COVID-19: egy rákellenes gyógyszer hatékony lehet a súlyos koronavírus-fertőzésre is

Covid-19 gyógyszer koronavírus
Egy új kutatás során magyar tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy egy rákellenes gyógyszer hatékony lehet a súlyos koronavírus-fertőzés kezelésére is. Ez az új felfedezés segíthet a jelenleg is terjedő koronavírus-variánsok elleni küzdelemben.

A HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont kutatói és a Debreceni Egyetem munkatársai egy rákellenes gyógyszer, a Rucaparib hatásosságát vizsgálták a súlyos Covid-19-fertőzések kezelésében. Az eredmények azt mutatják, hogy a gyógyszer mind a vírusos, mind a gyulladásos fázisban segíthet, és különösen hatásos lehet a súlyos tüneteket mutató betegeknél.

covid, koronavírus, poszt covid
COVID-19: egy onkológiában használt gyógyszer hatékony lehet a súlyos koronavírus-fertőzésre is.
Forrás: Shutterstock

„Ismét emelkedik a koronavírusos megbetegedések száma Magyarországon, a jelenleg is terjedő variánsokra finomhangolt vakcinákra még várni kell. Az évek óta tartó járvány elleni harcban most úgy tűnik, újabb bevethető kezelést találtak a magyar kutatók" - olvasható a Magyar Kutatási Hálózat (HUN-REN) hétfői közleményében, amely szerint a kutatók a Rucaparib nevű gyógyszert vizsgálva jutottak arra az eredményre, hogy hatékony lehet a súlyos lefolyású fertőzés kezelésére.

A kutatás Bay Péter, a Debreceni Egyetem Orvosi Vegytani Intézetének egyetemi tanára ötlete nyomán és koordinálása mellett zajlott, eredményeit a közelmúltban publikálták a British Journal of Pharmacologyban.

A munka során 24 intézményből csaknem harminc kutató bevonásával végezték el a Rucaparib nevű gyógyszer részletes, sokféle szakterületet érintő jellemzését. A kutatásban az idén elhunyt Jakab Ferenc virológus professzor is részt vett. Felidézték, hogy az általa vezetett Koronavírus-kutató Akciócsoportban már a járvány kezdetétől együtt dolgozott Keserű György Miklóssal, a HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont Gyógyszerkémiai Kutatócsoportjának vezetőjével a terápiás lehetőségek felderítésén és a hazai gyógyszerellátás biztonságának megteremtésén.

Mint írták, a Covid-19 megbetegedés időben két szakaszra osztható: a virális szakaszra, amely alatt a vírus elszaporodik a szervezetben, valamint a gyulladásos fázisra, amely a fertőzésre adott immunválasz után kialakuló gyulladásos folyamatokat foglalja magába. Az elérhető gyógyszerek azonban nem ugyanolyan hatásosak mind a két szakaszban. A Paxlovid nevű gyógyszer például a virális szakaszban fejti ki hatását, tehát az időben észlelt megbetegedés ellen hatásos, azonban a súlyosabb lefolyású esetek kezelésére már nem elég - írja az MTI.

„A kutatás alapötletét az adta, hogy a PARP enzimek szerepét mind a gyulladásos folyamatokban, mind pedig a Covid-19 fertőzéssel összefüggő, sejtszintű folyamatokban kimutatták" - idézték a közleményben Bajusz Dávidot, a HUN-REN TTK Gyógyszerkémiai Kutatócsoportjának tudományos főmunkatársát.

Hogyan hat a Covid ellen a Rucaparib?

A kutatók feltételezték, hogy a PARP enzimek gátlószerei a fenti két folyamat egyidejű gátlásával "kettős hatású fegyverek" lehetnek a súlyos lefolyású fertőzés kezelésére. A kutatásban ezt sikerült is megerősíteniük. „Ezáltal egy olyan egyedülálló terápia irányába nyitottunk utat, amely a fertőzés virális és gyulladásos szakaszában egyaránt alkalmazható, és már a virális szakaszban eséllyel akadályozhatja meg a gyulladásos szövődményeket" - emelte ki a kutató.

„A Rucaparib kettős hatásának köszönhetően már az első fázisban is bevethető, azonban nagyobb jelentősége a súlyos lefolyású, komoly légzőszervi tüneteket mutató betegeknél lehet, ahol a vírus szaporodása mellett a gyulladásos folyamatokat is képes gátolni. Az újabb variánsok ellen is hatásosnak bizonyulhat, mivel a tüskefehérje felületén főleg erősen konzervált - tehát a különféle variánsokban azonos - motívumokkal lép kölcsönhatásba, így a létező variánsok túlnyomó részét képes gátolni" - magyarázta Bajusz Dávid.

A beszámoló szerint a kutatások tovább folytatódnak: a kutatócsoport jelenleg a vírusok működéséért és szaporodásáért felelős fehérjék célzott gátlásával foglalkozik.

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy a koronavírus mellett új kórokozók is megjelentek, a majomhimlő terjedése miatt például a WHO globális veszélyhelyzetet hirdetett. Ezért a kutatók már vizsgálják a majomhimlő elleni terápiás lehetőségeket is.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.