Így szabadulhatsz meg a makacs hasi zsírpárnáktól

hasi zsír diéta fogyás
Az egyik legkritikusabb terület, ha hízásról van szó, és innen a legnehezebb fogyni. A hasi zsír nemcsak esztétikai, de egészségi szempontból is káros, ezért érdemes leadni a felesleget.

Hasról a legnehezebb fogyni, és nem véletlen. Ugyanis a hasi zsír esetében kétféle zsírtípusról beszélhetünk: az egyik a szubkután zsírszövet, ez az test egész területén megtalálható, a másik pedig a zsigeri zsír, ami a hasüregen belül, a belső szervek között található, és mindkettő hatására nő a haskörfogat. A szerveket körülvevő zsírréteg, ha túlságosan sok, veszélyes is lehet, hiszen gyulladási faktorokat termel, kihat egyes stresszhormonok termelődésére, és jelenléte növeli a stroke, a szívroham, a magas vérnyomás, sőt, a cukorbetegség és a rákos megbetegedések rizikóját is. Emellett pedig természetesen a látvány miatt sem szeretjük a hasi zsírpárnáinkat, és szeretnénk tőlük minél gyorsabban megszabadulni – ám a gyorsaság ilyenkor nem válik az előnyünkre, sőt!

Fitness,,Gym,And,Workout,Of,A,Woman,Doing,Plank,Exercise
A rendszeres kardióedzések mellett erősítő és saját testsúlyos edzéseket is iktass be! 
Forrás: Shutterstock

A hasi zsír nem a szigorú diétától fog eltűnni

A túl gyors fogyás hátránya, hogy a felesleg gyorsan visszajön, ha abbahagyjuk a diétát, ezért a hasi zsír eltüntetésére (is) csak az életmódváltás jelent tartós megoldást. Az egészséges étrend és a rendszeres testmozgás a titka, hogy megszabaduljunk a hasunkra rakódott zsírpárnáktól. Fogyassz rostokban gazdag ételeket, zöld leveles zöldségeket, teljes kiőrlésű pékárukat, olajos magvakat, és kerüld a hozzáadott cukrot tartalmazó italokat és a feldolgozott élelmiszereket. Válassz egészséges, telítetlen zsírokat, és egy-egy étkezésre fogyassz kisebb adagokat. Érdemes a kalóriákat is számolni, hogy ne érjen meglepetés az életmódváltás alatt.

Edzés nélkül nem fog menni

A fogyás egyik alapköve a helyes étrend és a kalóriadeficit, a másik pedig a rendszeres testmozgás. Mivel helyi zsírégetés nem létezik, ezért ne ess abba a hibába, hogy kizárólag hasizom gyakorlatokkal igyekszel megszabadulni a hasadon lévő zsírpárnáktól; az egész testet kell célba venned. A rendszeres kardióedzések mellett erősítő, izomtömeg-növelő edzéseket is iktass be, például súlyzózást, vagy saját súlyos edzéseket, hiszen minél nagyobb az izomtömeg, annál gyorsabban égeti a szervezet a zsírt. Ezt a kettőt váltogatva minden napra iktass be egy legalább fél órás edzést, és hetente tarts egy pihenőnapot.


Aludd ki magad, és ne stresszelj

A rendszertelen, nem megfelelő mennyiségű alvás a legjobban összeállított diétát és edzéstervet is tönkre tudja vágni. Ha általában kevesebbet alszol 5-6 óránál, gyorsabban rakódik le a hasi zsír. Próbálj kialakítani egy egészséges alvási rutint: lefekvés előtt egy-másfél órával már ne használj digitális eszközöket, hűtsd le a hálószobát, és relaxálj elalvás előtt. A rossz alvás mellett a stressz is növeli a hasi zsír tömegét, hiszen a stresszhelyzetben termelődő kortizol hormon hatására jobban kívánjuk az olyan egészségtelen ételeket, amik tele vannak cukorral. Ha stresszes életet élsz, keress hozzád illő stresszűző praktikákat: van, akinek a meditáció segít, másoknak egy hosszú séta, de van, hogy a zenehallgatás oldja fel a feszültséget. Ha pedig semmi nem válik be, kérd szakember segítségét.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.