Téged is zabálnak a szúnyogok? Egy népszerű ital lehet az oka

Szúnyog
Shutterstock - 19 STUDIO
szúnyogcsípés szag sör kockázat
Bizarrnak tűnhet, de kipróbálták, és úgy tűnik, igaz. A szúnyogokat vonzzák azok az emberek, akik víz helyett egy bizonyos, nagyon népszerű italt fogyasztanak.

Noha az emberek között általánosan elfogadott álláspont, hogy az alkohol és a vonzó külső és személyiség fordított arányban áll egymással, az állatok nem biztos, hogy ugyanígy gondolják. A szúnyogok kifejezetten imádják azokat az embereket, akik egy bizonyos alkoholos italt fogyasztanak, legalábbis ezt állítják azok, akik kipróbálták. A vizsgálatban ők és a vízivók próbálták ki, kit csípnek jobban a szúnyogok. 

Man,Itching,And,Scratching,On,Hand,From,Allergy,Skin,Rash, szúnyog
Egy bizonyos alkoholos ital vomzza a szúnyogokat
Forrás: Shutterstock

Néhány korsó után a maláriát terjesztő szúnyog imádni fog

A szúnyogok a szagláson keresztül találják meg áldozataikat. A National Geographic beszámolója szerint Thierry Lefevre több ezer szúnyogot árasztott el emberi szagokkal, így sikerült kapcsolatot találnia a sörivók és a szúnyogcsípések között. Lefevre 43 férfit toborzott a nyugat-afrikai Burkina Fasóból, és két lezárt szabadtéri sátor egyikébe küldte őket. Az egyik sátor üresen állt, a másikban azonban az önkéntesek vagy egy liter vizet, vagy egy liter sört ittak. Egy ventilátor különböző csöveken keresztül elkezdte pumpálni a levegőt egy-egy szúnyogokkal teli pohárba. A rovaroknak ezután nehéz döntést kellett hozniuk: választaniuk kellett, melyik sátorra rontanak rá. Természetesen a vizsgálatot végzők nem engedték, hogy meg is csípjék reménybeli áldozatait a maláriát terjesztő szúnyogok, még azelőtt elkapták azokat, hogy célt értek volna. 

sör és szúnyogok viszonya
A sörivókat zabálták volna a szúnyogok

Több mint kétszeresére növeli a szúnyogcsípés kockázatát a sörivás

A kísérlet azonban fontos volt, mivel Lefevre kimutatta, hogy egy sörivó szaga 15 perccel egy liter sör lehúzása után 65 százalékkal növelte a csövekbe repülni hajlamos szúnyogok arányát. Sőt, ami még ennél is fontosabb, hogy a vizet ivók szaga nem volt hatással a rovarokra, ahogy a sör előtt a másik sátor sem vonzotta különösebben a szúnyogokat.

De mi az, ami a sörivó emberekben annyira hívogató a szúnyogok számára? A kérdés valójában megválaszolatlan marad. Valami a szagban vonzza a szúnyogokat, de a szakértők még nem jöttek rá, hogy mi az, és miért. A sors iróniája, hogy bár a szúnyogokat vonzza a testhő is, a sör csökkenti a testhőmérsékletét.

Van azonban néhány nem túl szoros összefüggést mutató dolog, ami további magyarázatot adhat. A szúnyogok mindig sötétben csapnak le, ami valószínűleg egybeesik a sörfogyasztás idejével. A nagy mennyiségű ital fogyasztása elnyomhatja az immunrendszert, ami azt jelenti, hogy sebezhetőbb vagy a szúnyog által hordozott betegséggel szemben.

Lefevre azonban megdöbbentő elméletettel állt elő: szerinte a szúnyogok talán természetes módon fejlődtek úgy, hogy kedvelik a sörivó ember szagát, ám azt elismerte, hogy ennek bizonyítására további vizsgálatokra van szükség.


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.