos módszert választod, egyszerűen reszeld le a tormát kézzel egy erős reszelő kisebb lyukain.

Tipp: egy kis étkezési aprító (6 csésze kapacitású vagy kisebb) a legjobb ehhez a mennyiségű tormához. Ha nagyobb étkezési feldolgozóval dolgozol, duplázd meg a receptet.

- Ha a keverék túl híg, szűrd le a felesleges vizet.

- Ne feledd, hogy az ecet stabilizálja a torma csípősségét, így ne várj túl sokáig a hozzáadásával. Ha szükséges, adj még hozzá egy kevés ecetet és egy csipet sót, majd pörgesd újra össze.

- Használj egy szilikon, rugalmas spatulát, hogy óvatosan át tudd tenni a reszelt tormát egy jól záródó üvegbe. 

Hogyan tárold a kész tormát?

A házi készítésű torma legalább egy hónapig eláll a hűtőben, de gyakran még ennél is hosszabb ideig. Ha megváltozik a színe és szürkévé válik, dobd ki. Bár valószínűleg nem lesz szükséged hosszú távú tárolásra, a tormát le is fagyaszthatod, és felolvaszthatod, amikor használni szeretnéd. Ilyenkor azonban már veszít a csípősségéből.

Lila tojás lesz a húsvét sztárja: itt a recept, ami felrobbantotta az internetetÍgy készíts lágyabb tormát, ha nem bírod az intenzív ízeket!Húsvéti piros tojás, bárány, sonka, torma: vajon mit jelképeznek?

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.