A hírneve általában rossz, ha a zöld turmix ízéről van szó és szinte beleborzongunk, ha arra gondolunk, hogy ezt kéne fogyasszuk minden reggel. Természetesen az egészségügyi előnyei tagadhatatlanok, de végül is az íz az, ami igazán meggyőz, vagy éppen elriaszt minket. Mivel azonban a zöld turmixok egészségesek és számtalan pozitív hatással is bírnak, valamint szupergyorsan elkészíthetőek, ezért mutatunk most egy olyan zöld turmix receptet, ami valóban finom. Ráadásul hadat üzen a hasi zsírnak is!
A válasz: Igen! A zöld turmixba bármit tehetsz, ami zöld például: uborka, spenót, zeller, petrezselyem, cukkini, káposzta, saláta, zöld alma, körte, ananász, kiwi, búzafű. Persze a zöld turmix esetében nem olyan egyszerű megtalálni az egészséges és ízletes hozzávalók tökéletes arányát, hiszen nem szeretnénk cukros vagy magas kalóriatartalmú összetevőket hozzáadni, amelyek kiiktatnák például a leveles spenót egészséges hatását. De természetesen az italnak is finomnak kell lennie, hogy örömmel indítsuk vele a reggelt.
2 marék spenótlevél
fél banán (érett)
maroknyi fagyasztott mangó
1 kanál vanília fehérjepor
300 ml víz
1 tk fahéj
opcionális: 1 tk spirulina por
Hasi zsírégető hatású, mert a turmixban nincs sok kalória. Ennek ellenére jól eltelít, és a benne lévő tápanyagoknak köszönhetően segít megfékezni az étvágyat
Valójában semmilyen különleges instrukcióra nincs szükség, mert mindössze annyi a teendő, hogy az összes hozzávalót egy nagy turmixgépbe tesszük, majd a legmagasabb fokozaton addig keverjük, amíg a massza teljesen sima és darabmentes nem lesz. Ha a turmix túl sűrű lenne, egyszerűen adjunk hozzá még egy kis vizet, amíg el nem éri a kívánt állagot. Azonnal fogyasszuk el a turmixot, mivel a fagyasztott gyümölcs miatt ilyenkor még üdítően hideg. Alternatív megoldásként készítsünk egy adagot a következő napra, és tároljuk légmentesen záródó edényben a hűtőszekrényben egy éjszakán át.
Régóta ismert tény, hogy a leveles spenót rendkívül egészséges, de azt gyakran alábecsülik, mennyire gazdag tápanyagokban ez a zöldség. Minden reggeli turmixban helye lenne egy maréknyinak, hiszen egy krónikus betegségekről szóló tanulmány szerint a világ öt legegészségesebb élelmiszere között tartják számon.
A leveles spenót nagy mennyiségben tartalmaz A-vitamint, C-vitamint, K-vitamint és folsavat. Ezek a vitaminok fontosak az immunrendszer, a csontok egészsége, a bőr és a sejtfunkciók szempontjából. A spenót ásványi anyagokat is tartalmaz, például vasat, kalciumot, magnéziumot és káliumot, amelyek számos szervezeti funkcióhoz nélkülözhetetlenek.
Ezek mellett a spenót olyan antioxidánsokban gazdag, mint a béta-karotin és a lutein. Ezek az anyagok segítenek megvédeni a szervezetet a szabad gyökök okozta oxidatív stressztől. A spenótban található karotinoidok, a lutein és a zeaxantin különösen fontosak a szem egészsége szempontjából. Segíthetnek csökkenteni az időskori makuladegeneráció (az időskori vakság leggyakoribb oka) és a szürkehályog kockázatát. A spenótban található magas kálium-, magnézium- és nitrátszint segíthet a vérnyomás szabályozásában és elősegíti a szív egészségét. A nitrátok tágíthatják az ereket és javíthatják a vérkeringést is.
A leveles spenót rostokban gazdag, ami elősegíti az emésztést és támogatja az egészséges bélműködést. A rostok is segítenek meghosszabbítani a teltségérzetet, ami hasznos lehet a súlykontrollban.
A spenót vasat is tartalmaz, amely fontos a hemoglobin képződésében, a vörösvértestekben található fehérje, amely oxigént szállít a szervezetben.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.