Elsősegély – Pánikolsz vagy életet mentesz, ha balesetet látsz?

életmentés, elsősegély
Shutterstock - Photoroyalty
Újraélesztés elsősegély nyújtás elsősegély
Bármikor előfordulhat, hogy a szemed láttára ér valakit baleset az utcán. Lefagysz vagy megmentesz egy életet?

Ha elképzeled, hogy hogyan cselekednél, mit látsz? Sokan pánikba esnek, de a helyes magatartás az azonnali cselekvés. A kulcs az elsősegély megfelelő ismerete, amely életmentő lehet. Pontosan tudjuk, hogy a hétköznapi hősök nem viselnek minden esetben orvosi köpenyt. Olykor a gyorsan reagáló jelenlévőnek kell cselekednie. De ehhez tudni kell, hogy mi a teendő a újraélesztés esetén.

elsősegély
Elsősegély – Lefagysz vagy megmentesz egy életet? 
Forrás: Shutterstock

Elsősegély – Miért fontos, hogy pánik helyett azonnal cselekedj?

Az első és legfontosabb dolog, hogy ne ess pánikba, amikor balesetet látsz vagy valaki a jelenlétedben lesz rosszul. Az idő életmentő lehet. Gondolj bele, hogy abban az esetben, valakinek leáll a szíve, az agya pár perc alatt oxigénhiányos állapotba kerülhet, ez pedig visszafordíthatatlan károsodásokat okoz. Ilyen esetben ne tétovázz, hanem cselekedj azonnal és kezdd el alkalmazni az újraélesztés lépéseit.
Gyakorlati példán keresztül mutatjuk meg, hogy mit kell tenned újraélesztés esetén
Képzeld el, hogy egy parkban sétálsz és a közeledben valaki váratlanul elájul. Mit kell tenned ilyen esetben? Vagy gondolj bele, hogy épp plázázol és valaki a szívéhez kap és rosszul lesz a cipőboltban. Ugye, nem akarsz lefagyva állni és bámulni? Cselekedj azonnal!

Hogyan kell elkezdeni az újraélesztést?

1. Hívj segítséget – tárcsázd a 112-t
2. Életjelek vizsgálata – nézd meg, hogy lélegzik-e és hogy van-e pulzusa
3. Mellkaskompresszió – tedd a kezed a mellkas közepére, nyomd le körülbelül 5 cm mélyen, 100-120 nyomás/perc sebességgel (a Bee Gees: Stayin' Alive ritmusában, amely ugye hatalmas diszkósláger is egyben). Ne izgulj, ha nem tudsz lélegeztetni – a mellkaskompresszió is elegendő lehet. Amiatt sem kell aggódnod, hogy esetleg rosszul csinálod, mert a mellkasnyomás nem atomfizika, de annál hasznosabb lehet a bajba jutott számára.

Mit NE csinálj, ha valaki rosszul lesz a közeledben?


 

A filmekben látott események gyakran téves képet festhetnek a veszélyhelyzetekről. A vásznon látottakkal ellentétben soha ne próbálj vizet adni annak az embernek, aki láthatóan eszméletlen és ne kezdd el rázni sem a testét, mert attól nem fog felébredni. Ahelyett, hogy ilyesmit tennél – amivel még árthatsz is – koncentrálj inkább a stabil oldalfekvés kialakítására. Ez akkor a leghasznosabb, ha a beteg nincs ugyan eszméleténél, de a légzésfunkciók vizsgálatánál tapasztalod, hogy lélegzik. Ezt követően is maradj mellette, amíg a mentők megérkeznek.

Defibrillátor – az igazi szuperfegyver

Valószínűleg már te is láttál automata defibrillátorokat (AED rövidített neve) a bevásárlóközpontban, edzőtermekben, vagy az irodaházban, ahol nap mint nap végzed a munkád. Ezeket az életmentő eszközöket a laikusok is használhatják, annál is inkább, mert az eszköz megmondja, hogy pontosan mit kell tenned. 

Felelősnek érzed magad, de nem mersz cselekedni?

Nem kell attól tartanod, hogy hibázol, hiszen a defibrillátor végigvezet az elsősegély lépésein. Pláne, hogy Magyarországon vannak olyan a törvények védik azokat, akik segítenek másokon. Így bármilyen próbálkozás az életmentésre több, mint a semmi.

Ezt kell tenned, ha defibrillátort használsz

Ha valakinek életmentésre van szüksége (például leáll a szíve, nem lélegzik) és van a közeledben kihelyezett AED, tedd az eszközt a mellkasára, és kövesd a gép utasításait. Ne pánikolj, nem tudod elrontani és még ha nem is vagy tökéletesen tisztában az újraélesztés lépéseivel, egészen biztos, hogy hasznos dolgot cselekszel.
Elsősegély-tanfolyamok és szuper applikációk segítenek az életmentés során
Az újraélesztés és az elsősegély folyamatát bárki megtanulhatja. Ha szeretnéd fejleszteni és bővíteni a tudásod, elvégezhetsz különböző tematikájú elsősegély-tanfolyamokat. Ha pedig inkább online tanulnál, tölts le a mobilodra olyan, életmentő applikációkat, amelyek végigvezetnek az életmentés lépésein.
Tippek:
- Nézd meg a Vöröskereszt ingyenes tanfolyamait, ahol profi mentorokkal gyakorolhatsz
- Tölts le egy elsősegély-alkalmazást, ami segít abban, hogy vészhelyzetben is nyugodtan cselekedj

Ha a fentieket tudatosítod magadban lehet, hogy holnap éppen az ment meg valaki, hogy te képes voltál bátran és gyorsan reagálni. És hidd el, hogy semmi tölt el jobb érzéssel, mint ha tudod, hogy valaki általad kap új esélyt az életre.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.