Bizarr étkezési szokások: a homoktól a wc-papírig mindent megesznek az emberek

Farmer,Holding,Soil,In,Hands,Close-up.,Male,Hands,Touching,Soil
Shutterstock/Copyright (c) 2021 maxbelchenko/Shutterstock. No use without permission. - maxbelchenko
táplálkozási zavar étkezési szokások Mentális betegség
Az emberek hajlamosak olykor egészen bizarr dolgokat enni, mint például dezodort, hajat, WC-papírt vagy homokot. Ezek az étkezési szokások általában nem csupán ijesztőek, hanem veszélyesek is lehetnek, és gyakran pszichológiai vagy táplálkozási problémákra utalnak.

Az étkezési szokások világszerte nagyon változatosak, de bizonyos esetekben olyan dolgok kerülnek az emberek tányérjára (vagy inkább szájába), amelyek elsőre egészen bizarrnak tűnnek. Vannak, akik nem csupán furcsa ízű ételeket próbálnak ki, hanem olyan tárgyakat és anyagokat is elfogyasztanak, amelyek egyáltalán nem tekinthetők ehetőnek. Az ilyen viselkedés hátterében gyakran pszichológiai vagy egészségügyi problémák állnak. Nézzük meg közelebbről ezeket a bizarr étkezési szokásokat!

bizarr étkezési szokások
Bizarr étkezési szokások 
Forrás: Shutterstock

Pica: Bizarr étkezési szokások, amik miatt nem ehető dolgokat esznek

A bizarr étkezési szokások mögött sok esetben egy étkezési zavar, a pica áll. A pica olyan rendellenesség, amelyben az érintettek rendszeresen fogyasztanak nem ehető anyagokat, például földet, homokot, krétát, hajszálakat, fémet vagy akár műanyag tárgyakat. A pica különösen gyakori terhesség alatt vagy vashiányos állapotokban, de előfordulhat mentális betegségek, mint például a szorongás vagy az autizmus spektrumzavar esetén is.

A leggyakoribb pica-nasi a dezodor

Bármilyen furcsának is hangzik, egyesek vonzónak találják a dezodort nem csak a hónaljuk, hanem a szájuk számára is. Az illatosító hatású vegyi anyagok miatt lehet, hogy vonzónak tűnik számukra az íze vagy illata, különösen, ha a szorongás vagy a stressz fokozza a vágyat. Természetesen a dezodorokban található vegyi anyagok elfogyasztva akár mérgezőek is lehetnek, így ez komoly egészségügyi kockázatokat rejt.

Haj: A trichofágia jelensége

A hajevés, vagy trichofágia, szintén a pica egyik formája. Ez a viselkedés gyakran a trichotillomániával (hajtépkedési kényszer) társul, amikor az egyén kényszeresen húzza ki a haját, majd megeszi azt. A haj fogyasztása rendkívül veszélyes lehet, mivel a gyomorban és a belekben felhalmozódó hajgolyók (trichobezoárok) komoly egészségügyi problémákhoz, akár bélelzáródáshoz is vezethetnek.

WC-papír: A papírfogyasztás furcsa szokása

Egyes emberek számára a WC-papír fogyasztása megnyugtató hatással bír, különösen stresszes helyzetekben. Ez a viselkedés szintén a pica része lehet, és gyakran mentális egészségi problémákkal társul. Bár a WC-papír alapvetően nem mérgező, a nagy mennyiségű fogyasztása emésztési problémákat és akár súlyos bélrendszeri blokádokat okozhat.

Homok: A föld evésének szokása

A homokevés, vagy geofágia, egy ősi szokás, amely bizonyos kultúrákban még ma is fennáll. Néhányan úgy vélik, hogy a homok vagy az agyag fogyasztása segíthet a méregtelenítésben vagy a tápanyaghiány pótlásában. Azonban a modern társadalmakban ez a viselkedés gyakran inkább a pica tünete, amely alultápláltságra vagy ásványianyag-hiányra, például vas- vagy cinkhiányra utalhat.

Ezeknek a bizarr étkezési szokásoknak a hátterében gyakran pszichológiai tényezők, érzelmi problémák vagy táplálkozási hiányosságok állnak. A pica és más rendellenességek kezeléséhez szükség lehet orvosi vagy pszichológiai segítségre. Azok, akik ilyen anyagokat fogyasztanak, gyakran nem tudják kontrollálni ezt a vágyukat, és a viselkedésük súlyos egészségkárosodást okozhat.

A bizarr szokások megértése és kezelése

Fontos felismerni, hogy az ilyen furcsa étkezési szokások mögött nem pusztán „különcség” vagy „furcsaság” áll, hanem komoly mentális vagy egészségügyi problémák is húzódhatnak meg. A legjobb megoldás az, ha az érintett személy szakember segítségét kéri, hogy megfelelő kezelést és támogatást kapjon.

 


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.