A terhesség valóban megváltoztatja a nők agyát, és jó darabig úgy is marad

gyerekvállalás terhesség agyműködés
MRI felvételekkel bizonyították, hogy a várandósság az agy működését is megváltoztatja. A terhesség alatt olyan érzékek fejlődnek és kerülnek előtérbe, amelyek segítik az anyai ösztönök kiteljesedését.

Egy kutatócsoport 26 MRI felvételt készített kolléganőjükről a Santa Barbara-i Kaliforniai Egyetemen. Elizabeth Crastil mesterséges megtermékenyítéssel esett teherbe. A fiatal nő terhessége során és a szülés után szintén készültek felvételek, amik azt bizonyították, hogy a magzat kihordása az agy működését is jelentősen befolyásolja. Ráadásul a változások nagy része a hormonoknak köszönhető pont úgy, mint a pubertás idején. 

terhes nő, terhesség
Terhesség: az agy működését is megváltoztatja 
Forrás: Shutterstock

 

Terhesség: mi történik az agyban kilenc hónap alatt?

Az agy a legbonyolultabb emberi szerv, nagyon sok minden befolyásolja a működését, különösen igaz ez a várandósság kilenc hónapjára. A teherbeeséssel bonyolult folyamat veszi kezdetét, az emberi test ugyanis egyetlen dologra kezd koncentrálni és az nem más, mint a magzat. Átalakul az emésztés, a csontozat, minden változás a baba biztonságos kihordásáról szól. Ezzel párhuzamosan az agy is átalakul. A kutatás során készített MRI felvételek azt mutatták, hogy az agy egyes területei háttérbe szorulnak, azok viszont, amelyek az anyasággal állnak összefüggésben, megerősödnek, az agy gyakorlatilag újratervezi magát. 

A kutatást vezető Laura Pritschet azt nyilatkozta egy tudományos lapnak: 

Ez az első alkalom, hogy egy terhes nő agyát feltérképeztük. Most végre valós időben tudjuk megfigyelni az agyban zajló változásokat.  

Az elkészült felvételeket nyolc olyan ember agyáról készült MRI képekkel hasonlították össze, akik nem voltak terhesek. A felvételek közti különbség megdöbbentette a kutatókat. A várandós nő agyának néhány területe, mint például a mozgást, a memóriát és az érzelmeket irányító területek, mintegy 4%-kal összezsugorodtak, de az agy egyes régiói közötti összeköttetések jelentősen megerősödtek, ilyen változások pubertás idején figyelhetők meg, amit főleg a hormonok okoznak. A terhesség idején megfigyelt változások - hasonlóan a pubertáshoz - a szülés után csak minimális mértékben tértek vissza eredeti állapotukba, sőt, egy részük még a szülés után két évvel is megmaradt. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.