Fertőtlenítő, ami ártalmasabb, mint gondolnád: te is használod?

fertőtlenítőszer, fertőtlenítő, takarítás
Shutterstock/Shironagasukujira -
tisztítás fertőtlenítés veszélyek takarítás otthon
Érdemes óvatosan bánni vele, mert veszélyes is lehet, különösen a gyerekek számára. Ez a fertőtlenítő eszköz bár rendkívül praktikusnak tűnik, sok esetben felesleges és veszélyes a használata.

A COVID-járvány kezdete óta az emberek érdeklődése a fertőtlenítő termékek iránt jelentősen megugrott. Ezek közül is kiemelt népszerűségnek örvend azóta is egy bizonyos termék, ami nem más, mint a fertőtlenítő kendő. Hiszen kényelmes és rendkívül egyszerű a használata: csak előhúzunk egyet és áttöröljük vele a koszos felületet. Azonban a fertőtlenítőként megjelölt termékek nem csupán tisztítószerek. Sokkal óvatosabban kell kezelni őket, mint azt elsőre gondolnánk. Íme, amit érdemes tudni ezekről a kórokozókat elpusztító termékekről, és hogy hogyan tisztíthatsz és fertőtleníthetsz biztonságosabban.

fertőtlenítőszer, fertőtlenítő, takarítás
A fertőtlenítő kendő használata bár kényelmes, de számos egészségügyi kockázatot rejt magában.
Forrás: Shutterstock/faithie

Miért kockázatos a fertőtlenítő kendő használata?

Ezeknek a termékeknek a vegyszerei elpusztítják a kórokozókat, és bizonyos egészségügyi intézményekben fertőzésmegelőzés céljából használják őket. Azonban óvatosan kell alkalmazni őket, és valójában nem szükségesek ahhoz, hogy a konyhapultjaid tiszták maradjanak. A fertőtlenítő törlőkendő a benne található vegyszerek miatt számos egészségügyi problémával, például asztmával hozhatók összefüggésbe. 

Mi található a fertőtlenítőkben?

Akár kendőkről, spray-kről, folyadékokról vagy porokról van szó, a fertőtlenítő felirattal ellátott termékek jogilag megkülönböztethetők azoktól, amelyek csak tisztítanak. Ahhoz, hogy egy terméket fertőtlenítőszerként hirdethessenek, a gyártóknak bizonyítaniuk kell, hogy az aktív összetevők képesek elpusztítani bizonyos baktériumokat a felületeken. Emellett igazolniuk kell minden címkén szereplő állítást konkrét vírusokkal kapcsolatban is. A hipoklóros sav (vagy nátrium-hipoklorit) az egyik olyan aktív összetevő, amelyet néhány fertőtlenítő termékben találhatsz. De a hidrogén-peroxid. a kvaterner ammóniumvegyületek (rövidítve QAC vagy quats) szintén az aktív összetevők között szerepelhetnek a háztartási tisztítószerekben, mint például a fertőtlenítő kendőkben. Az összetevőlistákon továbbá olyan furcsán hangzó nevekkel is találkozhatsz, mint az alkil-dimetil-benzil-ammonium-klorid, vagy benzil-ammonium-klorid.

A fertőtlenítők potenciálisan káros hatásai

Bizonyos fertőtlenítő összetevők, különösen a hipoklóros sav és a kvaterner ammóniumvegyületek bizony jelenthetnek egészségügyi kockázatokat. A gyakorlatban pedig a gyermekek is ki vannak téve ezeknek a vegyületeknek. Egy 2022-es tanulmány megállapította, hogy a quats még az emberi anyatejben is megtalálható, és hogy a szintek magasabbak voltak azoknál az anyáknál, akik gyakran használtak fertőtlenítő termékeket és gyakrabban fertőtlenítettek.

