A klimax az emésztésedre is hatással van: nem mindegy, mit eszel változókorban

menopauza klimax hízás hasfájás emésztés
A változókor tünetei szinte egy nőt sem kerülnek el: ha ezeket észleljük, életmódváltásra lehet szükségünk. A klimax idején az egész hormonháztartásunk felborul, ami az egész szervezetünket érinti.

A klimaxos tünetek változó intenzitásúak lehetnek, de a változókorba lépő nők nagy százaléka nem csupán hőhullámról és hangulatingadozásról és a nyálkahártyák szárazságáról számol be. Sokan küzdenek emésztési panaszokkal és hízással is, ezért változtatniuk kell az étkezésükön. 

hasfájás, klimax
Klimax idején gyakrabban küzdünk hasfájással 
Forrás: Shutterstock

A bélrendszer is reagál klimax idején a hormoningadozásra

A klasszikus klimaxos tünetek mellett fel kell készülni a bélrendszer működésbeli problémáira is - figyelmeztet Siegel Erika funkcionális orvos. „A mikrobiom megváltozik, a gyomorsavtermelés gyengülhet, ezek pedig megnehezíthetik bizonyos ételek emésztését. Mivel az ösztrogénszint csökkenése a kortizoltermelés növekedésével jár, gyakran fokozott stresszreakció lép fel, ami az emésztés hatékonyságát csökkenti, így gyakran emésztési zavar és hasfájás lép fel” - nyilatkozta és hozzátette, az első menstruáció után a klimax időszaka az első hatalmas hormonális sokk a nők életében, ám egészséges életmóddal a tünetek enyhíthetők. 

 

Egyél többet ezekből az ételekből

„A legjobb menopauza-diéta tápanyagban gazdag, kiegyensúlyozott étrend, amelyet hosszú távon is be lehet tartani” – állítja Tara Schmidt dietetikus. „Ez nem azt jelenti, hogy mindenkinek ugyanaz kell ennie, de egy mediterrán stílusú étkezés jó kiindulópont lehet” - tette hozzá.  Karen Newby,  menopauzás nőkre specializálódott táplálkozási szakértő szerint mindenkép iktassunk be az étrendünkbe fitoösztrogéneket. „Ez az élelmiszercsalád - tofu, szójajoghurt - növelheti az ösztrogénszintet, ezért lehetséges az, hogy Ázsiában, ahol magas a szójafogyasztás, a nők kevesebb menopauzális tünetről, - mint például a hőhullámok -  számolnak be” - nyilatkozta. Jenn Salib Huber dietetikus és természetgyógyász szerint sokat segít, ha minden étkezés tartalmaz 20-30 gramm fehérjét és együnk sok omega 3-ban gazdag ételt, zsírosabb halakat, például lazacot, pisztrángot, makrélát, szardíniát és szardellaféléket, valamint dióféléket is.

Van, amit jobb, ha kerülünk

A finomított szénhidrátok és feldolgozott élelmiszerek hizlalnak és gyulladásokat is okozhatnak, ezekből jóval kevesebbet kellene enni, mint korábban. A kávé és az alkohol felerősíti a hőhullámokat és az emésztési problémákat és a hangulatzavarokat, így ezeket is érdemes elhagyni vagy csak nagyon ritkán fogyasztani a menpauza idején. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.