Újrakezdés: hogyan találhatunk újra motivációt, ha már régóta nem mozogtunk?

újrakezdés, edzés, mozgás, testmozgás
Shutterstock/ NDAB Creativity -
edzésrendszer motiváció sportolás mozgás
Visszatérni a sporthoz egy hosszabb szünet után kihívást jelenthet, de nem lehetetlen! Megmutatjuk, hogy mit tegyél az újrakezdés során, hogy a motivációd hosszú távon is kitartson.

A sport egészséges, mégis rengeteg kifogást tudunk gyártani, aminek hatására a mozgás végül mindig hátrébb sorolódik. Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egy időre elhagyjuk a sportolást, akár egy sérülés, munkahelyi elfoglaltságok, vagy egyszerűen csak az élet egyéb kihívásai miatt. Ha pedig már sok idő eltelt, az újrakezdés egyre nehezebbnek tűnik. Hogyan találhatunk újra több motivációt, különösen akkor, ha már régóta kevesebbet mozgunk? Hogyan kezdjünk neki újra? Hogyan építsünk fel egy olyan rutint, amely valóban fenntartható? Mutatunk néhány praktikus tippet, és apró trükköt, amely segíthet, hogy újra visszatalálj a rendszeres mozgás öröméhez.

újrakezdés, edzés, mozgás, testmozgás
újrakezdés
Forrás: Shutterstock/Nebojsa Tatomirov

Térj vissza a sportolási rutinba! Íme 3 tipp, hogy sikeres legyen az újrakezdés 

Az utóbbi időben lelassult az edzési tevékenységed? Ne aggódj, ez mindenkivel előfordulhat. Ha ebben a helyzetben vagy, most már csak az a fontos, hogy újra nekiállj mozogni. Visszatérni a sporthoz egy hosszabb kihagyás után nem mindig egyszerű. Az első lépés, hogy ne legyél túl szigorú magaddal és adj időt, amíg újra belerázódsz. A cél most az, hogy hosszú távon fenn tudd tartani a motivációd és a mozgás mindennapi életed részévé váljon, hiszen rendkívül fontos a testi és lelki egészség szempontjából. Már egy könnyű séta, úszás vagy kerékpározás is pozitív hatással bír, és segíthet megelőzni a betegségeket. De sok apró napi tevékenységgel is rábírhatod magad, hogy többet mozogj és ezáltal egészségesebb legyél.

1. Állíts fel reális célokat

Sokan szeretnénk azonnal visszanyerni korábbi formánkat, de fontos, hogy lépésről lépésre haladjunk. Kezdd kicsiben, és fokozatosan növeld az edzés intenzitását és gyakoriságát. Így elkerülheted a túledzést és a csalódást.

Tudtad?

Ideális esetben minden 30-60 percben fel kellene állnunk és mozognunk egy kicsit a nap folyamán, hogy fokozzuk a vérkeringést, és lehetőséget adjunk testünknek a nyújtásra és bemelegedésre. 

De hányan tesszük ezt meg valóban? (A válasz: nem sokan.) Azonban apró trükkökkel ösztönzheted magad, hogy gyakrabban felállj. Például ha kisebb pohárba töltesz magadnak vizet, akkor sűrűbben fel kell majd állnod, hogy a a poharadat újratöltsd. Hidd el, már ez az apró életmódbeli változás is sokat segíthet.

Legyen a szemed előtt!

Tartsd az edzőeszközeidet jól látható helyen a lakásban. Terítsd ki a jógaszőnyeget a TV elé, és tedd a 2 kilós súlyzóidat az íróasztalod mellé. Ha szem előtt vannak, nagyobb valószínűséggel használod őket. 

2. Találd meg az örömöt a mozgásban

Nem minden edzésnek kell keménynek lennie. Próbálj ki különböző sportokat vagy mozgásformákat, hogy megtaláld azt, amelyik valóban örömet okoz. Amikor élvezed, amit csinálsz, sokkal könnyebb lesz rendszeresen beiktatni a napirendedbe. Tedd szokássá, hogy a napi tevékenységeid közben is mozogsz otthon, például tv nézés, vacsorafőzés vagy akár számítógépezés közben.

Több mozgást szeretnél beiktatni a napodba? 

Ennek az egyik legegyszerűbb módja, hogy állsz amikor csak tudsz, ahelyett, hogy ülnél. Kimész kávézni a teraszra és rögtön leülsz? Vagy a metróra felszállva egyből vadászod a szabad helyeket? 

Testednek nagyon sokat számít, ha ezekben a helyzetekben inkább az állást választod ahelyett, hogy leülnél, hiszen az állás sokkal egészségesebb, mint az ülés. Több kalóriát égetsz el állva, és a testtartásodnak is jót tesz, mivel kevésbé hajlamosít a görnyedésre vagy púposodásra. 

Emellett segít stabilizálni a vércukorszintet egy étkezés után, és összességében több mozgásra ösztönöz.

Válaszd a hosszabb utat!

Általában a lehető leggyorsabban próbálunk eljutni egyik pontból a másikba. Liftet használunk, közel parkolunk a bejárathoz, és a legközelebbi ajtón megyünk be és ki. Próbáld meg szokássá tenni, hogy a munkahelyeden a lépcsőt használod, vagy hogy a bevásárláskor a parkoló legtávolabbi részén állsz meg. Ezek az apró változtatások jelentősen növelhetik a napi fizikai aktivitásodat.

3. Légy türelmes és következetes

A legfontosabb dolog, amit szem előtt kell tartani, hogy az újrakezdés időbe telik. Ne keseredj el, ha nem jönnek az eredmények azonnal. A rendszeresség a kulcs, és idővel látni fogod, hogy a kitartás meghozza a gyümölcsét. Ahogy fokozatosan visszatalálsz a sporthoz, úgy fogod érezni, hogy az energiád és az önbizalmad is növekszik.  A szervezési szakértők szerint, ha napi 20-30 percet szánsz házimunkára, nemcsak tisztább, hanem egészségesebb életmódot is elérhetsz. Ráadásul egy kis edzést is beiktathatsz! Porszívózás, mosogatás, szemét kivitele, mosás mindegyik tevékenység mozgást igényel. 

Ha a nap folyamán időt szánsz a házimunkára, egyszerre edzhetsz és elvégezheted azokat a feladatokat, amelyeket eddig halogattál. Dupla haszon!

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.