Egészségügyi kockázatok a fertőtlenítőszerek használatával kapcsolatban

Két egészségügyi kockázat kapcsolódik leggyakrabban a fertőtlenítőszerek használatához: légzőszervi problémák, mint például asztma, valamint potenciális reproduktív ártalmak. A fertőtlenítők emberi egészségre gyakorolt hatásairól szóló bizonyítékok nagyrészt olyan felnőttek tanulmányozásából származnak, akik rendszeresen dolgoznak ezekkel a termékekkel, valamint laboratóriumi kutatásokból. Egy 2019-es elemzés alapján az asztma előfordulása magasabb azoknál a felnőtteknél, akik munkájuk során rendszeresen használnak fertőtlenítőket és tisztítószereket, például a takarítók és egészségügyi dolgozók körében, mint más munkavállalóknál. 

A vegyi anyagok felnőttekre gyakorolt hatásai a gyermekeknél is előfordulhatnak, a kvartér ammónium vegyületek (quats) hozzájárulhatnak allergiák kialakulásához és asztma rohamokat is kiválthatnak a gyermekeknél. 

A szakértők szerint valójában a fertőtlenítő törlőkendők hatóanyagai a gyermekek számára még aggasztóbbak lehetnek, mint a felnőttek számára. „A gyerekek testsúlyukhoz viszonyítva több levegőt lélegeznek be, mint a felnőttek. Az ő belélegzésük mértéke tehát nagyobb, mint a felnőtteké”mondja Jerome Paulson gyermekorvos.

A közelmúltban a kutatók vizsgálták a kvaterner ammóniumvegyületek reproduktív kockázatait. Először véletlenül fedezték fel, amikor a Washingtoni Egyetem egyik kutatója, aki laboratóriumi állatokkal dolgozott, észrevette, hogy csökkent a vemhességek száma és kevesebb élő születés történt az állatok között, miután egy új létesítménybe költöztek. Végül azonosította a problémát: a laboratórium fertőtlenítésére használt tisztítószerek, amelyek aktív összetevői kvaterner ammóniumvegyületek voltak. Azokon az állatokon, akik rendszeres fertőtlenítést követően, környezeti expozícióval találkoztak, jelentős hatásokat tapasztaltak. Ezek közé tartozott a hímek spermiumkoncentrációjának csökkenése és bizonyos születési rendellenességek magasabb előfordulási aránya az utódok között. Bár további kutatások szükségesek az emberi egészség tekintetében, egyre gyarapodó bizonyítékok utalnak arra, hogy a kvaterner ammóniumvegyületek hormonális zavarokat okozhatnak, alacsony dózisokban is zavarhatják a szervezet normális hormonműködését.

Hogyan tisztítsunk és fertőtlenítsünk biztonságosan?

A fertőtlenítés fontos a fertőzés terjedésének korlátozásában, például az egészségügyi ellátásban. De a legtöbb ember számára az otthoni tisztítás, vagyis a szennyeződések és egyéb anyagok eltávolítása a felületről szappannal és vízzel már önmagában is rengeteg aggasztó kórokozót távolít el.  

Ha nem akarunk lemondani a kényelmes törlőkendők használatáról, akkor válasszunk olyat, amely tisztít, de nem fertőtlenít. A hidrogén-peroxidot tartalmazó termékek fertőtlenítése kevesebb negatív egészségügyi hatással járt, mint a fehérítőt vagy kvatot tartalmazó termékek, így érdemes ilyet választani. Ha fertőtlenítőszert használunk, fontos, hogy a fertőtleníteni kívánt felületeket először tisztítsuk meg a szennyeződésektől, portól. Bizonyos kórokozók elpusztításához a fertőtlenítőszereket néhány percig nedvesen kell hagyni a felületen. 

Ne használjunk fertőtlenítőszert gyerekek közelében és ügyeljünk arra, hogy kisgyermekek ne tartózkodjanak a helyiségben, amikor fertőtlenítőszert használjuk, és egy kis ideig még azután se, hogy nehogy hozzáérjenek a szárító fertőtlenítő folyadékhoz, és esetleg a szájukba kerüljön.

 Az ezekből a termékekből kibocsátott gőzök potenciálisan légúti irritációt és asztmát válthatnak ki még körülbelül 20 percig kimutathatóak maradhatnak a levegőben. Ezeket a termékeket biztonságosan, gyermekektől elzárva tároljuk.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.